- Čas přípravy
- 20 minut
- Délka vaření
- 35 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 6.4.2014
- 250 g
- jáhly
- 400 g
- kysané zelí
- 3 ks
- vejce
- 400 g
- tofu
- 2 ks
- cibule
- 1 ČL
- kmín
- 1 ČL
- sůl
- 1 špetka
- bazalka
- 1 ks
- bobkový list
- 20 g
- olivový olej
Jáhly s kysaným zelím jsou vynikající kombinace z pohledu zdraví i hubnutí. Jáhly patří mezi bezlepkové přílohy s nižším glykemickým indexem a kysané zelí je výborným zdrojem mnoha prospěšných látek. Aby bylo v jídle dostatek bílkovin, o to se postará právě tofu. Celkově toto jídlo moc nepřekyseluje tělo, protože obsahuje spíše zásaditější složky. Zároveň vám tato kombinace pomůže od jednoho masitého obědu a denní jídelníček tak bude odlehčený. I když v jídle není maso, má dostatečné množství bílkovin, sacharidů a zeleniny, aby jste tělo posunovali ke štíhlosti.
Jáhelník je chuťově fantastický. Jíst ho můžete teplý a nebo i za studena. Zelí mám ráda a tak jsem jako oblohu ještě použila porci čerstvého kysaného.
- Jáhly důkladně propláchneme a spaříme 2 x horkou vodou. Nebudou pak nahořklé. Zalijeme vodou v přiměřeném množství a dáme vařit. Přisypeme veškeré koření . Vaříme do měkka. Po uvaření vyndáme bobkový list a ochutíme kvalitní sójovou omáčkou.
- Cibuli nakrájíme a orestujeme na oleji do zlatova s najemno pokrájeným uzeným tofu. Uzené tofu dodá jídlu báječnou chuť, ale lze použít jakékoliv, i třeba bylinkové.
- Zelí slijeme a pokrájíme na menší kousky. Vše sesypeme do jedné mísy a přidáme žloutky. Vyšleháme sníh z bílků a jako poslední ho přidáme do mísy a zamícháme.
- Přendáme do vymazaného pekáčku nebo použijeme pečící papír. Pečeme v troubě asi 35 minut při teplotě kolem 200°C.
Mě i příteli moc chutnalo! Určitě nebylo tohle jídlo naposledy….
To jsem moc ráda. Je to zvláštní kombinace na zapečení, ale výsledek je úžasný 🙂
Tak tento recept mě nadchl. Miluji kyselé zelí a v kombinaci s tofu a jáhlami mi fakt chutnalo. Určitě se k němu budu vracet.
Díky Káťo za milý komentář. U nás doma je toto jídlo také moc oblíbené 🙂