- Čas přípravy
- 20 minut
- Délka vaření
- 15 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 5 porcí
- 100 g
- ovesné vločky
- 50 g
- špaldová mouka
- 50 g
- mleté lískové ořechy
- 50 g
- máslo
- 2 PL
- lněné semínko čerstvě pomleté
- 2 PL
- dýňová semínka pomletá
- 1 ČL
- slunečnicová semínka
- 3 PL
- voda
- 1 ČL
- jedlá soda
- dle chuti
- stévie
Nejsem zrovna výborná pekařka a také mne to asi zas tak moc nebaví. Ale tento recept jsem si oblíbila, pro svojí pestrost a jednoduchost. Otestovala jsem při semináři Výživa dětí, kde maminky byly nadšené. Po každé mohu sušenky udělat v jiné podobě. Není tam žádná chemie a jsou plné vlákniny, semínek a ořechů. Dala jsem si i práci a spočítala přibližné množství složek stravy. Z celé dávky jsem udělala asi 30 sušenek. Bude záležet na tom, jak je uděláte velké. Na jednu sušenku v tomto provedení pak vychází kolem 2g bílkovin, 5g sacharidů, 4g tuků ( převážně zdravých) a 1g vlákniny. A to je na sušenku výborný poměr. Navíc vím, co dávám své rodině a přátelům. Jsou dobré, křupavé, bez cukru a přitom jednoduché na přípravu.
- V míse smíchejte vločky, mouku, strouhané ořechy (raději si je melte nebo mixujte doma, budou čerstvější). Přidejte rozehřáté máslo (šel by i olivový nebo jiný za studena lisovaný olej). Pokud chcete mít sušenky mírně nadýchané, tak přidejte jedlou sodu rozpuštěnou ve vodě. Je také možná varianta, vůbec nedávat mouku a pak nemusíte přidávat ani tu sodu. Ale o tom v příštím receptu. Dosypte pomletá dýňová a lněná semínka, slunečnicová semínka nechte celá, v sušence pak příjemně chutnají.
- Oslaďte stévií. Pozor ale na množství, aby jste sušenky nepřesladili a ony pak nezhořkly. Dávkujte tedy pomalu a ochutnávejte. Nakonec přidejte vejce.
- Vypracujte těsto no spíše hmotu, která bude držet pohromadě.
- Na pečící papír dávejte malé bochánky, tak jak vidíte na fotografii. Nechte dostatečné mezery, protože sušenky se trochu roztečou a pak by se vám spojily.
- Pečte v troubě na 180 stupňů přibližně 15 minut.
u nás zatím vedou banánové cookies z http://www.novinky.cz.
Sušenky jsou výborné. Jen jsem místo másla dala rozmixovaný banán s tvarohem a mlékem. Pak už nejsou třeba ani vejce… Výsledek byl podle mého velmi dobrý. 🙂
Jsem ráda, že chutnaly 🙂
Zdravím, v popisu píšete přidat vejce ale v seznamu žádné vejce není tak nevím kolik vajec? Děkuji Šárka
Tak to se omlouvám, zřejmě k tomu došlo převodem ze starého webu. Bohužel je to již starý recept, tak neumím ani poradit. Nyní se stravuji již jen low carb, tak je ani nemám v plánu péct.
Tak jsem zkusila bez vajec a jsou vynikající myslím že je zařadím do vánočního cukroví. Děkuji za recept
Tak jsem sušenky právě dopekla a jsou vynikající. Mňam. A hlavně jednoduché. Jen jsem neměla sodu, tak jsem tam dala trošku kypřícího prášku. Ale výsledek je super.
To jsem ráda, že Vám chutnají. Klasický kypřící prášek není zrovna nejvhodnější. Tak doporučuji do zásoby koupit sodu.
Naprosto perfektní fotografie. Díky hatea salonu, jsem zjistila, jak žít zdravěji, mít více energie, cítit se lépe a jíst skvělá a chutná jídla. Vždyť připravit jídlo, které je zdravé je mnohdy snadnější a také levnější záležitost, než trávit několik hodin v kuchyni přípravou těžce stravitelných jídel.
Díky za pochvalu. Fotit se teprve učím, ale lepším se. A také souhlasím s tím, že většina zdravých jídel je rychleji uvařena než klasická česká.