- Čas přípravy
- 20 minut
- Délka vaření
- 20 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 1 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 2.1.2014
- 60 g
- ječné kroupy
- 120 g
- kuřecí prsa
- 1 g
- jarní cibulka
- 1 ks
- bujón (kostka)
- 1 špetka
- sůl
- dle chuti
- koření
Abych sem nedávala stále jen jídla bez masa, tak dnes zařazuji kroupoto neboli rizoto z ječných krup. O víkendu jsme čekali rodinnou návštěvu a tak jsem se snažila uvařit něco přijatelného i pro nejedlíky zdravých jídel. Za běžného režimu bych místo masa použila tofu nebo tempeh, ale chápu, že né každému to chutná. Tak tedy vyhrálo kuřecí maso. Měla jsem ještě kousek kuřecích prsou z domácího chovu, které jsem nakoupila v létě. Kroupy jsou zdravou a hlavně chutnou přílohou.
Ječné kroupy se získávají ze zrna ječmene odstraněním vnějšího nestravitelného obalu (plev), otrub a větší část klíčku. Ječmen v jakékoliv formě snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů. Konzumace ječmene se ukázala být účinná při prevenci a léčbě arteriosklerózy. Ječná vláknina pomáhá předcházet zácpě a všem komplikacím s ní spojeným – včetně karcinomu tlustého střeva. Obsahuje pro výživu nezbytné prvky jako je vápník, hořčík, zinek, železo a vitamíny B, E. Ječmen má podobné složení jako pšenice, na rozdíl od pšenice však obsahuje méně glutenu (pečivo z ječné mouky je proto hutnější a těžší).
- Kroupy si namočte večer do hrnce s vodou. Večer si také naložte kuřecí maso. Nakrájejte ho na kostičky. Přidejte trošku olivového oleje, pravou sójovou omáčku v dostatečném množství na jednu porci tak lžíci. Přidat můžete i různé koření dle chuti a fantazie.
- V den přípravy dejte kroupy vařit. Já je vařím tak 10 minut a pak je nechávám dojít. Před vypnutím plamene je ochutnejte, musí být jen lehce tužší. Při vaření přidávám do vody kousek mořské řasy a jeden bio zeleninový bujón bez glutamátu. Samozřejmě celý bujón jen když vařím více porcí, většinou vařím z celého 0,5 kilového sáčku.
- Na pánvi orestujte naložené kuřecí maso. Když je hotové, tak přidejte nakrájenou zelenou jarní cibulku a ještě chvilku dorestujte.
- Smíchejte s uvařenými kroupami. Můžete posypat sýrem nebo parmezánem.
Dnes jsem uvařila dle vašeho receptu, Jen jsem přidala ještě plechovku zeleniny( hrách, kukuřice, paprika) .Zlila jsem nálev, zeleninu opláchla a podusila na másle. Je to výborné, díky za recept
Tak tohle je velká dobrota, nikdy by mě nenapadlo kroupy takto upravit, jsem opravdu ráda za takovou zdravou, výbornou a rychlou mňamku : ). Porci zeleniny jsem doplnila ve formě dušené cukety, kterou jsem vmíchala do kroupota.
Jsem ráda, že chutnalo.
Dnes jsem si vařila k obědu, bylo opravdu výborné, děkuji za receptík :)!
Jsem ráda, že chutnalo 🙂
Tak dneska bylo k obědu. Jen jsem neměla jarní cibulku tak jsem přikrojila kousek porku a protože v lednici byl tak jsem přihodila dva stonky řapíkatého celeru a petrželovou nať.Dobré to bylo.
Řapíkatý celer je dobré zařazovat. Když ho mám doma, tak ho také házím do všeho 🙂
Já ho jedla poprvé v životě v některém z vašich receptů.I když jsem o něm věděla, že existuje neměla jsem odvahu ho použít protože jsem měla strach, že je hodně chuťově podobný klasickému celeru. A ten po pravdě moc nemusím.