- Čas přípravy
- 15 minut
- Délka vaření
- 25 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 6 porcí
- 200 g
- ovesné vločky
- 60 g
- máslo
- 2 PL
- med
- 120 g
- lískové ořechy
- 50 g
- hořká čokoláda 85%
- 1/2 ČL
- skořice
- 1 špetka
- vanilka
Výborné, křupavé, sladké. No prostě to musíte vyzkoušet. Toto müsli vás naprosto dostane. Nabídněte dětem ke snídani nebo svačině. Je plné ořechů a semínek, je tedy zdrojem zdravý prospěšných tuků, vitamínů a minerálů. Slazené je jen medem a kvalitní hořkou čokoládou.
První plech u nás doma zmizel do druhého dne. Druhý jsem trošku připálila. I tak ho slupli. A na potřetí jsem dělala dvojitou dávku. Myslím, že u nás se müsli osvědčilo a chutná naprosto všem. A hlavně se mi líbí, že není pracné a je hned hotové. Podávejte ho nejlépe s mandlovým nebo makovým mlékem. Nebo s omega3 tvarohem či bílým jogurtem.
- Ořechy nasekáme na malé kousky. Velikost si vyberte podle sebe, my máme raději, když ořechy křupou, tak jsem je nechala jen trošku nasekané. Z ořechů jsem použila nejvíce lískové ořechy a mandle, dále pak slunečnicová semínka, trošku dýňových a lněných semínek. Ořechy a vločky smícháme v míse dohromady.
- Do malého kastrůlku dáme máslo, med, vanilku, skořici a asi 4 lžíce vody. A vše zahřejeme, aby se máslo rozpustilo. Směs nalijeme na vločky a promícháme.
- Nasypeme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě na 160 stupňů asi 25 minut. Müsli je potřeba asi 2x promíchat. Po mé připálené zkušenosti si nastavuji minutku a míchám po 10 minutách, pak znovu po 7 min.
- Lehce zlatavé vyndáme z trouby. Nelekněte se, müsli ještě nebude křupavé, musí vychladnout. Nasypeme na kousky nasekanou hořkou čokoládu. Ona se krásně rozpustí, pak jen párkrát promícháme a máme hotovo.
Dobrý večer, ráda bych se zeptala na kolik porcí je tento recept a jaká je gramáž na dospělou osobu? Jakou vanilku máte na mysli? Děkuji 😊
Ahoj, recept je výborný. Ano vyjde mnohem levněji než kupované. Dělám je hodně v létě na naše rodinné výlety. Peču podle receptu který jsem našla zde na webu https://erecepty.eu/domaci-musli-tycinky/ Dávám do nich i slunečnicové semínko, které dodá receptu jemnou chuť. Úplně mám na musli z toho chuť 🙂
Dobrý den, vyzkoušela jsem Váš recept, ale trochu jsem si to obměnila. Místo čokolády jsem dala sušené ovoce a chutná to skvěle. Děkuji za recept
Jsem ráda, že chutná. Jen opatrně se sušeným ovocem, je to zdroj cukru. Spíše s ním šetřete. 🙂
Zkoušela jsem udělat müsli podle vašeho receptu a je naprosto luxusní. Kam se hrabe kupované…opravdu už nikdy více. A bylo hotovo jedna dvě. Musela jsem promíchávat mnohem častěji, než je v receptu uvedeno, jinak by se mi připálilo, ale to je dáno vlastnostmi trouby. Našla jsem výborný zdravý vánoční dárek pro ostatní členy rodiny. Kromě müsli jsem objevila bezvadné stránky pro inspiraci. Hodně štěstí!
Tak to mám radost, že chutná. 🙂
Skvělý recept, hned poprvé jsem udělala müsli z dvojité dávky a bylo hned pryč. Příště zkusím bez čokolády ;-).
Jsem ráda, že chutnalo.
Jen takový dotaz,udělala jsem si na Vánoce více dávek a nevím jak to mám skladovat? Uzavřít ve skleněné dóze a nebo spíš nechat otevřené? Děkuji za info.
