Smetanka lékařská – pampeliška
Za okny nám začalo jaro, sice je dnes trochu zamračeno, ale jaro je tady. Příroda nastartovala jako vždy bez jakékoliv pomoci. Nezklamala. Je barevná, veselá, plná energie, z malých semínek začínají růst silné stromy. Také naše těla začínají být plná energie a touží po ještě větší energii, po veselosti, po síle, po zdraví. Cítíte to?
Někdo právě startuje jarní detox, někdo mění přístup ke stravování, někdo začíná běhat nebo jen víc pít vodu. Ale všichni uděláme nějakou tu zásadní jarní změnu, změnu, která bývá mnohem víc trvalejší než novoroční předsevzetí. Protože je poháněna energií jara, energií slunce, energií života. Příroda je neskutečně dokonalá, a i já stale žasnu nad její dokonalostí. A protože chce, aby všichni její tvorové byli zdraví a šťastní, rostou nám z jara ty nejcennější rostlinky. Kytičky, které pomáhají detoxikovat tělo, které je po zimě oslabené. Myslete na to, že žádná tabletka nikdy nenahradí tu plnou sílu přírody a vpusťe přírodu do své kuchyně.
Mezi nejlepší jarní rostlinky patří obyčejná pampeliška. Proto neváhejte a vyjděte si na procházku do přírody, přineste si pár lístků těchto zázráků a zařaďte je do jídelníčku. Přestaňme ji vidět jen jako otravný plevel našich trávníků. Ona je tu proto, aby nám pomáhala být zdravější.
Zářivá žlutá barva pampelišky upoutá pozornost každého dítěte a měla by upoutat i všechny kuchařky. Tato pro všechny zdarma dostupná kytička je malým přírodním zázrakem. Obsahuje mnoho potřebných živin a enzymů. Podporuje léčbu při jaterních problémech a revmatismu. Pozitivně ovlivňuje metabolismus a hormonální systém. Pomáhá při chronické únavě, při cukrovce a jiných civilizačních chorobách.
Listy pampelišky jsou plné vitamínů
100g listů obsahuje 3mg vitamín C, 7,5 mg karotenu, vitamín skupiny B. Jejich hořkou chuť a s ní spojené živiny příznivě působí na činnost jater.
Právě nyní začne nejvhodnější období pro sběr těchto lístků. Nejvýživnější a nejchutnější jsou do doby, než začnou pampelišky kvést.
Listy pampelišky používáme do salátů nebo je přidáváme do zeleninového smoothie. Začněte po trošičkách, aby jste si na chuť zvykli. Sbírejte jen na neznečištěných místech.Dále pak můžeme sbírat i kořen, poupata a následně květy.
Kořen pampelišky
Výborné léčebné účinky má i kořen. Opět je vhodnější ho sbírat před rozkvětem. Doma ho pak řádně očistěte a usušte. Užívá se pak formou odvaru – jedna kávová lžička rozdrceného nebo nastrouhaného kořene postačí na jeden hrnek. Případně se dá kořen usušit, opražit a namlít a máme z něho hořkou zdraví prospěšnou mouku, ze které se dá udělat i pampelišková káva.
Poupata
Poupata pak můžete podusit s troškou másla a podávat je jako “špenát”. Je to výbroná lahůdka dostupná jen pár dnů v roce.
Květy
Z květů pak všichni známe pampeliškový med. Je to však kalorické sladidlo, které zvyšuje hladinu krevního cukru a stimuluje inzulín, proto je lepší se tomuto způsobu užití pampelišky vyhýbat.
Máte vy sami nějaké zkušenosti s pampeliškou? Používáte ji na jaře?
Hanka
.
Zatím žádné komentáře, buďte první!