Minulý týden se u mě zastavila maminka s pětiletou Rozárkou, která měla po jednom očkování silnou reakci a postupně se z ní stal celiak (trpí nesnášenlivostí lepku). Pro maminku to znamenalo překopat vaření celé rodině a naučit se vařit a péct z jiných surovin. Zvládla to na jedničku a dnes si pochvaluje, že bezlepková strava vyhovuje celé rodině. A proč o tom píši – rozebíraly jsme vánoční cukroví a ona zmínila, že hodně peče z celkem neznámé žaludové mouky. A ve stejný den mi na mail přišel od kamarádky Monči recept i s fotkou na žaludové zvonečky. To už bylo velké znamení, abych žaludové mouce věnovala chvilku psaní a inspirovala Vás k novým experimentům. Určitě tak prospějete svému zdraví a hubnutí.
Žaludová mouka se používala v minulosti celkem často. Jedná se o mouku ze žaludů a ta nám je, podle výzkumu, mnohem více přirozenější než moderní obiloviny. Výživa ze stromů zde totiž byla miliony let a naše genetika je na ni uzpůsobená. Zajímavostí je, že podle statistik na ni neexistují alergie.
Mouka má dobrou výživovou hodnotu. Je přirozeně bezlepková. Obsahuje velké množství draslíku, hořčíku, vlákniny a vitamínu B. Mouka nádherně voní a má tmavší barvu.
Oloupané mandle rozmixujeme na mandlovou mouku a vsypeme ji do mísy. Přidáme žaludovou mouku a koření (fenykl by měl být mletý). Nakonec přilijeme olej, hned na to javorový sirup a trochu vody.
Vypracujeme tvárné těsto, které na vále rozválíme na placku o výšce cca 3 mm.
Vypichujeme zvonečky a klademe je na plech vyložený papírem na pečení.
Plech vkládáme do trouby vyhřáté na 175 – 180 stupňů a pečeme jen krátce. Bude stačit dle teploty v troubě 8-10 minut.
Upečené zvonečky necháme vychladnout a poté je slepíme nějakou zdravou marmeládou, nejlépe bez cukru. Dobrá je pikantní rybízová, ale záleží na individuálních chutích.
Na závěr srdíčka dozdobíme hořkou čokoládou (čím víc procent kakaa, tím lépe), kterou jsme si rozpustili v horké lázni.
Dobrý den, nebudete přidávat více receptů z žaludové a kaštanové mouky? Začal nám ve velkém plodit dub i jírovec, tak se nám množí mouky a dochází nápady, co z nich péct.. Všude je převážně jen jeden recept.. Děkuji, pokud něco vyhrabete 🙂 Hezký den
Dobry den, v rozpisu surovin je napsana zaludova mouka a v receptu pak kastanova. Jaky je vas nazor na kastanovou mouku? Da se rici, ze investici do techto vyrazne drazsich mouk delame vyrazne neco pro zdravi nase a deti? Neznate i jine recepty pro kastanovou mouku? diky moc
Děkuji za upozornění, už jsem to opravila. Obě mouky jsou ze stromu, proto bych je hodnotila jako výživově podobné a prospěšné. Důležité u nich je, že jsou přirozeně bezlepkové a byly používány v daleké historii. Na receptech stále pracujeme 🙂 Hezký den
Koupí se ve zdravé výživě ( mají i kaštanovou) nebo se dá objednat přes web. Dokonce se dá vyrobit i doma, dříve se to tak dělalo, ale s tím nemám zkušenosti.
Dobrý den, nebudete přidávat více receptů z žaludové a kaštanové mouky? Začal nám ve velkém plodit dub i jírovec, tak se nám množí mouky a dochází nápady, co z nich péct.. Všude je převážně jen jeden recept.. Děkuji, pokud něco vyhrabete 🙂 Hezký den
Děkuji za tip. Pokusím se. 🙂
Dobry den, v rozpisu surovin je napsana zaludova mouka a v receptu pak kastanova. Jaky je vas nazor na kastanovou mouku? Da se rici, ze investici do techto vyrazne drazsich mouk delame vyrazne neco pro zdravi nase a deti? Neznate i jine recepty pro kastanovou mouku? diky moc
Děkuji za upozornění, už jsem to opravila. Obě mouky jsou ze stromu, proto bych je hodnotila jako výživově podobné a prospěšné. Důležité u nich je, že jsou přirozeně bezlepkové a byly používány v daleké historii. Na receptech stále pracujeme 🙂 Hezký den
Ta žaludová mouka se dá koupit nebo jak ji můžu získat?
Koupí se ve zdravé výživě ( mají i kaštanovou) nebo se dá objednat přes web. Dokonce se dá vyrobit i doma, dříve se to tak dělalo, ale s tím nemám zkušenosti.