Tak to asi moc neporadím, protože u nás rychle zmizí. Možná poradí někdo z ostatních. 🙂
Můžu jenom doporučit !!! 🙂 Výborné ! 🙂 Ale osobně jsem vyměnil čokoládu za hrozinky a skvěle to chutná !! 🙂
To jsem ráda, že chutná. Pokud hlídáte váhu, tak s rozinkami opatrně 🙂
Velice dobré! Zkusila jsem již dvakrát. Poprvé se mi trochu začalo připíkat (peču v plynové troubě, 24 min, teplota se těžko odhaduje). Podruhé jsem nechala asi jen 19 minut. Obojí bylo velmi chutné! Příště zkusím ještě bez té čokolády, mám taky dojem, že to díky ní spíše „zhořkne“… Děkuji za tip!
Děkujeme 🙂
Dobrý den, chtěla jsem se ještě zeptat, zda medu neškodí vysvavování takovým vysokým teplotám při pečení? Nebylo by lepší ho potom dodat spíše přímo do jogurtu? Děkuji.
Ano, opravdu vyšší teplotou se ničí některé prospěšné složky v medu. Ale zase med s máslem obalí vločky a vznikne tak zapečené musli. Záleží tedy na Vás, zda zvolíte Vámi navrhovanou variantu. 🙂 Hezký den.
Včera večer müsli upečeno… Myslím, že kdyby si chlap nespálil pusu hned při první „ochutnávce“, kdy jsem plech čerstvě vytáhla z trouby, tak by ani nestačilo vychladnout 🙂 Jinak čokoládu tam nemáme. Jednoduše proto, že jsem na ni zapomněla. Ale kombinace kokos a hořká čokoláda zní úžasně. Tohle je recept mnoha možností 😉
Krásně jste popsala situaci. I u nás se to stává :-).
Výborné,první pokus a povedlo se. :o) Děkuji za recept…
Bezva 🙂
Tak mi to klaplo! Pekla jsem na horkovzduch po 6min promíchala a ještě 8 min dopekla. Mňam dobrota! Dala jsem si to na ovoce a b.jogurt a než jsem to snědla,tak mi celý plech mé dvě dcerky vyzobaly.A pak,že jim oříšky nechutnají 😀 .
Tak to jsem ráda, že jste to nevzdala 🙂
V obchodě už müsli nekupuji, dělám ty Vaše, jsou moc dobré, jen nedávám čokoládu, bez čokolády nám chutnají lépe. Je ale pravda, že když peču na horkovzduch při 160 °C, nechávám péct kratší dobu, potom už jsou moc tmavé. Poprvé člověk musí hlídat a vychytat ideální dobu pečení, záleží také na typu pečící trouby.
Čokoláda není nutností. I bez ní, je výborné. 🙂
Dobrý den,müsli jsem udělala přesně podle receptu a po 10 min. jsem jej chtěla promíchat,ale to už jsem cítila ,jak se pálí. Okraje byly úplně černé,ale střed jsem odebrala,asi by to bylo ůplně výborné,ale cítím tu spáleninu. Mrzí mě to. Tak nevím co bylo špatně 🙁
Tak to mě také mrzí. Je to potřeba vychytat, každá trouba je jiná. Příště se to povede 🙂
Dobrý den, můžu použít i vlašské ořechy? děkuji 🙂
Myslím, že ano. Napište pak, jak chutnalo 🙂
Tak mám vyzkoušeno! První várku jsem dělala podle Vašeho receptu, do druhé várky jsem přidala i pár vlašských ořechů a nakonec jsem zaexperimentovala a čokoládu nedávala. Můžu říct, že obě varianty jsou perfektní! 🙂
Tak super, já ho chci vyzkoušet ještě z kokosem. Tak se také pak podělím 🙂
vypadá to skvěle,určitě vyzkouším a i z pohankových vloček-ty mají i v Albertu (tip pro Terezii),mimochodem ještě jeden tip pro Terezii-píšete,že pijete bylinné čaje-s bylinkami s mírou,při nadměrném a dlouhodobějším pití mužete vyvolat alergickou reakci-vlastní zkušenost :-),zkusila bych na nějakou dobu tyto čaje nepít,tedy pokud již nemáte potvrzenou alergii na lepek.
