Jarní bezlepkový jáhlový koláč

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez mléčných, bez vajec, sacharidy nad 15g, staré, strava s nižším GI, vegan

Prosím čekejte...
Čas přípravy
20 minut
Délka vaření
45 minut
Obtížnost
střední
Jídlo

dezerty

Přidal
Přidáno
250 g
jáhly
150 g
kokos
300 g
maliny
dle chuti
stévie
2 PL
kokosový olej
100 g
vlašské ořechy
dle chuti
vanilka
Jarní bezlepkový jáhlový koláč

Tento celý víkend bylo tak nádherně, že sluníčko vytáhlo ven snad všechny lenochy. Jistě jste si stejně jako my užili tepla, prvních kytiček a vypili si venku svoji kávičku nebo čaj. A k pohodovému posezení se hodí něco dobrého. Tak jsem vytáhla ze zásoby jeden starý recept na jáhlový koláč. Vynikající je, že tento recept je naprosto bezlepkový, bez vajec, laktózy a cukru. A přitom není z žádných náhražek, je jen z kvalitních surovin. Takové pečení mám ráda a baví mě. Nikomu neškodí, má mnohem nižší glykemický index než jiné sladkosti. Můžete si ho dopřát i v období redukce váhy. Recept si uschovejte a použijte třeba na blížící se velikonoce. Tak si krásně sladce pochutnáte a přitom nepřiberete.

Jahlovy_kolac_II

 

 

 

  1. Jáhly důkladně propláchněte v horké vodě, aby zmizela případná hořkost. Nevařte.
  2. Do misky dejte jáhly, vodu ( voda by šla nahradit i obilným mlékem, korpus by byl šťavnatější), strouhaný kokos, olej (já používám kokosový olej, ale můžete použít třeba sezamový, lněný nebo i olivový) a kapku stévie. Vše důkladně promíchejte.
  3. Nalijte na plech. Tato dávka je na jeden plech. Sama dělám jen poloviční dávku, tak používám zapékací mísu. Pozor, formy na dorty většinou tečou - lze tomu zabránit alobalem.
  4. Vložíme do trouby na 200 stupňů asi na 15 až 20 min. Každá trouba peče jinak. Korpus musí být měkký, ale skoro udělaný. Nesmí být ještě tekutý.
  5. Mezitím si připravíme drobenku Namleté ořechy smícháme s kokosovým olejem, stévií. Přidat můžete špetku pravé vanilky.
  6. Na částečně udělaný korpus nasypeme ovoce. Použila jsem mražené maliny. Zasypeme drobenkou. Dopékáme asi 25 minut.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

2 komentářů

  1. TerezieZV řečeno Duben 28, 2014 Odpovědět

    tak jsem zkoušela.místo lesního ovoce jsem použila kompotované broskve. nebylo to špatný ale poněkud se mi ten korpus rozpadal:-(

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Duben 29, 2014 Odpovědět

      Mně se ten korpus také nedal se vzít do ruky. Ale tak nějak tvar držel. Koláč jsme jedli lžičkou z talířku 🙂

      Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*