- Čas přípravy
- 5 minut
- Délka vaření
- 15 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 24.9.2013
- 1 ks
- květák
- 2 PL
- kokosová smetana
- 100 g
- polévková zelenina najemno nakrájená
- 1 ks
- bujón bez glutamátu
- 1/2 ČL
- sůl
- 1 špetka
- pepř
- 1/2 ČL
- kmín
- 1 špetka
- muškátový oříšek
- 2 ks
- bobkový list
Květák je velice prospěšná zelenina a patří k zelenině, která by se měla objevovat v jídelníčku velice často (bohužel spousta lidí zná většinou jen květák smažený). Zařazujte květák také do dětského jídelníčku, je vhodný i pro malé děti.
- Omytý rozebraný květák vložíme do hrnce a zalejeme vodou. Vyvařit můžete také stonek, který před mixování vyjmeme.
- Vodu ochutíme pouze bio bujonem a nebo kořením ( určitě ale doporučuji kmín) a vaříme do měkka. Přidat můžete dle chuti také třeba česnek, cibuli atd.
- Po mírném vychladnutí odebereme pár celých růžiček květáku a zbytek rozmixujeme. Předem také vyjmeme stonek a vyhodíme. Já osobně ale mixuji i stonek.
- Poté polévku opět přivedeme k varu, zejmníme máslem nebo kokosovou smetanou.
- Přidáme pár kousků celých růžiček květáku, které jsme vyndali před mixováním. Na talíři přidáme trošku kvalitního olivového či lněného oleje a můžeme posypat mletými lněnými semínky.
Zatím žádné komentáře, buďte první!