- Čas přípravy
- 15 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 6 porcí
- 1 kg
- čerstvé zelí, mrkev, cibule
- 20 g
- sůl
- dle chuti
- kmín
Kvašená zelenina má tisíciletou tradici, je to ideální způsob uschování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k dispozici. Bývá velmi často součástí léčebné stravy, v běžném jídelníčku by měla být zařazena nejlépe každý den. Dodává do střev tolik potřebná probiotika, zvyšuje imunitu a pomáhá tak léčit většinu nemocí. Bez zdravých střev nemůže být zdravé tělo. Díky mléčnému kvašení se obsah některých vitamínů dokonce zvyšuje.
Složení pickles může být různé, ale základem bývá zelí, cibule, mrkev, čínské zelí, ale může to být i dýně, hořčičná nať, květák, ředkvičky, tuřín, ředkev.
Léčebné účinky a vlastnosti
– podporuje chutě na zdravé jídlo
– při konzumaci na konci jídla pomáhá trávení
– vytváří zdravou střevní mikroflóru
– zdroj minerálů
– posiluje imunitu
- Zeleninu nakrouháme nebo nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme kmín a sůl a důkladně rukama prohněteme a promačkáme. Je to důležité dělat to tak dlouho, až ucítíte mezi prsty, že zelenina pouští šťávu. Přibližně 5 minut.
- Poté zeleninu natlačíte přímo do kvašáčku, pokud jste jeho majiteli. Nebo do keramické či skleněné nádoby a něčím zatížíte. Zelenina musí být úplně zmáčknutá a voda, kterou bude pouštět, byla po celém povrchu. Tím začne kvasící proces.
- Umístíte na místo s běžnou pokojovou teplotou (ne k topeni ani na sluníčko) a necháte přibližně 4 dny kvasit. Výsledná zelenina musí jemně chroupat a mít lehce nakyslou chuť.
Dobrý den jen se chci zeptat,jak dlouho se dá kvašená zelenina skladovat a kde.Děkuji
Pickles skladuji v lednici. Délku Vám nepovím, my ji vždycky sníme rychle 🙂
taky jsem si pickles oblíbila. zrovna teď mám čerstvě udělané, bohužel jsem zapoměla dát kmín a není to úplně ono. jen se ted koukám na stránky, které se zbývají zeleninovými šťávami. kde pod položkou kysané zelí se píše toto: Šťáva z kyselého zelí Kyselé zelí je produkt z jemně nakrájeného zel í, které se přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci (kvašení). Toto naložení a kvašení je pro sliznice zažívacího ústrojí velmi škodlivé a působí negativně i na kůži, která často zdrsní. Stimulující účinek šťávy z kyselého zelí na za žívací orgány je škodlivý, protože obsahuje mnoho rozpuštěných anorganických solí. tak jsem teď trochu na rozpacích…
Toto má myslím ve svých knihách psáno doktor Norman Walker. Ačkoliv z jeho knih ráda čerpu informace, v tomto se úplně neztotožňuji. S kvašenými výrobky mám výborné zkušenosti hlavně u ekzematiků, kde podpora střev vždy pomůže k redukci ekzému. Pokud si nejste jista, stačí se chvilku testovat. jak Vám je když kvašené potraviny jíte pravidelně. Jinak děkuji za zajímavý dotaz.
no… když jsem tak nad tím uvažovala asi měl na mysli pití samotné šťávy z kysaného zelí a podobných výrobků nikoli pojídání samotného kysaného zelí. Samotná šťáva je přeci jen asi dost agresivní (známá s kysaným zelím čistí usazeniny na wc) a samotná by mohla být spíš kontraproduktivní.Protože ted jsem začla popíjet zeleninové a v menší míře (jen ráno) ovocné šťávy našla jsem tento citát v sekci šťávami se zabývajícími…
Zřejmě je to i otázka množství zkvašené šťávy, které vypijeme. Mohlo by jí být totiž více než zkonzumujeme přílohovou porci zkvašené zeleniny a v tom může být problém. I smoothies šťávy se nemají pít ve velkém objemu a příliš často (myslme si, že jen pijeme a přitom vlastně koncentrovaně jíme. Vypitá sklenička smothies je daloko koncentrovanější a objemově větší než jablko, hruška, broskvev atd, které svačíme). Tělo takovým množstvím zkvašené šťávy či smothies není přizpůsobeno – pozapomnělo se na rčení:“Pij do polopita, jez do polosyta, vyjdou ti naplno léta.“
Takto připravená zelenina je výborná. Dělala jsem už dvakrát, poprvé se mi zdála slanější, příště jsem tedy soli trošku ubrala. Dětem domácí pickles moc nejede, ale zkusila jsem to zamaskovat do zeleninového salátu a zbaštily ho dobře. Maskovací metoda se osvědčila i u jiných jídel, jenom je problém něco maskovat, když při vaření pomáhají :-).
Pickles je opravdu vynikající jak chuťově, tak výživově. Je dobře, že na něj budete děti postupně zvykat. 🙂