- Čas přípravy
- 10 minut
- Délka vaření
- 2 hod 0 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 4.6.2014
- 600 g
- červená řepa
- 1 PL
- Divočina - mleté koření
- 1 ČL
- sůl
- 2 x
- šťáva z citronu
- 10 g
- olivový olej
- 400 g
- balkánský sýr

Červená řepa je výborným zdrojem mnoha důležitých živin. Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň 10 dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
Červená řepa v kombinaci s balkánským sýrem vykouzlí lahodnou chuť. Recept na domácí balkánský sýr najdete tady.
Dobrou chuť!
Hanka
- Červenou řepu omyjeme a dáme do hrnce s vodou vařit ve slupce. Dochutíme kořením a solí. Vaříme 1,5 - 2 hodiny. I přes slupku se koření a sůl do řepy natáhne.
- Vodu slijeme a po vychladnutí řepu oloupeme a nakrájíme na kousky nebo nastrouháme nahrubo. Na toto množství bych doporučila ochutit šťávou ze dvou citronů a přidáme i olej. Osolíme podle chuti, promícháme a necháme chvilku proležet, aby se chutě lépe spojily.
- Servírujeme posypané nadrobeným domácím balkánem.
Zatím žádné komentáře, buďte první!