Rady pro low carb pečení

Pečení z low carb ingrediencí je jiné než pečení z klasické mouky. Ořechové a jiné nízkosacharidové mouky mají tu výhodu, že jsou přirozeně bezlepkové a obsahují minimum sacharidů, ale je potřeba počítat s tím, že při pečení se chovají trochu jinak než namletá zrna a těsto samozřejmě tolik nevyběhne. Určitě se tím však nenechte odradit.

Pokud chcete low carb pečivo do svého jídelníčku zařazovat, rozhodně doporučuji upéci si vlastní a vyhnout se obloukem průmyslovým výrobkům podobného typu s pochybnou nutriční hodnotou. Recepty na low carb a keto pečivo najdete v kategorii PEČIVO

Seznamte se s nejčastějšími ingrediencemi low carb receptů:

Mandlová mouka

Jedná se jednoduše o jemně namleté mandle. To znamená, že máte-li dobrý mixér či elektrický mlýnek na kávu, můžete si ji vyrobit i doma. To má několik výhod:

  • můžete ovlivnit kvalitu mandlí, z nichž mouku vyrobíte,
  • namelete si mouku vždy čerstvou, těsně před pečením – což je optimální kvůli riziku žluknutí,
  • může si zvolit, zda mouku namelete z celých mandlí (i se slupkou) nebo z mandlí blanšírovaných.

Tuto mouku doma mletou používám v receptech nejčastěji. K mletí používám celé mandle i se slupkou a mixuji je ve výkonném mixéru.

Mandlovou mouku není vhodné konzumovat ve velkém množství denodenně z důvodu vysokého obsahu rostlinných antinutrientů přirozeně se vyskytujících v mandlích.

Pozor: V DM drogerii můžete zakoupit bio mandlovou mouku, která je však odtučněná. Výhodou je její vyšší podíl bílkovin, ale také je jemnější a sušší než běžné neodtučněné mouky a při použití v receptu bude vyžadovat přidání trochu více tekutin.

TIP: Pro recepty můžete použít i jiné najemno mleté ořechy, např. lískové, makadamiové či vlašské, anebo mletá semínka, např. lněná, která jsou ceněna pro vysoký podíl omega-3 mastných kyselin. Veškeré ořechové mouky skladujte v chladu, např. v lednici. Namleté ořechy či semínka spotřebujte do 1 týdne po umletí.

Kokosová mouka

Kokosová mouka se vyrábí z kokosové hmoty získané při lisování za studena jako druhotný produkt výroby panenského kokosového oleje.  Po vysušení a namletí této hmoty vzniká kokosová mouka. Kokosová mouka je o dost jemnější než klasická kokosová moučka, má charakteristickou kokosovou vůni a vysoký obsah vlákniny, která váže tekutiny a činí těsto vláčným.

POZOR: Některé druhy kokosových mouk mohou obsahovat vysoké množství sacharidů – např. značka Natur Farm má 65g sacharidů/100g! Klasická kokosová mouka obsahuje okolo 16 – 20g sacharidů/100g.

Psyllium

Psyllium je rozpustná vláknina získaná ze semen jitrocelu vejčitého a je známo především jako účinná látka pro léčbu zácpy. Díky výborné rozpustnosti ve vodě do sebe psyllium dokáže nasát velké množství vody a vytvořit viskózní látku, čehož se využívá i při pečení – funguje trošku jako lepek v klasické mouce a pomáhá při dosažení dobré konzistence těsta.

I já ve většině receptů psyllium používám. Odzkoušenou mám zn. Dr. Popov, která je k dostání i v lékárnách.

JAK SE HUBNE S NÍZKOSACHARIDOVOU STRAVOU?

Nahrazování mouk v receptu

Častou otázkou je, zda je možno nahradit mandlovou mouku v receptu kokosovou moukou a naopak. Ano, většinou to lze, ale ne ve stejném poměru.  Jeden hrnek mandlové mouky (klasické, neodtučněné) může být nahrazen 1/3 hrnku kokosové mouky.  1/3 hrnku kokosové mouky může být nahrazena  2/3 hrnku mandlové mouky a 1,5 lžičkou psyllia. Toto je pouze orientační návod, vždy záleží, jakou značku surovin používáte, neboť se výrobky jednotlivých značek mohou lišit.

Ostatní přísady

Jako kypřící prášek se používá bezfosfátová varianta, většinou s vinným kamenem, anebo jedlá soda.  Některé recepty pro zlepšení konzistence těsta používají xanthanovou gumu. Nízkosacharidové mouky mohou dokonce i nakynout – samozřejmě ne do takové míry, jako klasická mouka s lepkem, ale lze to. Pro zlepšení chuti nízkosacharidového chleba je dobré přidat lžíci jablečného octa a pár kapek stévie.

Náhražka vajec

Jako náhražka vajec se u některých receptů (např. lívanečky, chléb…) dají použít namočená (nabobtnaná) chia nebo lněná semínka. S množstvím je potřeba si u každého receptu trochu pohrát, zkušenost dělá mistra. Článek na toto téma – Čím nahradit vejce v receptu


STÁHNĚTE SI ZDRAMA PRŮVODCE LOW CARB STRAVOU A HUBNUTÍM


Je nutné péct low carb pečivo?

Všechny zmíněné ingredience jsou poměrně drahé a jejich používání může vyžadovat nějaké období experimentování, než vám to přejde do oka a do ruky.  Low carb pečivo určitě oceníte na cestách nebo jako jídlo s sebou, např. do práce, ale jinak low carb/keto životní styl v žádném případě nevyžaduje pečení nízkosacharidového pečiva ani dezertů.

V některých případech, např. u lidí závislých na cukru a moučných výrobcích, se dokonce náhražky nezdravých jídel nedoporučují, zrovna tak jako u programu Whole 30. Může se vám také stát, že u low carb dezertů snadno sníte více, než skutečně potřebujete, jen proto, že vám to tááák chutná. Myslete tedy na to, že byť je to pečivo nízkosacharidové, stále se jedná o energii, kterou vaše tělo musí spotřebovat nebo uložit.

Pokud se vám nedaří při low carb stravě hubnout, pak právě mohou být příčinou různé low carb dezerty a pečivo. Omezte tedy jejich spotřebu.

Poslední články z tohoto webu :



ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

Zatím žádné komentáře, buďte první!

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*