- Čas přípravy
- 5 minut
- Délka vaření
- 15 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 6 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 29.7.2019
- 1000 g
- cuketa
- 20 g
- houby sušené
- 180 g
- zakysaná smetana 30%
- 2 PL
- ghí
- dle chuti
- sůl
- dle chuti
- pepř
- 200 ml
- voda
- dle chuti
- zelené natě
Jelikož jsem si poprvé na zahradu vysadila cuketu, i mě letos postihla cuketová nadílka. Zkušení pěstilé to jistě znají, roste, roste a roste. Problém je ale v tom, že ji u nás doma jím převážně sama, tak cuketky rozdávám všude kolem. Zkusila jsem sice pár receptů, ale stejně jsem doma neuspěla. Teplou okurku prostě jíst nebudou.
Musela jsem tedy začít experimentovat a zpracovat ji tak, aby zachutnala. A víte jak to je, když něco rozmixujete, už není poznat, co to bylo. Proto vznikla toto úžasná krémová polévka. Sice první lžíce byla ochutnána s nedůvěrou, ale nakonec si všichni pochutnali. Smetana polévku krásně zjemnila a houby dodaly úplně jinou chuť. Tak jsem zvědavá, zda také doma pochodíte, pokud máte v rodině někoho, kdo cukety nejí.
Polévka musí mít krémovou konzistenci, proto buďte optrní s přidáváním vody. Jinak byste museli zahušťovat, a to při low carb stravě není žádoucí. Na druhou stranu ale není potřeba, aby byla hustá jako pyré. Je ale vždy lepší udělat ji hustší a následně ji pak vodou doředit.
Do této cuketové polévky jsem rozmixovala také veškeré zelené natě, které jsem na zahrádce našla. Tedy kus natě od celeru, pažitku, petržel a bazalku. Proto se polévka zabarvila do zelena.
Zakysanou smetanu volím z důvodu ketogenní stravy tu velmi tučnou 30%.
Nejdříve jsem ji mixovala tyčovým mixérem, ale i tak tam byly kousičky. Dala jsem ji proto do klasického mixéru,aby se stala skvěle krémovou.
Pokud chcete mít polévku při hubnutí jako hlavní low carb nebo keto jídlo, můžete do ni přidat třeba strouhaný tučný sýr. Tím si zvýšíte množství přijatých bílkovin a tuků. Další nápady na polévky najdete v kategorii POLÉVKY.
Dejte mi vědět, zda cuketová polévka chutnala, a nebo jestli máte nějaký svůj osvědčený cuketový recept.
- Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostičky. Krájím ji i se slupkou a se semínky, ale nesmí mít už slupku tvrdou.
- V hrnci rozpustíme ghí a restujeme cuketu až do mírného zhnědnutí.
- Přidáme nasekané zelené natě a také je chvilku restujeme.
- Přidáme asi 2 dcl vody a rozmixujeme do hladka. Polévka by měla mít krémovou konzistenci. Tedy, pokud je moc hustá (spíše jako pyré), přidáme vody trochu více. Přilévejte ji ale opatrně, aby nebyla zase moc řídká.
- Znovu dáme polévku vařit, přidáme houby a povaříme do změknutí.
- Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Ochutíme solí a pepřem.
neni to málo vody na kilo cuket?..i houby musí mít čas na to, aby se uvaŕili..