- Čas přípravy
- 20 minut
- Délka vaření
- 6 hod 20 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 8 porcí
Hodně dlouho jsem obcházela kolem receptu na sušené maso. Zjišťovala jsem v okolí, kdo má jaké zkušenosti, ale nenašla jsem nikoho, kdo si ho dělá sám. A protože doma občas sušené maso využíváme jako svačinku a to kupované je celkem dost drahé, lákalo mě to vyzkoušet. A navíc mi u kupovaného chybí kontrola nad zdrojem masa. Když jsem tedy minulý týden sehnala krásný kousek roštěné v bio kvalitě, bylo nečekaně rozhodnuto, že se do toho pustím. Co mě překvapilo? Naprosto jednoduchá příprava a hlavně ta výtečná chuť.
Sušené maso je velice cenný zdroj bílkovin. Výborná svačinka na cesty, protože se nekazí a nezabere v batohu moc místa.
Přeji dobrou chuť a pohodové hubnutí!
Hanka
Přeji dobrou chuť a pohodové hubnutí
Hanka
Mohlo by vás zajímat:
- Co nejkvalitnější maso vložíme asi na hodinu do mrazáku, aby lehce zmrzlo a dalo se krájet na plátky.
- Ostrým nožem krájíme plátky o tloušťce asi 4-6 mm. Tenčí plátky jsou zbytečné, maso by pak bylo velmi vysušené. Já nechala plátky asi 5 cm široké, ale příště je nakrájím na proužky asi 2-3 cm. Lépe se budou jíst.
- Pokud má maso tlusté kousky, je potřeba toho co nejvíce vykrájet, aby bylo opravdu libové. Moje roštěná byla naprosto bez tuku.
- Každý plátek z obou stran nasolíme himalájskou solí, popepříme a zakápneme sójovou omáčkou, kterou prsty rozetřeme. Vyskládáme do misky a dáme přes noc do lednice.
- Ráno vyrovnáme do sušičky na ovoce. Nejdříve sušíme při teplotě 70°C asi 20 minut, pak asi 6 hodin při teplotě 55°C. Nemáte-li sušičku, jde maso sušit při stejných teplotách i v horkovzdušné troubě. Jen je potřeba, aby bylo rozložené na roštu, aby se vzduch dostal všude.
já „sušila“ svíčkovou.spíš nakládala. už si to uplně přesně nepamatuji ale určitě tam bylo kilo třtinového cukru a kilo hrubozrnné soli, bylinky (tymián, šalvěj nevím co ještě). tato směs se dala na utěrku, do ní položila svíčkovázabalila, tak aby směs byla kolem celé svíčkové a ovázala.uchovávalo se v lednici 14 a každý den se přebalovalo. dobré dát třeba na cedník na knedle. prvních pár dní z toho odtíká šťáva. Myslím že to dělal ital v kuchyni. pokud se mi podaří najít recept dám ho sem. bylo to luxusní.
Super, budu ráda za recept. To je jiný způsob sušení. 🙂