Domácí kuřecí šunka

Kategorie: bez lepku, bez mléčných, bez ořechů, bez vajec, ketogenní strava, lowcarb strava, paleo primal, paleo strava, sacharidy do 6g, strava s nižším GI, whole30

Prosím čekejte...
Čas přípravy
30 minut
Délka vaření
2 hod 0 minut
Obtížnost
střední
Podávání
10 porcí
Jídlo

hlavní jídla

Přidal
Přidáno
1 kg
kuřecí prsa
25 g
sůl
100 ml
voda
1 ČL
cukr nerafinovaný
Domácí kuřecí šunka

Napadlo vás někdy vyzkoušet si doma udělat pravou šunku? Tak jestli s tím jen trošku koketujete, moc vám to doporučuji, protože si opravdu pochutnáte. Už dlouho mne to lákalo, ale neměla jsem odvahu a ani náčiní. Až jsem šla před vánocemi do Globusu a oni zrovna měli šunkovar v akci. No a já neodolala. Možná se Vám nějaký strarý šunkovar válí hluboko ve skříni nebo na půdě. Poptejte se v okolí. Dřiv byl totiž šunkovar výbavou mnoha domácností.

Koupila jsem rovnou kuřecí prsa. Koukala jsem, aby byly co nejčerstvější, protože ještě dva dny budou ležet v lednici. Doma jsem hned šunkovar vybalila, naložila maso a za dva dny bylo hotovo. Až jsem byla překvapena, jak vlastně pravé šunka chutná.

 

domaci_sunka_2

Nakrájíme na kostičky asi 1,5 cm až 2 cm velké.

domaci_sunka_1

Pořádně prohněteme a promačkáme. Je to pěkné posilování rukou.

domaci_sunka

Uložíme do nádoby na 48 hodin

domaci_sunka_VII

domaci_sunka_VI

Šunka je lehce narůžovělá. Bez chemie barvu nezíská, ale o to víc je zdravější a dobrá.

Přeji pohodové hubnutí

Hanka

  1. Maso kuřecí nebo vepřové nakrájíme na kostičky. Část masa (asi hrst) rozmixujeme nebo nameleme na jemnou kaši. To mi bylo doporučeno od zkušeného řezníka. Šunka pak lépe drží při sobě. A měl pravdu.
  2. Sůl a cukr rozmícháme ve vodě a nalijeme na maso. Cukr se tam dává kvůli chuti, můžete vyzkoušet bez něj.  Důkladně hněteme a mačkáme, buď v nějakém kuchyňském robotu a nebo ručně. Já to dělala ručně asi 10 minut. Maso pak začalo být takové mazlavé. Odložíme do uzavřené nádoby na 48 hodin do lednice. V některých receptech radí promíchat, tak jsem  2x denně promíchala.
  3. Po 48 hodinách maso napěchujeme do sáčku a dáme do šunkovaru.  Je potřeba ho do sáčku pořádně natlačit, aby nevznikly vzduchové kapsy. 
  4. Vaříme ve vodní lázni asi 120 minut na teplotu 80 stupňů. Je to naprosto malé probublávání, spíš takovéto " sem tam bublinka". Já měla u šunkovaru i teploměr, tak jsem to mohla lépe pohlídat. Pokud by jste vodu vařili, šunka by se uvařila a bylo by to jen vařené maso.
  5. Pak vyndáte šunkovar a necháte ho ochladit ve studené vodě, poté ho rozděláte. Pozor na důkladné ochlazení, jinak by jste se mohli opařit. V šunkovaru je šťáva, která je horká. Takže je vám jasné, že jsem nedočkavě šunkovar otevřela. Proto vás na to upozorňuji.
  6. Šunku vyjměte, naporcujete a hned snězte. Je vynikající. Doporučuje se šunku sníst do 48 hodin, nejlépe hned druhý den. Neobsahuje žádné chemické konzervanty a rychle se kazí.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

13 komentářů

  1. Jitule řečeno Leden 6, 2020 Odpovědět

    Protože nemáte dostatečnou spojku. Jo a nesmíte použít maso z mrazáku – to taky nedrží. Já dělám šunku podle tohoto receptu a vždy se povede: https://www.jitulciny-recepty.cz/domaci-sunka-ze-sunkovaru-recept.html

    Prosím čekejte...
  2. jirka123 řečeno Prosinec 14, 2015 Odpovědět

    Poradí nekdo proc se nam to rozpadá??

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Prosinec 18, 2015 Odpovědět

      To neumím odhadnout. Já část masa mixuji na kaši, jak píši v receptu. A pak bude důležíté to promíchání, aby bylo maso lepkavé.

      Prosím čekejte...
  3. simonab řečeno Březen 3, 2014 Odpovědět

    dobry den,patri do dietniho jidelnicku susena sunka?Objevila jsem ted nejakou tyrolskou light v jednom supermarketu s 10 procenty tuku…… Dekuji za odpoved.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Březen 4, 2014 Odpovědět

      Obavam se, ze bude mit slozeni plne chemie. Pokud resite i zdravotni problemy, pak bych ji nedoporucovala. Nikdy nevite, jaka kombinace ecek Vam skodi. Proto je lepsi, se jim vyhybat. Podivejte se na slozeni.

      Prosím čekejte...
  4. TerezieZV řečeno Únor 27, 2014 Odpovědět

    🙂 to je taky důvod proč kupovanou šunku nejím. je mi moc slaná a samá voda. dokonce se mi i stalo, že byla cejtit po česneku…

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Únor 28, 2014 Odpovědět

      Tak to je nejlepsi reseni, kupovanou sunku nejist. 🙂

      Prosím čekejte...
  5. TerezieZV řečeno Únor 17, 2014 Odpovědět

    dobrý den. o víkendu jsem byla u známých. dělali šunku (podle jiné receptury) v tlačenkovém střevě. takže ano je to možné 🙂 myslím to vařila jen hodinu.

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Únor 18, 2014 Odpovědět

      Hodina mi připadá málo. Ale vyzkoušejte 🙂

      Prosím čekejte...
      1. TerezieZV řečeno Únor 25, 2014 Odpovědět

        tak jsem ozkoušela v tlačenkovém střevě. vyšlo to perfektně, jen pokud se přihodí, že ji ještě někdy budu dělat nepoužiji tolik soli. a vařila jsem ji taky dvě hodiny.

        Prosím čekejte...
        1. Hana Brychová řečeno Únor 26, 2014 Odpovědět

          Mne ta sunka take pripadala trosku slanejsi, ale rekla bych, ze ta sul je tam jediny konzervant. A asi bych ji nesnizovala. Zajimave je, ze kupovane sunky maji vetsinou vice soli, ale diky dalsim chemickym prisadam, nam slana neprijde. Proste cim mene surovin, tim lepe vnimame prirozenou chut 🙂

          Prosím čekejte...
  6. TerezieZV řečeno Leden 30, 2014 Odpovědět

    dobrý den. co když nemám šunkovar? mám tlačenkové střevo. co tak na pařák nad páru v tom střevě?

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Leden 30, 2014 Odpovědět

      Také mne to napadlo, že bych ji vyzkoušela jen ve střívku, tak budu ráda, když se do toho pustíte. Jde jen o to, že je potřeba to maso důkladně napěchovat, protože jinak by se šunka rozpadla. Právě v tom pak pomůže ten šunkovar, má totiž pružinu, která vše stlačí. Na páru bych šunku spíše nedávala, měla by se pomalu vařit na těch 80 stupňů. A to poznáte tak, že Vám ze dna občas probublá bublina.

      Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*