Kokosová bublanina s nižším GI

Kategorie: bez mléčných, staré, strava s nižším GI

Prosím čekejte...
Čas přípravy
20 minut
Délka vaření
25 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
4 porce
Jídlo

mimo LCHF

Přidal
Přidáno
4 ks
vejce
1/2 hrnek
špaldová mouka
1 hrnek
mletý kokos
2 PL
kokosový olej
1/2 hrnek
mandlové mléko
vanilkový extrakt
stévie
borůvky
Kokosová bublanina s nižším GI

Jak co nejzdravěji a nejdietněji mlsat? K tomu je potřeba pochopit princip glykemického indexu (GI) a snažit se jím co nejvíce řídit. Běžná sladká a moučná buchta má poměrně vysoký glykemický index, zvedá tedy rychle hladinu cukru v krvi, máte po chvilce chuť na další kus, máte brzo hlad a prostě tloustnete. A to raději nepíši o tom, jak Vám za sladkou nálož děkuje vaše slinivka a celé tělo.

Když se naučíte vařit a péct s ohledem na GI, pocítíte ihned změnu. V hubnutí, v energii, v chutích. Tento recept je poměrně dost ochuzen o mouku, která je z části nahrazena kokosem. Je použito větší množství vajec, tak se v bublanině zvýší množství bílkovin, a vám pocit nasycení vydržení mnohem déle. Navíc není použito běžné sladidlo, ale stévie, která je to nejlepší sladidlo. Pokud byste chtěli použít jiné sladidlo, tak nejvíce bych doporučovala xylitol, jedná se také o nízkoglykemické sladidlo a chutná naprosto stejně jako cukr (to je výhoda oproti stévii). Borůvky také patří mezí ovoce s nižším GI.

Tak a teď už jen upéct, zařadit ji třeba na svačinku a hubnout 🙂

 

 

bublanina-II

 

Přeji pohodové hubnutí!

Hanka

 

  1. Smícháme kokos, mouku, vanilku nebo vanilkové aroma a kokosový olej. Pro větší nadýchání by se mohl přidat i prášek do pečiva, nejlépe bez fosfátů.
  2. Bílky vyšleháme do pěny.
  3. Žloutky utřeme se sladidlem. Pokud používáte tabletkovou stévii, je potřeba ji rozmačkat a důkladně rozpustit v trošce vody.
  4. Vše smícháme dohromady a přidáme rostlinné mléko (mandlové, sójové nebo jiné).
  5. Vylijeme do vysypané koláčové nebo dortové formy. Posypeme hustě borůvkami.
  6. Pečeme asi 25 minut při teplotě 190 stupňů.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

18 komentářů

  1. xylitol řečeno Srpen 21, 2014 Odpovědět

    Dobrý den, alternativou k běžnému cukru může být také xylitol neboli březový cukr. Toto přírodní sladidlo je stejně sladké jako cukr řepný, obsahuje však o 40% méně kalorií. Xylitol také dostal doporučení od šesti národních zubařských asociací, protože pomáhá zabrańovat tvorbě zubního kazu. Xylitol je vhodný jako náhrada cukru do různých receptů, protože je můžete zaměnit v poměru 1:1 a nemusíte nic přepočítávat. Další informace o xylitolu najdete na http://www.brezovycukr.cz

    Prosím čekejte...
  2. Ginger řečeno Srpen 4, 2014 Odpovědět

    Dobrý den, nedávno jsme našla tyto stránky a velice mě inspirovaly. Ráda bych celkově upravila jídelníček. Snížit sacharidy a nahradit bílou mouku a cukru. Přes zimu hodně používám med. Stévie mi nevyhovuje. Líbí se mi xylitol. Je vhodný i kokosový cukr? Jaká konkrétní sladidla byste doporučovala, aby je mohly užívat i děti. Díky za odpověď. Zdraví Šárka

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Srpen 5, 2014 Odpovědět

      Dobrý den, já osobně bych nejraději veškerá sladidla vůbec nedoporučovala. Zbytečně si neustále zvykáme na sladkou chuť. To platí i pro děti. Sice děti sladkou chuť potřebují a jejich jídelníček by měl sladké potraviny obsahovat, ale sladké ve smyslu přirozeně sladké. Jídla ochucená ovocem nebo sladkou zeleninou. Takto bych viděla ideální postoj ke slazení 🙂 Pak je tedy potřeba se podívat na to, co chcete vlastně sladit? Příležitostně bych se nebála kvalitního medu, xylitolu a ani kokosového cukru. Jsem ráda, že Vás stránky inspirují. Hezký den H.

