- Čas přípravy
- 10 minut
- Délka vaření
- 3 hod 0 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 9.11.2014
Myslíte, že se dá husa upéct dietně? No, popravdě řečeno, pokud se na to podíváme podle klasických dietologických pravidel, tak prostě nedá. Husa je tučná a tuk tam vždycky bude. Když se na ni ale koukneme z jiných pohledů, dá se pečená husa zařadit i do redukčního jídelníčku. A to se nám všem teď před svatým Martinem líbí. A jak na to? V případě pečené husy je potřeba zapřemýšlet nad tím, že už sama husa je kalorická bomba, a proto je dobré kouknout se na ni hlavně jako na zdroj bílkovin a tuků (když bude vyběhaná domácí, tak i zdravého tuku). A bílkoviny a tuky v jídle potřebujeme. Pak ještě musíme doplnit zeleninu, tou se může stát i dušené zelí. Opět ale popřemýšlejte, pokud je to zelí slazené, pak je to průšvih. Raději si udělejte své bez cukru a nebo si k huse dejte studené kysané zelí. Tak navíc doplníte i probiotika. No a nakonec máme knedlíčky. Bohužel, s těmi se opravdu budete muset rozloučit. Ty už na talíř nepatří. Protože pokud si dáte jen husu a zelí, dostáváte se do tzv. nízkosacharidové stravy, paleo stravy atd., a v tom případě vám tolik nevadí, že je husa tučná. Pokud si ale dáte klasickou českou kombinaci – husa, zelí, knedlíky, tak to je tukovo-sacharidová bomba, a Vaše špíčky se prostě budou zvětšovat.
Závěr? Při hubnutí musíme uspokojovat potřebné chutě, nesmíme se trápit, to pak redukci nevydržíme. Když tedy nedokážete odolat pečené huse, dejte si ji nejlépe jen se zelím.
Takže letos došlo i na mě a k dnešnímu nedělnímu obědu si rodinka vyžádala husu. Recept mám osvědčený od svého kamaráda kuchaře, husa tak je vždycky krásně měkkoučká a sype se. A musím říct, že chutě byly uspokojeny a knedlíky mi vůbec nechyběly.
Tak dobrou chuť!
Hanka
Mohlo by Vás zajímat :
- Husí stehna (koupila jsem je chlazená v Makru) večer nasolíme a nakmínujeme.
- Ráno je vyndáme z ledničky a necháme při pokojové teplotě asi 1-2 hodiny.
- Vložíme do pekáčku a přikryjeme poklopem (případně alobalem).
- V horkovzdušné troubě pečeme na 160 stupňů 2 hodiny.
- Pak záleží na tom, jak Vám hodně peče trouba. Já je ještě 45 minut dopékala přikryté na 200 stupňů za občasného polévání do sypací konzistence. Někomu už stačí kratší doba.
- Nakonec bez přikrytí pečeme cca 10 minut do naprostého zezlátnutí.
Zatím žádné komentáře, buďte první!