- Čas přípravy
- 30 minut
- Délka vaření
- 2 hod 0 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 10 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 29.1.2014
- 1 kg
- kuřecí prsa
- 25 g
- sůl
- 100 ml
- voda
- 1 ČL
- cukr nerafinovaný

Napadlo vás někdy vyzkoušet si doma udělat pravou šunku? Tak jestli s tím jen trošku koketujete, moc vám to doporučuji, protože si opravdu pochutnáte. Už dlouho mne to lákalo, ale neměla jsem odvahu a ani náčiní. Až jsem šla před vánocemi do Globusu a oni zrovna měli šunkovar v akci. No a já neodolala. Možná se Vám nějaký strarý šunkovar válí hluboko ve skříni nebo na půdě. Poptejte se v okolí. Dřiv byl totiž šunkovar výbavou mnoha domácností.
Koupila jsem rovnou kuřecí prsa. Koukala jsem, aby byly co nejčerstvější, protože ještě dva dny budou ležet v lednici. Doma jsem hned šunkovar vybalila, naložila maso a za dva dny bylo hotovo. Až jsem byla překvapena, jak vlastně pravé šunka chutná.
Nakrájíme na kostičky asi 1,5 cm až 2 cm velké.
Pořádně prohněteme a promačkáme. Je to pěkné posilování rukou.
Uložíme do nádoby na 48 hodin
Šunka je lehce narůžovělá. Bez chemie barvu nezíská, ale o to víc je zdravější a dobrá.
Přeji pohodové hubnutí
Hanka
- Maso kuřecí nebo vepřové nakrájíme na kostičky. Část masa (asi hrst) rozmixujeme nebo nameleme na jemnou kaši. To mi bylo doporučeno od zkušeného řezníka. Šunka pak lépe drží při sobě. A měl pravdu.
- Sůl a cukr rozmícháme ve vodě a nalijeme na maso. Cukr se tam dává kvůli chuti, můžete vyzkoušet bez něj. Důkladně hněteme a mačkáme, buď v nějakém kuchyňském robotu a nebo ručně. Já to dělala ručně asi 10 minut. Maso pak začalo být takové mazlavé. Odložíme do uzavřené nádoby na 48 hodin do lednice. V některých receptech radí promíchat, tak jsem 2x denně promíchala.
- Po 48 hodinách maso napěchujeme do sáčku a dáme do šunkovaru. Je potřeba ho do sáčku pořádně natlačit, aby nevznikly vzduchové kapsy.
- Vaříme ve vodní lázni asi 120 minut na teplotu 80 stupňů. Je to naprosto malé probublávání, spíš takovéto " sem tam bublinka". Já měla u šunkovaru i teploměr, tak jsem to mohla lépe pohlídat. Pokud by jste vodu vařili, šunka by se uvařila a bylo by to jen vařené maso.
- Pak vyndáte šunkovar a necháte ho ochladit ve studené vodě, poté ho rozděláte. Pozor na důkladné ochlazení, jinak by jste se mohli opařit. V šunkovaru je šťáva, která je horká. Takže je vám jasné, že jsem nedočkavě šunkovar otevřela. Proto vás na to upozorňuji.
- Šunku vyjměte, naporcujete a hned snězte. Je vynikající. Doporučuje se šunku sníst do 48 hodin, nejlépe hned druhý den. Neobsahuje žádné chemické konzervanty a rychle se kazí.
Protože nemáte dostatečnou spojku. Jo a nesmíte použít maso z mrazáku – to taky nedrží. Já dělám šunku podle tohoto receptu a vždy se povede: https://www.jitulciny-recepty.cz/domaci-sunka-ze-sunkovaru-recept.html
Poradí nekdo proc se nam to rozpadá??
To neumím odhadnout. Já část masa mixuji na kaši, jak píši v receptu. A pak bude důležíté to promíchání, aby bylo maso lepkavé.
dobry den,patri do dietniho jidelnicku susena sunka?Objevila jsem ted nejakou tyrolskou light v jednom supermarketu s 10 procenty tuku…… Dekuji za odpoved.
Obavam se, ze bude mit slozeni plne chemie. Pokud resite i zdravotni problemy, pak bych ji nedoporucovala. Nikdy nevite, jaka kombinace ecek Vam skodi. Proto je lepsi, se jim vyhybat. Podivejte se na slozeni.
Tak to je nejlepsi reseni, kupovanou sunku nejist.
dobrý den. o víkendu jsem byla u známých. dělali šunku (podle jiné receptury) v tlačenkovém střevě. takže ano je to možné
myslím to vařila jen hodinu.
Hodina mi připadá málo. Ale vyzkoušejte
tak jsem ozkoušela v tlačenkovém střevě. vyšlo to perfektně, jen pokud se přihodí, že ji ještě někdy budu dělat nepoužiji tolik soli. a vařila jsem ji taky dvě hodiny.
Mne ta sunka take pripadala trosku slanejsi, ale rekla bych, ze ta sul je tam jediny konzervant. A asi bych ji nesnizovala. Zajimave je, ze kupovane sunky maji vetsinou vice soli, ale diky dalsim chemickym prisadam, nam slana neprijde. Proste cim mene surovin, tim lepe vnimame prirozenou chut
dobrý den. co když nemám šunkovar? mám tlačenkové střevo. co tak na pařák nad páru v tom střevě?
Také mne to napadlo, že bych ji vyzkoušela jen ve střívku, tak budu ráda, když se do toho pustíte. Jde jen o to, že je potřeba to maso důkladně napěchovat, protože jinak by se šunka rozpadla. Právě v tom pak pomůže ten šunkovar, má totiž pružinu, která vše stlačí. Na páru bych šunku spíše nedávala, měla by se pomalu vařit na těch 80 stupňů. A to poznáte tak, že Vám ze dna občas probublá bublina.