      Prosím čekejte...
      1. Ginger řečeno Srpen 6, 2014 Odpovědět

        Dobrý den, Moc děkuji za odpověď. Jedná se mi o všeobecnou informaci, čím vším je možné nahradit cukr, když je potřeba, aby to bylo, co nejmenší zlo. Dcera jde v září do školy a ráda bych ji dávala, zdravé a vyvážené svačiny. Teď je období zavařování. Čím nahradit cukr do kompotů a domácích sirupů? Děkuji předem za odpověď. Šárka

        Prosím čekejte...
        1. Hana Brychová řečeno Srpen 6, 2014 Odpovědět

          V tomto asi nebudu umět poradit, protože sama tyto věci doma nedělám. Stále bych se spíše držela toho, zda je nutné nějaký sirup dělat, když je nejlepší obyčejná voda. Slazený kompot bych raději nahradila čertsvým nebo sušeným ovocem. Hezký den

          Prosím čekejte...
  3. popelusa řečeno Červenec 28, 2014 Odpovědět

    omlouvám se,Vaše jméno mělo být s velkým H

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Červenec 29, 2014 Odpovědět

      🙂

      Prosím čekejte...
  4. popelusa řečeno Červenec 28, 2014 Odpovědět

    Dobrý den paní hano, jen jsem se chtěla zeptat jestli mohu dát jako sladilo pivní slad? děkuji za odpověď Ivana

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Červenec 29, 2014 Odpovědět

      Dobrý den, tak to Vám bohužel neumím správně odpovědět. Nejsem si jista, zda pivní slad nezvedne právě glykemický index jídla. A bohužel to ani nemohu najít v odborných tabulkách.

      Prosím čekejte...
      1. popelusa řečeno Červenec 29, 2014 Odpovědět

        dobré odpoledne, ještě mám doma ze zdravé výživy tekutý cukr kde se píše že je nízko kalorický, GI 25? Myslíte že je vhodný? moc děkuji Ivana

        Prosím čekejte...
        1. Hana Brychová řečeno Červenec 31, 2014 Odpovědět

          tak ten také neznám. Můžete mi napsat složení?

          Prosím čekejte...
      2. popelusa řečeno Srpen 1, 2014 Odpovědět

        Dobrý večer, složení tekutého cukru – fruktóza, pitná voda, steviol glykosidy,(sladidlo z přírodního zdroje) pak se tady píše :průměrné výživové hodnoty ve 100g výrobku – tuky 0g z toho nasycené tuky 0g, sacharidy 72g z toho cukry 72g, vláknina 0g, bílkoviny 0g, sodík méně než 0,1g, sůl méně než 0,1g energetická hodnota: 1224/292 kJ/kcal slazení bez řepkového cukru to je asi vše, Ivana

        Prosím čekejte...
        1. Hana Brychová řečeno Srpen 2, 2014 Odpovědět

          Protože je na prvním místě fruktóza a je jí tam tedy nejvíce, moc bych toto sladidlo nedoporučovala. Jedním z největších dnešních problémů, je právě nadměrná spotřeba cukru a fruktózy.

          Prosím čekejte...
        2. popelusa řečeno Srpen 2, 2014 Odpovědět

          moc děkuji, zkusím sehnat Vámi doporučené sladilo, pěkný den

          Prosím čekejte...
  5. Shecoolka řečeno Červenec 14, 2014 Odpovědět

    Dobrý den, zkoušela jsem tento recept, jen jsem místo rostlinného mléka dala polotučné, přidala i trochu kakaa a jako sladidlo použila vanilkový cukr s fruktozou a moc dobré! 🙂

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Červenec 15, 2014 Odpovědět

      Děkuji za komentář :-). Jen pozor, fruktóza už zvýší Glykemický index. Hezký den

      Prosím čekejte...
  6. Tana Pacltova řečeno Červenec 13, 2014 Odpovědět

    Dobry den Hani, ceka nas rodinna oslava a rada bych udelala tento recept. Stevie mi nedela dobre, pouziji xylitol, neni ale napsano kolik toho sladidla dat. Muzete mi prosim poradit? Nekde jsem cetla, ze kokos obsahuje hodne cukru, pisete ale ze je to s nizsim GI. Mohu kousek i pri tehotenske cukrovce? (Zatim dobre kompenzovana). Muzu pripadne i ty mufiny, nebo bylo by mozne napsat, ktere z techto receptu je mozne zaradit s pripadnou zmenou s pridanim xylitolu v mensi davce? dekuji moc Tana P.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Červenec 15, 2014 Odpovědět

      Všeobecně je nejlepší dávat jakáhokoliv sladidla co nejméně. Zbytečně tak totiž nedráždíte sladkou chuť. Já se klaním k názoru, že kokos má nízký GI a nevidím důvod ho nepoužívat. Stejně jako ostatní ořechy, semínka a vše tučné. U těhotenské cukrovky bych se snažila všem zbytečným zdrojům sacharidů, lepku a sladkého vyhnout co nejvíce. Ale výjimečné zařazení právě této bublaniny nebo kokosových muffinů, by nemělo vadit (sladkost bych omezila na minimum). Nejde tedy jen o omezení cukru a náhradu za xylitol, ale o celkové složení receptu. Měly by tam převládat ořechy, semínka, tuky s minimem mouky a dostatkem bílkovin ( třeba vajec, tvarohu, tofu atd)

      Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*