- Čas přípravy
- 10 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 14.5.2014
Připravte si doma balkánský sýr – levný a chutný. Balkánský sýr pak můžete použít na mnoho vynikajících studených nebo teplých receptů. Některé nápady na recepty Vám postupně přineseme. Tak si zítra kupte tvaroh a naložte ho. Ať jste připraveni :-). Máte-li nějaký svůj osvědčený recept, podělte se o něj s námi.
Recept připravila
Monika
- Z vody a soli si připravte nálev. Můžete přidat i špetku chilli, nebo jen červenou papriku, bylinky či jiné koření podle chuti.
- Nálev dejte do uzavíratelné nádoby a vložte tvaroh. Tvaroh používáme měkký, ne ve vaničce.
- V nálevu nechte minimálně týden, ideálně 10 dní, aby sůl pěkně tvarohem prostoupila.
- Použití je na Vás, všude tam, kde běžně používáte balkánský sýr.
Nerozumím tomu , proč nenapíšete konkrétni značku toho tvarohu . To je nějak tajný ? Pak tu nemusí psát ,, že to vyhodili , že se to nedalo jíst .
Tak nevim , někde je napsáno tvrdý tvaroh , někde měkký , né ve vaničce . Chystám se zkusit , protože ho mám ráda . Tak jaký ?
Sýr dělám často, používám ale pouze tvrdý tvaroh a je moc dobrý.
Dobrý den, jen pro kontrolu, po naložení se dává na těch 10 dní do lednice? Jen abych něco nepopletla 🙂
Ano, do lednice 🙂
Dobrý den vyzkoušeno skvělá věc ivana
Dneska se v Albertu stavím a podívám se. Ten, co je na obrázku u receptu, je z Lidlu a výsledek by Tě neměl zklamat. Dokonce jsem při krájení měla problém, aby se nerozpadl, jak je měkký :-). Pak mám ještě vyzkoušený tvaroh z Kauflandu, je to Olešnický tvaroh měkký a má dokonce 1% tuku a 2% tuku, takže kdo si hlídá příjem tuků v potravě, může zkusit ten. Pokusím se poslat odkaz na leták, snad se to zobrazí správně, kdyby ne, je to na 12 stránce a tvaroh má značku Klasa: http://www.kupi.cz/letak/kaufland-praha-4-23?page=12 Budu moc ráda, když se Ti nakonec balkán povede :-). Určitě dej vědět.
To už nevím,ale určitě né tvrdý. Byl z Alberta a taky v igelitovém obalu,jako ten na obrázku,jen jiný výrobce. Dělám z něj pomazánky,ale teď ho nemám doma ,tak nevím značku 🙁
Tak já nevím,už druhý naložený a musím to vyhodit 🙁 Je to strašně tvrdý po těch 10 dnech,drolí se to a hlavně je to tak strašně slaný,že se to nedá jíst 🙁
Ahoj Janko, můžu se zeptat, jaký používáš tvaroh? Já mám vyzkoušené dva druhy a oba jsou výborné. Podle mě máš tvaroh na strouhání a ten je určitě tvrdý…
Ponetka je autorkou receptu. Myslím, že dokáže nejlépe poradit 🙂
Sýry by neměly být v jídelníčku každý den. Platí to i pro ty kozí sýry??? Moc děkuji za odpověď.
Kozí sýry jsou pro tělo mnohem lépe stravitelné. Je tedy dobré kravské sýry nahrazovat kozími.Co se týče četnosti zařazování, razím cestu „všeho s mírou“. Ani kozí sýr bych nezařazovala denně, v jídelníčku je důležitá pestrost.
Tak já už mám hotovo,kdy(v kterou denní dobu) si ho můžu dát?
Může se dát kdykoliv. Je to zdroj bílkovin.
chtela bych se zeptat jak je to s normalnimi syry z obchodu protoze ja jsem jednoduse syromilka …
U sýru z obchodu doporučuji koukat na složení. Podívat se i na více značek a porovnat. Protože se jedná o koncetrovaný mléčný výrobek, bylo by nejvhodnější používat jen bio kvalitu, aby sýr nebyl plný chemie. A trošku s nimi v jídelníčku šetřit, neměly by být každý den. Více je v článku : https://www.receptynahubnuti.cz/chcete-byt-zdravi-pak-nepijte-mleko/
Tvaroh jsem dnes koupila a vecer ho nalozim. :-).
Bezva, pak Lucinko písni, jak chutnal 🙂