- Čas přípravy
- 15 minut
- Délka vaření
- 40 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 8 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 24.9.2013
- 1 ks
- dýně hokkaido
- 2 ks
- cibule
- 2 PL
- máslo
- 3 stroužky
- česnek
- 100 ml
- kokosová smetana
- 1 ks
- bujón bez glutamátu
- 1 špetka
- muškátový oříšek
- 1 ks
- bobkový list
- dle chuti
- sůl
Pomalu končí léto a barvy našeho talíře se postupně mění na oranžovou. To je barva dýní. Využijte dary přírody a uvařte si chutná dýňová jídla. Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, převážně na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám.
- Dýni Hokaido do polévky nemusíte loupat, a to považuji za velkou výhodu, protože se opravdu loupe špatně. Důkladně ji omyjte kartáčkem v teplé vodě. Nakrájejte na čtvrtky, vydlabejte semínka a dužinu. A dýní nakrájejte na kousky.
- Na másle orestujte nakrájenou cibuli, chvilku orestujte i česnek ( pozor, nesmí zčernat, byl by hořký). Přidejte dýni a zalejte vodou tak, aby byla dýně jen zakrytá. Doředit ji případně vždy můžete, ale pokud dáte vody hodně, nebude polévka přirozeně krémová. Přidejte 2 ks bobkového listu, zeleninový bujon, trošku muškátového oříšku. Vařte asi 30 minut, dle druhu dýně. Prostě až bude dýně měkká, tak je dovařeno.
- Rozmixujte úplně do krémova, přidejte 100 lžíce kokosové smetany a ještě chvilinku povařte. A je hotovo. Pro slanou chuť můžete použít Gomasio ( dýňová semínka opražená s mořskou solí - koupíte ve zdravé výživě nebo si je můžete připravit doma).
Tak dnes som po prvýkrát robila túto polievočku a je výborná! Len namiesto sójovej smotany som dala kokosové mlieko, podľa pravidiel Whole30, ktoré sa teraz snažím dodržiavať. A ešte mám otázku, pani Hanka: keď bujón obsahuje sušené droždie, je to povolené?
Tak droždím si nejsem 100% jista, ale spíše bych ho nepoužívala.
No to je dobré,my jsme si dnes taky vybrali placičky k obědu! Budeme je zkoušet poprvé, tak jsem na ně zvědavá.
to je bezva,já už je mám v troubě..tak si napíšem,jestli jsme si pochutnali..
Polévku si určitě oblíbíte, my ji teď vaříme skoro každý víkend. Největší práce je s nakrájením dýně, pak už to jde samo 🙂
jdu na to,zároven si budu dělat placičky z tofu..bohužel uzené měli vyprodané,snad to neovlivní chuť a pak dám vědět,jestli jsem to po uvaření i snědla.. :)))
dnes jsem si jednu koupila..v životě jsem to neměla v ruce ani dýňovou polívku nejedla..takže to vyzkoušim dnes k obědu a uvidíme…jestli bude novej počin do hitparády nových jídel…
Výborná polévka, moc chutnala i dítku. Na ozdobu jsme polévku posypali opraženými dýňovými semínky.