- Čas přípravy
- 10 minut
- Délka vaření
- 4 hod 0 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- 500 ml
- smetana ke šlehání
- dle chuti
- nekalorické přírodní sladidlo (stévie, erythritol...)
- 0 g
- vanilka
- 4 plátky
- želatina
Pro panna cottu je právě nejlepší období, všude kolem nás dozrávají borůvky, maliny a ostružiny. My máme ostružinu na zahradě úplně obsypanou a maliny letos plodí nečekaně velké plody. Borůvky ze zahrádky jsou již sice pryč, ale zato v lese je jich dostatek. Právě veškeré bobuloviny jsou nejvhodnější ovoce pro ketogenní a low carb stravu.
Díky bobulovinám jsou také „sladkosti“ krásně barevné a dochází tak k lepšímu uspokojení smyslů. Při dodržení ingrediencí patří panna cotta i do hubnoucího nízkosacharidového jídelníčku (průvodce ke stažení). Obsahuje malé množství sacharidů a dostatečné množství tuků. A pak ať někdo říká, že nechápe, co lidi při keto stravě vlastně jedí. Prozradím vám to, hubnou a užívají si samá vynikající jídla.
Pro sebe bych si nemusela panna cottu vůbec doslazovat, je pro mě dost sladká už jen ta smetana v kombinaci s ovocem. Jelikož to ale bylo připravené i pro návštěvu, přidala jsem ještě na 4 porce menší lžíci erythritolu. A věřte, že byli všichni naprosto nadšeni.
Panna cottu můžete servírovat přímo v misce, nebo ji můžete vyklepnout na talířek. V tom případě, je potřeba misky před použitím vypláchnout studenou vodou, aby se od misky lehce odlepila a byla na povrchu krásně hladká.
Pokud jste v režimu adaptace nebo hubnutí s ketogenní stravou, nezapomeňte si do denního příjmu sacharidů připočítat i ovoce.
- Plátkovou želatinu namočte dle doporučení v návodu želatiny do misky do studené vody. (používám tu od Dr.Oetker). Nechte ji nabobtnat.
- Smetanu přiveďte k varu (nevařte).
- Po nabobtnání vyndejte želatinu z vody a smíchejte ji asi se 100ml horké smetany. Promíchejte do hladka vidličkou nebo nejlépe metličkou, aby se rozpustila.
- Smíchanou smetanu se želatinou vraťte k ostatní smetaně a promíchejte. Již nevařte.
- Přidejte kousíček vanilky z vanilkového lusku.
- Dle chuti můžete osladit. Na 4 porce jsem použila menší lžíci erythritolu.
- Nalejte do mističek a nechte v lednici stuhnout 4 - 5 hodin.
- Před podáváním ozdobte bobulovitých ovocem.
Jedním slovem VYNIKAJÍCÍ!!! Příště se chystám na vanilkovou zmzlinu.