Evko, diky za spravny postreh s bylinkami. I u bylinek by se melo myslet na stridmost a na pestrost. A nepit tedy stale jen nejaky druh. Opravdu i bylinky mohou vyvolat alergickou reakci. Na druhou stranu k potvrzeni alergii. Mam mnoho klientu, kterym nebyla lekarsky prokazana alergie na lepek nebo laktozu. Presto jim zdravotni problemy po vysazeni a doplneni zivin ihned mizi. Cili ne pokazde jsou vysledky spravne. Musli vyzkousejte, urcite s nim sklidite uspech :-).
ahoj evko. piju akorát kopřivový a ten už jsem ted neměla určitě přes týden.vím že se nesmí pít dlouhodobě, ale i tak děkuji za poznámku.jj pohankové jsem oběvila. albert u nás nemají a v ostatních obchodech jsem je zatím nenašla.naštěstí už tu máme i zdravou výživu a v poslední době jsem tam celkem často.
Tak jsem byla včera ve zdravé výživě a našla i vločky pohankové. jo zatím to potvrzené nemám. chtěla jsem začít vyřazovat postupně lepek, mléko cukr,abych zjistila co z toho je tím zdrojem a ne že vysadím vše a nebudu zas vědět nic.Navíc ve chvíli kdy jste mi napsala, že mám moc příloh jsem tak pouvažovala a je pravda, že třeba první týden co jsme začli „jinak“jíst to bylo s vyrážkou lepší.myslela jsem, že je to konzumací zeleniny, ale další týden se to zas trošku zhoršilo.když jsem ty týdny porovnala jedla jsem v druhém hoodně chleba. Zatím to vypadá, že lepek je ta „správná“ volba.No sladím vše… sladím jen čaj a už asi 14 dní jen třtinovým. do ničeho jiného se cukr nepoužívá. kuličky jsou slazené medem dle receptu a v podst nic jiného sladkého nejím.pravda do konvice čerstvého zázvorového čaje bych taky mohla dávat med, když v čaji z naloženého zázvoru mi med neva, ale ten poslední prohřešek (černý čaj byť velice slabý a s třtinovým cukrem) ještě asi chvíli potrvá 🙁 kopřivový, zelený ap nesladím vůbec.
Tak to je skvělé, že na sobě pozorujete změny a snažíte se vychytat, čím to je. Lepek je opravdu velice často zdrojem většiny problémů. Ty pohankové vločky vyzkoušejte a napište postřehy. Bylo by super, kdyby to chutnalo dobře i s nima. Pozor na ten třtinový cukr. Stále je to cukr, který zvedá hladinu krevního cukru, přetěžuje slinivku a živí plísně. Nejlépe bude, když ho také vyřadíte. Ale chápu, že to nemusí jít tak rychle. Ono i s medem by jste měla v šetřit, opět je to zdroj cukru. Přeji mnoho úspěchů :-).
musli jsou vynikající. mám je z pohankových vloček a strašně mi to chutná. jen porovnání s ovesnými nemám, ale pohankové vločky jsou drobnější, takže myslím, že vhodná volba pro lidi kterým se tzv eklují ovesné vločky.
Diky za tip 🙂
dobrý den. celou dobu co jste měli napsáno, že chystáte recept na musli jsem se těšila až si je udělám.jenže do té doby jsem se rozhodla vyřadit lepek. což asi vločky obsahují. co kdybych použila vařenou pohanku? 😉
Vločky obsahují ovesný lepek, který je mnohem méně škodlivý než pšeničný. Pokud nemáte přímo prokázanou alergii na lepek, pak není nutné vločky ze stravy vyřazovat. Ve Vašem případě bych se zaměřila na maximální vyřazení cukru. V diskuzi píšete, že sladíte vše cukrem i čaje. To je naprosto zbytečný zdroj „jedu“.
dnes jsem posnídala včera udělané musli z pohankových vloček. vynikajicí. a co se týká slazení sladím jen čaj – třtinovým cukrem. za posledních 14 dní jsem totiž nic jiného sladkého neměla.kuličky z quinoi jsou slazené medem(i musli), kafe nesladím a bylinkové čaje taky ne.zatím ji prokázanou nemám.nemám tak zásadní problémy aby mě byla moje doktorka ochotna tyto testy udělat.takže za týden navštívím kožního a ten mi napíše aby mě otestovala na lepek. pak uvidíme jestli se to potvrdí i diagnosticky.