- Čas přípravy
- 30 minut
- Délka vaření
- 2 hod 0 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 10 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 29.1.2014
- 1 kg
- kuřecí prsa
- 25 g
- sůl
- 100 ml
- voda
- 1 ČL
- cukr nerafinovaný
Napadlo vás někdy vyzkoušet si doma udělat pravou šunku? Tak jestli s tím jen trošku koketujete, moc vám to doporučuji, protože si opravdu pochutnáte. Už dlouho mne to lákalo, ale neměla jsem odvahu a ani náčiní. Až jsem šla před vánocemi do Globusu a oni zrovna měli šunkovar v akci. No a já neodolala. Možná se Vám nějaký strarý šunkovar válí hluboko ve skříni nebo na půdě. Poptejte se v okolí. Dřiv byl totiž šunkovar výbavou mnoha domácností.
Koupila jsem rovnou kuřecí prsa. Koukala jsem, aby byly co nejčerstvější, protože ještě dva dny budou ležet v lednici. Doma jsem hned šunkovar vybalila, naložila maso a za dva dny bylo hotovo. Až jsem byla překvapena, jak vlastně pravé šunka chutná.
Nakrájíme na kostičky asi 1,5 cm až 2 cm velké.
Pořádně prohněteme a promačkáme. Je to pěkné posilování rukou.
Uložíme do nádoby na 48 hodin
Šunka je lehce narůžovělá. Bez chemie barvu nezíská, ale o to víc je zdravější a dobrá.
Přeji pohodové hubnutí
Hanka
- Maso kuřecí nebo vepřové nakrájíme na kostičky. Část masa (asi hrst) rozmixujeme nebo nameleme na jemnou kaši. To mi bylo doporučeno od zkušeného řezníka. Šunka pak lépe drží při sobě. A měl pravdu.
- Sůl a cukr rozmícháme ve vodě a nalijeme na maso. Cukr se tam dává kvůli chuti, můžete vyzkoušet bez něj. Důkladně hněteme a mačkáme, buď v nějakém kuchyňském robotu a nebo ručně. Já to dělala ručně asi 10 minut. Maso pak začalo být takové mazlavé. Odložíme do uzavřené nádoby na 48 hodin do lednice. V některých receptech radí promíchat, tak jsem 2x denně promíchala.
- Po 48 hodinách maso napěchujeme do sáčku a dáme do šunkovaru. Je potřeba ho do sáčku pořádně natlačit, aby nevznikly vzduchové kapsy.
- Vaříme ve vodní lázni asi 120 minut na teplotu 80 stupňů. Je to naprosto malé probublávání, spíš takovéto " sem tam bublinka". Já měla u šunkovaru i teploměr, tak jsem to mohla lépe pohlídat. Pokud by jste vodu vařili, šunka by se uvařila a bylo by to jen vařené maso.
- Pak vyndáte šunkovar a necháte ho ochladit ve studené vodě, poté ho rozděláte. Pozor na důkladné ochlazení, jinak by jste se mohli opařit. V šunkovaru je šťáva, která je horká. Takže je vám jasné, že jsem nedočkavě šunkovar otevřela. Proto vás na to upozorňuji.
- Šunku vyjměte, naporcujete a hned snězte. Je vynikající. Doporučuje se šunku sníst do 48 hodin, nejlépe hned druhý den. Neobsahuje žádné chemické konzervanty a rychle se kazí.
Protože nemáte dostatečnou spojku. Jo a nesmíte použít maso z mrazáku – to taky nedrží. Já dělám šunku podle tohoto receptu a vždy se povede: https://www.jitulciny-recepty.cz/domaci-sunka-ze-sunkovaru-recept.html
Poradí nekdo proc se nam to rozpadá??
To neumím odhadnout. Já část masa mixuji na kaši, jak píši v receptu. A pak bude důležíté to promíchání, aby bylo maso lepkavé.
dobry den,patri do dietniho jidelnicku susena sunka?Objevila jsem ted nejakou tyrolskou light v jednom supermarketu s 10 procenty tuku…… Dekuji za odpoved.
Obavam se, ze bude mit slozeni plne chemie. Pokud resite i zdravotni problemy, pak bych ji nedoporucovala. Nikdy nevite, jaka kombinace ecek Vam skodi. Proto je lepsi, se jim vyhybat. Podivejte se na slozeni.
🙂 to je taky důvod proč kupovanou šunku nejím. je mi moc slaná a samá voda. dokonce se mi i stalo, že byla cejtit po česneku…
Tak to je nejlepsi reseni, kupovanou sunku nejist. 🙂
dobrý den. o víkendu jsem byla u známých. dělali šunku (podle jiné receptury) v tlačenkovém střevě. takže ano je to možné 🙂 myslím to vařila jen hodinu.
Hodina mi připadá málo. Ale vyzkoušejte 🙂
tak jsem ozkoušela v tlačenkovém střevě. vyšlo to perfektně, jen pokud se přihodí, že ji ještě někdy budu dělat nepoužiji tolik soli. a vařila jsem ji taky dvě hodiny.
Mne ta sunka take pripadala trosku slanejsi, ale rekla bych, ze ta sul je tam jediny konzervant. A asi bych ji nesnizovala. Zajimave je, ze kupovane sunky maji vetsinou vice soli, ale diky dalsim chemickym prisadam, nam slana neprijde. Proste cim mene surovin, tim lepe vnimame prirozenou chut 🙂
dobrý den. co když nemám šunkovar? mám tlačenkové střevo. co tak na pařák nad páru v tom střevě?
Také mne to napadlo, že bych ji vyzkoušela jen ve střívku, tak budu ráda, když se do toho pustíte. Jde jen o to, že je potřeba to maso důkladně napěchovat, protože jinak by se šunka rozpadla. Právě v tom pak pomůže ten šunkovar, má totiž pružinu, která vše stlačí. Na páru bych šunku spíše nedávala, měla by se pomalu vařit na těch 80 stupňů. A to poznáte tak, že Vám ze dna občas probublá bublina.