- Čas přípravy
- 15 minut
- Délka vaření
- 15 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 12 porcí
- 100 g
- strouhaná mozzarellla
- 100 g
- mleté mandle
- 1 ČL
- mascarpone
- 2 PL
- psyllium
- 1 ks
- vejce
- 1 ČL
- kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- 1 špetka
- sůl
- 1 špetka
- kmín
Po šesti měsících bez pečiva byl dnešní den trochu více sváteční, mohla jsem si pochutnat na křupavém preclíku. Již 2x jsem preclíky zkoušela, ale nikdy se mi nepovedly tak výborné. Snad jsem už konečně vychytala poměr a druh surovin. Nastrouhanou mozzarellu jsem tentokrát koupila v Lidlu a mám dojem, že dřívější nezdary byly právě způsobeny tím, že jsem preclíky dělala z běžné mozzarelly, ne z té strouhané, která má jinou konzistenci. Doma jsem navíc neměla mandlovou mouku, tak jsem rozmixovala celé mandle, a možná i to byl důvod, že se povedly.
Preclíčky jsou vhodné pro každého, hlavně pro všechny, kteří se stravují bezlepkově nebo LCHF (nízkosacharidovou vysokotukovou stravou) a běžné pečivo je tak pro ně nereálné. Jeden preclík má pouze 1 g sacharidů, je tedy výborným pečivem i pro všechny, kteří si hlídají hladinu cukru v krvi. O stravě LCHF si přečtěte DALŠÍ ČLÁNKY NA TOMTO WEBU. Mnoho skvělých receptů na náhrady pečiva najdete i na facebooku ve skupině KETO a LOW CARB životní styl. Ve skupině je i mnoho motivačních příspěvků od členů, protože při LCHF se skvěle hubne a každý se rád pochlubí.
Z dávky upečete 12 preclíků. Jeden preclík má pouze 1 g sacharidů, 4 g bílkovin a 6,5 g tuku.
Mohlo by vás zajímat :
FACEBOOK – skupina – KETO a LOW-CARB STRAVA – RECEPTY A ZKUŠENOSTI
Co je to low-carb a ketogenní strava
- Mandlovou mouku nebo rozmixované mandle (mám kvalitní mixér, který mi je rozmixuje na prášek) dáme do misky spolu s kypřícím práškem, psylliem a promícháme.
- Strouhanou mozzarellu a mascarpone necháme roztéct a promícháme, aby se spojily. Vložíme mozzarellu s mascarpone v misce do mikrovlnky na 1 min, tak se vše rozteče, ale jistě to jde udělat i na sporáku za stálého míchání.
- Do rozteklého sýru přidáme vejce a suchou směs (mandlová mouka, psyllium, kypřící prášek).
- Důkladně rukama vypracujeme těsto. Pokud se lepí, přidáme trošku psyllia. Je lepší mít pomazané ruce olivovým olejem.
- Poté vyválíme rukama válečky (ruce pomažte olivovým olejem) a na plechu s pečícím papírem vytváříme různé tvary.
- Posypeme solí, kmínem nebo sezamem. Pečeme v troubě na 200 stupňů asi 10 – 15 min. Po vychladnutí jsou krásně křupavé.
Zatím žádné komentáře, buďte první!