Neustále se v poradně setkávám s dotazy ohledně mléka a mléčných výrobků. Je to velice problematické, citlivé a hodně inzerované téma. Přesto musím jasně napsat, že mléko není potrava pro lidi, ale pro telata. A každodenním pitím a požíváním mléčných výrobků si jen škodíme. Méko patří mezi tzv. bílé jedy stejně jako bílá mouka a cukr.
Mléko
Od malička slýcháme to slůvko. Od narození nás provází mléko mateřské, pak mléko náhradní – sušené. Pokračujeme v každodenním pojídání mléčný výrobků v podobě jogurtů, tvarohů, smetánků, sýrů či dokonce roztíratelných sýrů. Myslíte, že je to správné?
Každý člověk je jiný, každý jinak metabolizuje potravu, a proto nejde napsat jednotný závěr. Přesto musím dle mých zkušeností konstatovat, že u každého klienta, který má nějaký zdravotní problém, dochází po vysazení mléka a mléčných výrobků k okamžitému obratu k lepšímu. Ptáte se proč? Možná jíme mléčné výrobky moc často, možná jsou nekvalitní, možná je to tím, že prostě nejsme telata, pro která je mléko určené.
Když jsme se narodili, pravděpodobně většina z nás sála mateřské mléko. Mléko, které je přírodou určeno pro nás. Mléko plné živin, životadárných vitamínů a minerálů. Mléko, které je naprosto nenahraditelné. Navíc mléko plné lásky a mateřství. Složení mateřského mléka je přesně uzpůsobeno k tomu, abychom první rok života rostli tak, jak máme, aby se nám vyvíjel správně mozek a abychom pomalu zvětšovali svoji váhu a velikost.
Oproti tomu kravské mléko se v přírodě objevilo pro telata, takže svým složením odpovídá potřebám telat. Má třeba jiný poměr vápníku a bílkovin. To aby telata rychle rostla a za jeden rok z nich byla dospělá kráva. My ale dospíváme a chceme dospívat až v 16 – 18 letech. Je tedy správné pít kravskou stravu a chtít vypadat jako „krávy“?
Ale reklama a osvěta přeci hlásá, že je mléko zdravé.
Děti ho prý musí pít, jinak nevyrostou. A co vápník, osteoporóza?
Je skoro neuvěřitelné, jak jsme zaslepeni a neposloucháme hlasy svého těla. Vnímáme jen reklamy, smějící se reklamní děti a radostné tváře reklamních maminek. A chceme jejich štěstí. A přitom ve skutečnosti dáváme mléko dětem, které se škrábou, protože mají ekzém, dětem, které jsou zahleněné, mají rýmu, jsou nemocné, unavené nebo naopak hyperaktivní. Tak jak to tedy je?
Mléčná bílkovina, kasein, je velice těžko stravitelná. Některé studie uvádějí, že kasein není schopno strávit až 60 procent lidí. Tito lidé pak zásadně přetěžují svůj trávicí trakt, který prostě za pár let svoji službu vypoví.
Pití mléka a mléčných výrobku výrazně zahleňuje trávicí a zažívací soustavu. S tím dnes již souhlasí i většina doktorů. Proto vám při nachlazení a kašli řeknou, abyste nejedli mléčné výrobky. Ale proč tomu nepředcházet? Když přeci nebude tělo zahleněné, netvoří se živná půda pro veškeré škodlivé bakterie.
Pití mléka navíc zásadně překyseluje tělo a pouze v překyseleném těle vznikají veškeré nemoci. Pouze překyselené tělo je začátek chronických onemocnění, alergií, rakovin.
A co ten vápník a osteoporóza?
Nejvyšší spotřeba mléka je v Severní Americe a v Evropských státech. Nejnižší je v Japonsku a v Afrických státech. A stejně s tím jde i výskyt osteoporózy. Největší výskyt je v Americe a v Evropě a nejnižší v Japonsku či v Africe. Myslíte, že je to náhoda?
Ano, kravské mléko opravdu obsahuje vápník. Ale vápník v tzv. sirné vazbě, který je v lidském těle velice špatně vstřebatelný. Máme tedy vápníku dost, ale není vstřebatelný do kostí. A kde tedy je? Ukládá se v těle, v cévách, v mozku.
Stále máte pochybnosti?
Dnešní mléko se naprosto liší svým složením od pravého mléka, které měla vaše babička či prababička. Takové to domácí mléko od krávy, která běhala po louce, by zdaleka nebylo tak škodlivé jako to dnešní rádoby mléko. Dnes jde velký byznys. Kvalita je až na posledních místech.
Dnešní mléko je plné růstových hormonů a antibiotik. Nebo si myslíte, že krávy dávají samy spokojeně tolik litrů mléka každý den? Víte, že dříve dávala kráva průměrně 2 – 5 litrů mléka denně a dnes je to 18 – 50 litrů? To je čtyřikrát až pětadvacetkrát více. Jak je to možné? Ve filmu Slunce, seno, jahody zvyšovali dojivost příjemným prostředím a hudbou. Dnes pomáhají hormony, antibiotika a nepřirozené oplodňování. A to vše se do mléka krávy dostává. Maminka, která kojí své miminko, moc dobře ví, že její strava a léky mají velký vliv na kvalitu mateřského mléka. To samé je u krav. Myslete na to a zajímejte se o původ svého mléka, když už ho pijete. Navštivte farmáře a dívejte se kolem. Je zde čisto a krávy běhají po louce? Pak jejich mléko bude mnohem kvalitnější. Nebo stojí na malém prostoru a máchají si vemena ve výkalech? Pak zvažte, zda chcete tu bílou vodu pít nebo ji dávat vašim dětem.
