- Čas přípravy
- 20 minut
- Délka vaření
- 20 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 25.6.2014
- 1 kg
- pšeničná mouka hladká
- 500 ml
- voda
Co je to vlastně seitan?
Čistá pšeničná bílkovina. Je klasickým doplňkem jídelníčku nejen makrobiotiků. Je lehce stravitelná. I když je seitan vyroben z pšenice, má jen málo společného s moukou nebo chlebem. Můžeme ho též nazývat jako „pšeničné maso“. Má překvapivě podobný vzhled a strukturu masa při vaření a proto je tak populární.
Seitan je vlastně čistý pšeničný lepek. Ale neděste se. Trávení čistého lepku je pro nealergického člověka bezproblémové. Tělu nejvíce škodí kombinace lepku se škrobem, čili výrobky z bílé mouky. Pokud už ale někdo má alergii na lepek, je nutné se seitanu vyhnout.
Samotný seitan je lehce stravitelný, výživný a je dobrým zdrojem rostlinných bílkovin.
Vyzkoušejte jeho domácí výrobu.
- Výroba seitanu je jednoduchá. Stačí smíchat kilogram hladké (může být i polohrubá) mouky s půl litrem vody. Pořádně vše propracujte v konzistentní těsto a nechejte přikryté utěrkou zhruba hodinu odpočinout.
- Poté nastává klíčová operace – vymývání škrobu. Těsto vložíme do mísy, zalijeme vodou a opatrným hnětením vyplavujeme škrob. Vodu postupně vyměňujeme a dále vymýváme, zatímco těsto zmenšuje svůj objem a ztrátou škrobu má snahu se rozpadat. Snažíme se ho však držet pohromadě (tady se zúročí energie vložená do poctivého propracování - s pevnějším těstem to jde snáz).
- Celou proceduru opakujeme tak dlouho, dokud voda při vyplavování nezůstane čistá. Těsto mezitím zmenší objem zhruba na třetinu a výsledkem je nažloutlá „mozkovitá“ hmota – čistý pšeničný lepek.
- Hotový seitan je dobré ihned povařit, jinak by neměl moc dlouho trvanlivost. Vyválíme si váleček a ten pak nakrájíme na plátky, jako maso a zhruba dvacet minut povaříme. Vařením opět nabude na objemu. V lednici pak vydrží několik dní.
- Ve veganské stravě se seitan upravuje podobně jako sójové maso – nejprve je třeba ho ochutit povařením v silném vývaru se zeleninou, nebo sójovou omáčkou a kořením, nejlépe již během jeho výroby, poté ideálně ještě naložit do marinády. A pak už s ním zacházet, jak nám naše fantazie a kuchařské schopnosti dovolují. Tedy použít do gulášů, omáček, špízů, na nudličky do „číny“, zkrátka vařit, dusit, péct či smažit.
Seitan jsem dělávala asi tak před 30lety-pro zpeztření jídelníčku dětem,ani jsem nevěděla,že se to tak jmenuje. Smažené řízečky v klasickém trojobalu chutnaly nám všem nejen dětičkám.Jako houbové řízky.Mňam,musím si to zopakovat.
seitan OK