Blíží se Vánoce a většina z vás se mě ptá, jak na zdravé pečení. Maminky malých dětí začínají chápat, že klasickým cukrovím svým dětem jen ubližují a dobrovolně jim podávají bílé jedy. Učitelky ve školkách hromadně potvrzují, že se po Vánocích zvyšuje počet zahleněných dětí a zhoršují se veškeré ekzémy. Jak by ne, když cukr s moukou připraví vydatnou půdu pro všechny škodlivé bakterie. A nejen maminky, ale i velké množství pečících kuchařek chce prostě vánoční cukroví letos udělat aspoň o trošku zdravější.
Já mám celkem jasno. Klasické sladké cukroví jsem nepekla snad 15 let a ani letos to nebude jinak. To zdravé cukroví plné ořechů, zdravých tuků a bez cukru mě láká. A je pravda, že už jsem některé recepty pro vás vyzkoušela. Ale musím říct, že nám nikdy doma klasické cukroví nechybělo a i bez cukroví nám bylo vždycky krásně. Děti cukroví nevyžadovaly. Nepřibrali jsme žádné vánoční kilo a ani nepřišlo žádné nastydnutí. Když jsme si chtěli zobnout, bohatě stačila návštěva u babiček.
Jenže jak to vymyslet, když pečete každý rok a rodina to tak nějak žádá a vy prostě cítíte, že už chcete udělat alespoň nějakou zdravější změnu?
Pak vám předložím alespoň pár zásadních rad, které pomůžou suroviny v receptech nahradit za zdravější. Na vás už pak bude to testovat, zkoušet, chutnat a napsat, jak to dopadlo.
Málokdo zvládne ze dne na den vyměnit a vyhodit vše nezdravé. To se děje jen u lidí, kteří mají velké zdravotní problémy nebo opravdu silnou vůli. Věřte ale, že i za postupné menší změny vám tělo poděkuje.
Když se změna ujme, zařaďte ji už na stálo do svého jídelníčku. Když se nepovede, tak pátrejte a zkoušejte dál.
Mnoho rad máte i přímo na těchto stránkách u jednotlivých receptů. Přesto se určitě všem pekařkám bude hodit kompletní shrnutí:
Zdravější vánoční cukroví a pečení
– Připravte si těsto v menším množství než loni (už tím sníte za Vánoce mnohem méně). Navíc kvalitní potraviny jsou většinou dražší, takže tím vykompenzujete cenu. Raději mlsejte kvalitně a málo než levně a hodně.
– Klasickou bílou mouku vyměňte za celozrnnou. Na pečení je nejlepší špaldová. Můžete začít tím, že vyměníte třeba jen polovinu. Já už klasickou bílou doma ani nemám.
– Při použití celozrnné mouky budete muset přidat asi více vody nebo tuku, jinak by se vám těsto nemuselo spojit.
– Mouku můžete také nahradit mnohem zdravější bezlepkovou variantou – rýžovou moukou, ořechovou moukou či jinými. Nebo třeba polovinu dávky nahradit uvařenými jáhlami, quinou, rýží. U litých buchet na plech to určitě vyzkoušejte.
– Klasický cukr bych doporučila úplně vyřadit. Veškeré přírodní náhrady budou vždy mnohem lepší. Sama nejvíce používám stévii. Nebo namočím sušené ovoce, které před použitím rozmixuji. Nikdy nepoužívám umělé chemické náhrady cukru např. aspartam nebo sladidla pro diabetiky. Tělo si s nimi neumí poradit a jsou velice škodlivé.
– Běžný vanilkový cukr nahrazuji pravou vanilkou – vanilkovým luskem nebo vanilkovou esencí, kterou koupíte ve zdravé výživě.
– Kypřící prášek používám jen ten bez fosfátů, případně obyčejnou jedlou sodu. Seženete ve zdravé výživě.
– Klasické kakao nahrazuji pravým nepraženým kakaem nebo karobem. Nepražené kakao je hlavně vynikající ve studené kuchyni, protože si zachovává veškeré své antioxidanty.
– Klasické kravské mléko nahrazuji mléky obilnými nebo ořechovými, které si bez problémů zvládnete udělat doma. Recepty najdete třeba tady. Nebo si ho můžete koupit dnes již běžně v supermarketech.
– Použití tvarohu je trošku sporné. Sama ho moc nepoužívám, protože se snažím mléčnými výrobky šetřit. Na druhou stranu tvaroh snižuje glykemický index výsledného jídla a doplňuje bílkoviny. Takže rozhodnutí nechám na vás. Každopádně můžete tvaroh úplně nebo částečně nahradit tofu. Tofu rozmixujete s troškou kvalitního oleje.
– Veškeré margaríny a ztužené tuky nepoužívám. A naštěstí jsem je nepoužívala ani v době největších reklam. Raději dám obyčejné máslo, kokosový olej nebo kvalitní olej lisovaný za studena. Můžete použít i ořechová másla.
– Vajíčka sama používám v receptech často. Pokud je potřebujete nahradit, pak můžete vyzkoušet předem namočená rozmixovaná lněná nebo chia semínka.
– Skoro do všech sladkostí se snažím dávat různá semínka a oříšky. Hlavně lněné semínko.
Hanka
Zatím žádné komentáře, buďte první!