- Čas přípravy
- 30 minut
- Délka vaření
- 35 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 19.4.2014
- 4 hrnky
- červené fazole
- 150 g
- hořká čokoláda 85%
- 1/2 hrnku
- ovocné pyré
- 2 ks
- vejce
- 2 PL
- kakao
- 1/2 ČL
- sůl
- vanilkový extrakt
- 150 g
- sušené datle
- 1 ks
- avokádo
- 1/4 hrnku
- ořechové mléko
- 2 PL
- kakao
Blíží se Velikonoce, a tak jsme pro Vás připravili pár zdravých sladkých dezertů, po kterých rozhodně nemusíte mít velké výčitky svědomí a zároveň Vás přejde chuť na čokoládové zajíčky plné Éček, ztužených tuků a rafinovaných cukrů. Tento recept pro Vás připravila milovnice zdravého sladkého pečení Evička. Brownies v jejím podání jsou naprosto vynikající. Pozor na snědení celého pekáčku.
Pokud jste si mysleli, že v rámci zdravého životního stylu máte tuto pochoutku navždy zapovězenou, můžete se radovat! Brownies z červených fazolí chutnají téměř stejně jako ty, které všichni milujeme, zároveň každá ingredience naší zdravější verze prospívá Vašemu zdraví. Jsou přirozeně bezlepkové. (přečtěte si článek PROČ TLOUSTNEME?). Navíc mají větší množství bílkovin a zdravých tuků oproti běžným sladkostem.
Červené fazole jsou především jedním z největší zdrojů antioxidantů, dokonce větším než borůvky a třešně. Antioxidanty omezují aktivitu volných radikálů a tím přispívají k pročištění našeho organismu. Zároveň snižují pravděpodobnost srdečních onemocnění a infarktu. Fazole jsou dále bohaté na vlákninu, která stabilizuje hladinu cukru a inzulinu v krvi a cítíme se tak déle sytí. Jeden hrnek pokryje polovinu doporučené denní dávky vlákniny. Zároveň jsou zdrojem železa, vitamínu B1, který posiluje paměť a omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, vyvažujících hladinu cholesterolu v našem těle (přečtěte si článek VISCERÁLNÍ BŘIŠNÍ TUK – SKRYTÝ ZABIJÁK).
- Přes noc si namočte do vody fazole a uvařte.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Rozmixujte fazole a případně vmíchejte nasekanou hořkou čokoládu (není nutná, sama jsem ji nepoužila).
- Oslaďte kapkou stévie dle chuti. Pro lepší chuť můžete přidat i vanilku (pravou nebo vanilkový extrakt).
- Poté přidejte zbytek ingrediencí a mixujte, dokud nebudete mít hladké, spíše tekuté těsto. Menší formu vyložte pečícím papírem a dejte péct na 30-35 minut.
- Na polevu: Datle (150 g vypeckovaných, alespoň 10 minut namočených ve vroucí vodě) zbavte přebytečné vody a rozmixujte s avokádem do hladké pěny. Přidejte ořechové mléko a kakao a pokryjte polevou vychladlé brownies.
Zatím žádné komentáře, buďte první!