- Čas přípravy
- 5 minut
- Délka vaření
- 10 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 6 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 3.8.2014
- 1 ks
- květák
- 1/2 hrnek
- strouhaný kokos
- 1 stroužek
- česnek
- 1 hrnek
- kokosové mléko
- 1 PL
- med
- kokosový olej
Před nedávnem jsme psali o paleo dietě (článek), v rámci níž se nekonzumují žádné obiloviny včetně těch přílohových, na které je většina z nás zvyklá. Zdánlivě nudná zelenina sloužící jako jejich náhražka však může nabrat zcela nový rozměr použitím několika netradičních ingrediencí. Schválně si zkuste uvařit květákovo-kokosovou rýži a po té běžné už se Vám ani nezasteskne! Navíc takovouto přílohou redukujete skvěle velikost svého břicha a viscerální břišní tuk (článek) a bojujete proti cukrovce (článek).
Variací na květákovou rýži je samozřejmě tolik, kolik vám jich dovolí Vaše fantazie, já předkládám svou nejoblíbenější s kokosem. Kokos je bohatým zdrojem nasycených mastných kyselin, kterým se v rámci diety rozhodně nemusíte vyhýbat! Jsou známy jako triglyceridy se středně dlouhým řetězcem a jde o jiný typ tuků než jsou ty obsažené v mase nebo v mléčných výrobcích. Jsou velmi dobře stravitelné, snadno se v těle zpracují a spíše se spotřebují jako zdroj energie, než aby se ukládaly do tukových zásob. V názoru na kokosový tuk se mnoho výživových specialistů rozchází, já s ním mám ale u klientů jen nejlepší zkušenosti, proto ho doporučuji. Navíc obsahuje vitamín B5, který se podílí na přeměně cukrů a tuků na energii. Mezi další živiny, kterými nás kokos obohacuje, patří vitamíny B1, B2 a B3, velké množství vlákniny a železa. Je významným zdrojem draslíku, též důležitého pro přeměnu glukózy na energii a mimo jiné i pro udržení rovnovážného stavu tekutin v organismu. Nedostatek draslíku v těle je příčinou zvýšeného krevního tlaku.
Recept dodala Evča.
Pokud se stravujete programem Whole30 nebo LCHF, nepřidávejte med.
Dobrou chuť!
Hanka
- Květák rozmixujeme na kousky velikosti rýže (i tak poté vypadá) a smícháme s nastrouhaným česnekem.
- Na pánvi rozehřejeme olej, nasypeme květák a 2 minuty mícháme.
- Ztlumíme plotýnku a necháme květák ještě 4-5 minut prohřát.
- Přidáme (med), kokos, kokosové mléko a mícháme, dokud „rýže“ nezačne být lepkavá. Ihned podáváme.
Díky za tip, už se na to chystám. Podáváte samotné? Jaký máte názor na kokosový olej? Jednou se dočítám, jak moc je to škodlivé a nezdravé, jindy naopak… jsem z toho zmatená 🙂 Díky za názor 🙂
Já ji podávám nejčastěji jako přílohu k věčeři, kdy je vhodnější omezovat klasické sacharidové přílohy. Kokosový olej považuji za velice zdravý olej, i když jsou na něj názory různé. U nás doma patří do stálého zdroje tuků.