- Čas přípravy
- 15 minut
- Délka vaření
- 6 hod 0 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 15 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 19.11.2013
GAPS vývar
Pravý poctivý vývar vařený pomalu v hrnci se mnoho let používá i při léčbě závažných střevních onemocnění. Je základem vynikající GAPS diety, která má výborné výsledky při léčbě lékařsky nevyléčitelných nemocí jako autismu, autoimunitních onemocnění a střevních problémech jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitída. Ale i epilepsie, nesčetné potravinové alergie, cukrovka, chronické průjmy. Při přísném dietním režimu dokáže GAPS dieta zacelovat nemocná střeva a uklidňovat zažívání.
Již naše babičky vařily poctivý vývar, když byl někdo nemocný a nebo maminkám po porodu. Jeho léčebná sílá je dnes již dokázána. Navíc je zdrojem kvalitního kolagenu. Vyživuje klouby, svaly, vazy i pleť, léčí střevo.
- Je důležité vývar vařit minimálně 6 hodin. Můžete ho vařit i klidně 12 hodin. Dále je důležité použít jablečný ocet, který uvolní veškeré vitamíny, minerály a kolagen z kostí a chrupavek a v neposlední řadě je třeba použít co nejkvalitnější kosti, nejlépe z osvědčeného chovu.
- Vývar vařím v největším hrnci - má 5 litrů a používám přibližně 1 kg a 1,5 kg kostí. Máme rádi, když je vývar silný a je za studena takový rosolovitější. Všechny suroviny dejte do hrnce, přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte minimálně 6 hodin.
- Pravý GAPS vývar se může vařit i 24 hodin. Nezapomeňte hned na začátku přidat dvě lžíce jablečného octa. Ve výsledném vývaru nebude vůbec poznat. Po uvaření vývar přeceďte přes sítko nebo hadřík. Veškeré maso oberte a vložte zpět do polévky. Většina chrupek a malých kůstek bude naprosto rozvařena.
dobrý den teprve jsem ve fázi čtení kurz jsem zakoupila včera zarazila mě jedna věc u vývaru samozřejmě jako letitá kuchařka vím že do vývaru patří kořenová zelenina ale v keto se zatím učím proto se ptám v seznamu zeleniny je psaná nadzemní zelenina a tady je v receptu je kořenová….
Dobrý den, od koho nakupujete maso a kosti? Bojím se, aby se nevyluhovaly i škodliviny. Jsem z Prahy. Nejsem schopná maso privazet z daleka, nebo z vesnice. Mám 16.měsíční miminko, nebude tento vývar na něj moc silný? Do teď jsme převážně na mlice, tvarohu, slepicim vývaru z bio. Děkuju za odpověď,
Dobrý den jaké suroviny nejlepe pouzit..pochopila sem spravne ze do vývaru davate jak hovezi tak kurecí masko….nebo si vyberu….a lze vyvar varit i v pomalem hrnci…dekuji…syn ma 2 roky a ma potize s briskem…jsme na bezml.a bezlepkové diete +ted bylo zjisteno ze mu vadi vajecný bilek….ma spatnou vahu…a je porad hladový ikdyz sní dost….uz si nevim rady..doktori nam nepomohly..jeste potvrzeny reflux….prosim o radu toho vývaru moc dekuji
Dobrý den Hanko, podle komentáře výše se musím zeptat – dnes už tedy vývar nedoporučujete? Děkuji.
Dobrý den, doporučuji, jedná se o velmi výživnou stravu. Měla jsem dříve v textu napsáno, že nejsem zastánce živočišné stravy 🙂 Již jsem to odstranila.
Promiňte, vy nejste zastáncem používání živočišných potravin? To mi sem nějak nezapadá…🙂
Dobrý den, jedná se o recept z roku 2013. V tu dobu jsem si procházela jinými výživovými směry 🙂 Do starých textů na webu nechci moc zasahovat, ale jak pozoruji, tak budu muset 🙂