- Čas přípravy
- 10 minut
- Délka vaření
- 35 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 13.9.2013
- 400 g
- bulvový celer
- 300 g
- mrkev
- 50 g
- cibule
- 2 stroužky
- česnek
- 4 kuličky
- pepř
- 4 kuličky
- nové koření
- 2 lístky
- bobkový list
- 1 ČL
- sůl
- 200 g
- kokosové mléko

Jaké bylo milé překvapení, když jsem poprvé připravila rodině celerovou polévku, že první reakce byla “ To chutná jako svíčková“. Od té doby se tato výživná polévka stala pravidelnou součástí našeho jídelníčku.
Celer je vynikající a né až tak často používaná surovina. Obsahuje velké množství éterických olejů, které působí na sliznici a trávící soustavu, kterou dezinfikují. Má antibakteriální účinky, velké množství minerálů a vitamínů. Má močopudné účinky, odplavuje jedovaté látky z našeho těla, léčí záněty ledvin a močového měchýře. Celer působí jak přírodní diuretikum, velmi se osvědčuje při otocích a zadržování vody v těle.
Ráda na dochucení používám sušené miso. Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů a rýže hořkoslané chuti. Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně. Slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách.
- Celerovou bulvu a mrkev očistíme , nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Přidáme omytou celerovou nať (dle chuti asi 4 stonky), cibuli, česnek a koření. Zalejeme přibližně 2 litry vody a vaříme asi 30 minut, dokud nejsou suroviny měkké.
- Vyjmeme polévkové koření (kuličky vařím v sítku na čaj, abych je nemusela lovit). Přibližně dvě třetiny polévky přelejeme do mixéru a rozmixujeme úplně na kaši. Tím se nám polévka přirozeně zahustí. Zbylou třetinu rozmixujeme již méně, aby zůstaly malinké kousky. Vše smícháme, přidáme kokosovou smetanou a ještě chvilku provaříme. Dochutíme solí nebo bylinkami.
Výborná