- Čas přípravy
- 30 minut
- Délka vaření
- 10 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 8 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 30.11.2014
- 1 hrnek
- špaldová mouka celozrnná
- 2 ks
- vejce
- perníkové koření
- 5 PL
- med
- 5 PL
- lískový olej
Vánoce se blíží a všichni přemýšlíme, jak udělat blízkým radost cukrovím, ale moc u toho nepřibrat. Pak se snažte vyměňovat klasickou bílou mouku za celozrnnou, ztužené tuky za zdravé tuky a cukr za med. Další doporučení najdete v článku Pečeme zdravé cukroví
Díky lískovému oleji, který používám v tomto receptu, získáte oříškovou chuť a dodáte vašim perníčkům extra výživovou hodnotu. Pokud chcete zintenzivnit chuť oříšků, můžete do těsta přidat i namleté ořechy.
Lískový olej obsahuje vysoké procento nenasycených tuků, které přispívají k udržování normální hladiny cholesterolu v krvi. Dále obsahuje vit. E, který přispívá k ochraně buněk.
Med a skořice Vás před zimou zahřejí a pomůžou Vám s budováním imunity.
Perníčky jsou výborné k čaji.
Lucka
- Mouku, med (5-8 lžic, dle chuti), jedno vajíčko (druhé máme na potření), koření (místo perníkového lze použít skořici, badyán,...) a olej (místo lískového lze použít kokosový nebo olivový) smícháme a vypracujeme těsto. Můžeme nechat odpočinout v ledničce nebo ihned rozválet na plát 0,5-0,8 cm vysoký a vykrajovat své olíbené tvary.
- Potřeme druhým vajíčkem a dáme péct na 180 stupňů cca 10 minut, dle tloušťky perníčků. Pečeme do zlatova.
- Pokud nechcete zdobit perníčky bílkovou polevou, doporučuji je před vložením do trouby posypat nasekanými ořechy.
Zatím žádné komentáře, buďte první!