- Čas přípravy
- 30 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- 100 g
- dýňová semínka
- 7 g
- sůl
Gomasio z dýňových semínek jsem si oblíbila jako ochucovadlo použitelné skoro do všech pokrmů. Kupovala jsem ho již hotové ve zdravé výživě. Postupně zachutnalo celé rodině a stalo se součástí našeho jídelního stolu. Tak jsem zapátrala a začala ho připravovat doma. Nejen že se tím zásadně ušetří, ale hlavně gomasio dělám velice často a máme ho tedy k dispozici stále čerstvé. Vím, jaká použiji semínka, jakou sůl. Příprava je jednoduchá a rychlá.
Pravé gomasio je ochucovadlo připravené ze sezamových semínek a mořské soli. To určitě vyzkouším příště. Používají se ale i jiná semínka, jako třeba dýně nebo len. Přidává se do polévek, do salátů, na uvařenou rýži či jiné obiloviny. Gomasio neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je zdrojem cenných minerálních látek, převážně železa, vápníku a hořčíku. A také zdrojem zdravých omega-3 mastných kyselin.
- Pravé gomasio se připravuje v hmoždíři suribachi. No, myslím, že není moc rodin, které ho mají doma. Tak jsem si musela trošku poradit bez něj. Dýňová semínka proberte, aby v nich nebyly nějaké nečistoty. Celá semínka nasypte na pánev a na sucho lehce zahřívejte. Je potřeba semínky míchat dřevěnou vařečkou. Míchejte pomalu a tak dlouho, až prasknou první semínka a začnou vonět. Uslyšíte lupnutí.
- Pak přisypte pravou mořskou sůl a ještě chvíli hřejte. Sůl se musí dostatečně nahřát, ale semínka se nesmí připálit. Můžete také semínka opražit déle, pak je odsypat a dohřát následně už jen samotnou sůl.
- Když je hotovo, nasypu semínka i sůl do mixéru a jen párkrát promixuji, spíše je jen rozsekám. Takové to jen bzuk, bzuk, bzuk. Mám ráda, když jsou tam křupavé kousky a není to je prach. Horká sůl (proto se musí prohřát) se nalepí na uvolněný olej a kousky semínek obalí.
- Pak ještě doporučuji nasypat vše do hmoždíře a „vetřít“ sůl do semínek důkladně. Není to ale nutné. Jen pak mám pocit, že sůl mnohem více drží na semínkách.
Vcera jsem tato seminka zkousela a jsou vynikajici. I chlap a deti si je nasypali do polivky. A ja vecer do salatu. Vubec jsem to neznala. Bezvadny napad. Dekuji
čoveče to jsou názvy..jak z lexikonu kouzel 🙂