- Čas přípravy
- 20 minut
- Délka vaření
- 40 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 1 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 25.9.2013
„a koťata jáhly, po peci se táhly … “ Přesně tak, jáhly patřily do běžného jídelníčku našich předků, proto se také objevují v českých říkankách. Jáhly patří mezi nejzdravější přílohy a moc ráda je doporučuji všem, kdo chtějí zhubnout. Jsou přirozeně bezlepkové a jednoduché na přípravu. Vhodné jsou i pro malinké děti.
Jáhly mají vysoký obsah železa, fosforu, hořčíku a vápníku, vitamínu B1 a B2. Proto jsou vynikající pro slezinu a slinivku, vyloženě léčivé pro žaludek, vhodné při chudokrevnosti a cukrovce. Jáhly jsou velmi snadno stravitelné a pro svůj vysoký obsah minerálních látek jsou nejméně kyselinotvornou obilovinou.
Při výběru jáhel dávejte pozor, aby byly co nejčerstvější. Servírujeme s čerstvou zeleninou nebo s kvašenou zeleninou pickles.
- Jáhly uvaříme dle návodu nebo doporučuji je 3x propláchnout v horké vodě a potom cca 10min vařit v poměru 1:2 (jeden díl jáhel a dva vody) a nechat dojít.
- Uvaříme si brokolici, ale nerozvaříme. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji cibuli (případně poŕek, cibulku), přidáme slunečnicová semínka a sezam a nakonec česnek.
- Zamícháme s uvařenými jáhlami, případně dochutíme kořením a solí.
- Do zapékací misky dáme uvařenou brokolici a zasypeme jáhlami. Zalejeme vajíčkem rozšlehaným se sójovou smetanou. Zapékáme do zhnědnutí.
Tento recept budu dělat s mamkou o víkendu. Jsem zvědavá, jahly jsem nikdy nejedla.
mám zrovna v lednici brokolici,přemýšlela jsem co s ní,tak vyzkoušim tohle.ježišmarjá tak já budu jíst i jáhly..je to možný?? :)))
vyzkoušej, Je to rychlý, dobrý. Můžeš tam nasypat vše, co Ti přijde pod ruku 🙂
Jednoduché, rychlé a dobré. Přidala jsem ještě zbytek cukety, co jsem našla doma.
Zapékání mám ráda, dá se tam přidat vše, co doma najdeme.