- Čas přípravy
- 10 minut
- Délka vaření
- 30 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 5 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 9.2.2015
- 200 g
- cizrnová mouka
- 2 l
- voda
- 10 PL
- kokosový olej
- 1 1/2 ČL
- sůl
- 1 ČL
- kurkuma
Výborný nápad na vyzkoušení domácí výroby cizrnového tofu přinesla kolegyně Monika a protože nás moc lákalo tofu ochutnat, tak se do něj doma pustila. Chutnalo výborně a jistě je to dobrý nápad na zpestření bezmasého jídelníčku.
- V první fázi smícháme mouku s vodou ve větším hrnci a necháme někde v klidu odpočívat, nejlépe přes noc, chce to tak 12 hodin a hrnec nepřemísťovat, aby se nám hladina nevířila.
- Druhý den ráno si z tohoto hrnce naběračkou opatrně odebereme tak 900 ml vody a tuto vodu vylijeme. Pořád nám v hrnci nějaká voda musí zůstat.
- Přichází druhá fáze. V jiném hrnci si na mírném plameni rozehřejeme kokosový olej, do kterého přilijeme zbytek vody, takže nám v prvním hrnci zbude takové cizrnové bahýnko.
- K vodě s kokosovým olejem přidáme sůl, kurkumu a vaříme zhruba dvacet minut, občas promícháme. V poslední fázi do této směsi přidáme bahýnko. Směs podstatně zhoustne, takže nyní již mícháme častěji, aby se nám nepřipálila, asi 10 minut.
- Nyní směs na tofu můžeme nalít do připravené formy, kterou jsme si předtím vystlali plátýnkem. Do něj se natáhne přebytečná voda z tofu.
- Po nalití do formy směs uhladíme a po vytvoření škraloupu zabalíme do plátýnka. Necháme osm hodin odpočívat a pak vyklopíme.
- Tofu je díky kurkumě krásně barevné a výtečně chutná. Pokud víme, že ho budeme používat výhradně do slaných receptů, můžeme ve fázi vaření přidat i nějaké koření a drcený česnek. Nemusíme pak tofu marinovat, bude již ochucené. V lednici vydrží 5 dní. Z 200 gramů mouky tak vytvoříte 800 gramů tofu. A z tohoto tofu se dají dělat další dobroty, které už pro vás chystáme. Například pečené tofu tyčinky nebo brokolicová pomazánka.
Milá Hanko, nedokážu si z těch receptů udělat jídelníček. Nejsem ve vaření moc zběhlá, domnívala jsem se, že z Vašich receptů uděláte vzorový jídelníček na týden, aby se zájemkyně mohly alespoň zorientovat a dále již pokračovat bez nápovědy jídelníčku.Zatím v tom mám pořádný zmatek. Pomůžete prosím. Děkuji
Dobrý den, trošku nerozumím Vašemu dotazu. Pokud jste zařazena do nějakého z mých programů, napište prosím dotaz přímo tam. Lépe si Vás zařadím. 🙂
Super recept. Dvě mouchy jednou ranou – tofu bez soji, pro ty, kdo ji „nemusí“ – plus použitím mouky máme cizrnový pokrm, který není třeba vařit dva hodiny 🙂 Akorát mne napadlo ohledně názvu – že by se to stejně tak mohlo jmenovat cizrnová polenta .. A nebo polentě by se dalo říkat kukuřičné tofu 😉 Ale to je jedno, na názvu nakonec nezáleží – když je jídlo dobré. Určitě zkusím ..
WordPress mi nějak rozházel ty smajlíky. Umístil je jinam – na začátek dotyčné věty, místo na konec, kde původně byly. Teď jsou z ich odrážky 🙂
Vyzkoušejte a dejte vědět, jak se povedlo.