- Čas přípravy
- 20 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 6 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 21.10.2014
- 2 hrnky
- špaldová mouka celozrnná
- 1 ČL
- kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- vanilkový extrakt
- 1/2 ČL
- sůl
- 2 ks
- vejce
- 1 hrnek
- bílý jogurt
- 1/2 hrnek
- kravské mléko
- 1/2 hrnek
- kokosový olej
- skořice
I naše nová kolegyňka Lucka se postupně zapojuje do zdravějšího vaření a pečení. A i když je mladá a nemá prozatím děti, skvěle se do toho pustila. Zkouší, testuje, poznává a hlavně je překvapena, že je jídlo dobré. Tak tedy jeden sladký receptík od ní.
Muffinky na tisíc způsobů
Na muffinech miluji tu možnou rozmanitost v příchutích a variacích. U nás doma jsou nejoblíbenější s jablky nebo s čokoládou. Výhodou je, že můžete použít jakékoliv ovoce a citrusy, které máte po ruce. Snažte se používat mléčné výrobky a vajíčka z ekologických chovů. Máte-li alergii na lepek, nebo se lepku vyhýbáte, pak vyzkoušejte naše bezlepkové kokosové muffinky.
Slazení: muffiny nesladím, ovoce je osladí dostatečně, pokud potřebujete sladit, pak zvolete med nebo stévii.
Ochucení muffinů: nejoblíbenější jsou nastrouhaná jablka, hrušky nebo rebarbora. Dále je možné použít nakrájené jahody, švestky, fíky (bez slupky), citron-nakrájená dužina a přidaná kůra. Pokud máte chuť na čokoládové, použijte čokoládu s alespoň 70 % kakaa nebo kakao, ideálně nepražené.
Základ je podobný u všech muffinů.
Dobrou chuť!
Lucka
- Postup je snadný. Vyšlehejte vajíčka se špetkou soli (himalájské nebo mořské), přidejte mléko, jogurt/kefír, olej a pomalu vlijte do směsi mouky, sody/kypřícího prášku a skořice.
- Pak přidejte ovoce a vlijte do košíčků.
- Nakonec můžete posypat skořicí nebo kakaem.
- Skořici a vanilkový extrakt přidávejte podle chuti, je také možné je vynechat.
Zatím žádné komentáře, buďte první!