- Čas přípravy
- 15 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 1 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 15.11.2013
- 10 g
- zázvor čerstvý
- 250 ml
- voda
- 1/2 ks
- citron
- 1 ČL
- med
Věřím, že většina z vás tento zahřívací nápoj a zná. Ale protože se sem tam objeví někdo, kdo prostě ještě zázvorový čaj neochutnal, tak jsem raději připravila recept. Zázvorový čaj je vhodný k pití hlavně teď v zimě. Zázvor totiž patří mezí potraviny, které zahřívají. V kombinaci s citrónem a medem je vynikající při prvních náznacích nachlazení. Zázvor koupíte dnes již běžně v každém obchodě.
- Na jeden hrnek používám zázvor velikosti asi jako první článek palce. Ale každý má rád jinak silný čaj. Proto si svoji dávku musíte otestovat. Čaj vám musí chutnat a nesmí hodně pálit v krku, jen tak příjemně. Kousek zázvoru tedy okrájejte a nastrouhejte a nebo nakrájejte na menší kousky. Dejte do hrnku a zalijte horkou vodou. Nechte louhovat cca 10 - 15min. Čím déle, tím bude silnější. Přidejte citrón a případně med (pokud sladíte) a pijte ho teplý a nebo vlažný.
Toto množství dávám na asi tak litrovou konvici. Ze začátku jsem tam na plátky nakrájený zázvor nechávala dokud se čaj nevypil, ale ke konci už to nebylo dobré. A protože nemám žlučník těžko snáším celodenní popíjení tohoto čaje. Na nachlazení jsem zkoušela do malé sklenky proložit vrstvy plátků citronu a zázvoru a zalít medem.Po odpočinutí dát lžičku medu na jeden šálek horké vody.
Děkuji za doplnění. Opravdu při problémech se žlučníkem nemusí zázvor vyhovovat. Vždycky je potřeba řídit se vlastními pocity. Ten návod s plátky citrónu myslíte tak, že jste si udělala takový citrónovo zázvorový med?? Chápu to dobře? To zní skvěle 🙂