Mnohem více vstřebatelného vápníku získáte z rostlinné říše. Mák, sezam, mandle, ořechy jsou plné vápníku. Zařazujte je denně do jídelníčku místo mléčných výrobků. Třeba makové kuličky jsou vynikajícím zdrojem, mák má totiž 10x více vápníku než mléko.
A co laktobacily?
Ano, laktobacily jsou velice prospěšné a potřebné pro správně fungující zažívací systém. Kvůli tomu ale nemusíme pojídat tuny nekvalitních mléčných výrobků. Můžeme čerpat z přírody a z historie. Kvašené zelí, kvašená zelenina – pickles, fermentované potraviny jako je tempeh, pravá sójová omáčka, miso. V dřívějších dobách byla kvašená zelenina denně na jídelním stole.
Nikomu nepřikazuji mléko a mléčné výrobky vyřadit. Pouze doporučuji. Zkuste je vyřadit na týden, na 14 dní a pozorujte své tělo. Co je pro jednoho lék, může být pro druhého jed. Je vám lépe? Srovnaly se průjmy či zácpa? Světlá vám ekzém? Pak se snažte mléčné výrobky co nejvíce vyřazovat. Začněte zařazovat nemléčné dny a postupně jich přidávejte více. Jednou přijde chvíle, že mléčné výrobky zmizí z vaší paměti a s nimi i některé nemoci. Já osobně jsem zásadní omezení mléčných výrobků poznala skvěle. Přišlo více energie, tvrdší spánek, po sportu menší únava.
Pokud nemáte žádné zdravotní problémy a ani nadváhu, nepozorujete problémy při trávení mléka a mléčných výrobků, nechte je v jídelníčku zařazeny asi 3x týdně. Více není potřeba. Vždycky vybírejte přednostně zakysané výrobky v čistě bílé podobě – bílý jogurt, bílý kefír, tvaroh, žervé. Úplně nejlepší by byly zakysané výrobky v domácí podobě. Pak máte jistotu, že opravdu plní svoji funkci a mají mnoho kvalitních probiotik.
Náhradou za klasické mléko vám mohou být i mléka rostlinná. Například mandlové, makové, rýžové, obilné. Vyzkoušejte také mléko kozí, které je mnohem lépe stravitelné.
Jaké máte zkušenosti s mléčnými výrobky? Pomáhají vám nebo je vám lépe bez nich?
Hanka
Dobrý den, tento článek mě zaujak již dříve a na jeho základě jsem se naučila nahrazovat kravské mléko rostlinnými. Samozřejmě občas si dám i to obyčejné mléko, ale opravdu jen tak výjimečně. Spíše než mléko, nezvládám nahradit mléčné výrobky – mám moc ráda tvaroh, jogurty, apod. Vlastně jsou součástí mé každodenní dopolední svačinky. Dají se i tyto výrobky něčím nahradit? A ještě si dovolím jednu otázku – co říkáte na mléčné výrobky bez laktózy? P.S.: Děkuji moc za Vaše stránky, narazila jsem na ně náhodou a jsem moc ráda za recepty, které jsou pro mě velkou inspirací. Petra
Dobrý den, nejsem zastánce různých uměle bezlaktózových nebo bezlepkových potravin. Doporučuji raději vše v přirozené podobě. Pokud nemáte zdravotní problémy, zařazujte klidně občas kvalitní mléčné výrobky raději než ty bezlaktózové. Kvalitními myslím nejlépe ty z domácího zdroje nebo v bio kvalitě. PS. Děkuji
Dnes mi prisiel pod ruku zaujimavy clanok a neda mi aby som sa nepodelila 🙂 http://eva.cas.sk/clanok/4012/milost-pre-mlieko
Děkuji za odkaz. Přesto s ním spíše nesouhlasím. Ale souhlasím, že kvalitní mléko nám opravdu tolik neškodí, a může být i přínosem. Ale myslím tím mléko kvalitní nejlépe nepasterizované, od krávy, která se pase venku a není plná hormonů a antibiotik. Ale takovéto mléko je na českém trhu dost nedostupné.
A este jedna otazka-co si myslite o mozzarelle?
Mozzarella má poměrně dost tuku. Pokud řešíte nadváhu, tak bych s ní byla opatrná. Pokud se jen snažíte jíst zdravě, tak se k ní chovejte jako k mléčnému výrobku a zařazujte dle zdravotních problémů. Sama ji mám moc ráda a v kombinaci s rajčaty a olivovým olejem mi přijde vynikající.
Dobry den,mam takuto otazku. Rada si peciem chlieb v domacej pekarnicke ale niektore recepty na celozrnny chlieb obsahuju mlieko…da sa niecim nahradit? bolo by mandlove,ryzove alebo ine obilne mlieko vhodnou nahradou? Dakujem za odpoved.
Sama si doma chléb nepeču. Ale jistě jde péct bez mléka. Dnes zveřejníme recept na domácí chléb podle osvědčeného receptu.
Dobrý den, Váš článek je úplně skvělý a musím jen souhlasit. Mléko a mléčné výrobky jsem do nedávna jedla a pila každý den. Trpěla jsem průjmy a celoroční rýmou. Po vyloučení jsem se zbavila těchto příznaků, ikdyž musím říct, že ještě trpím trochu rýmou. Je to asi půl roku, co nejím mléčné výrobky. Nevím, jak dlouho tělu trvá, než se očistí. Přešla jsem na makrobiotickou stravu a cítím se super. Na druhou stranu musím říct, že pracuji v tomto oboru – hlídám kvalitu mléka. A jsme hodně přísní, takže když se najde v mléce antibiotikum, okamžitě se to hlásí na veterinu a vše se zlikviduje. Ale myslím, že člověk mléko a mléčné výrobky jíst nepotřebuje. Když jí kvalitní rostlinnou stravu
Dekuji za komentar plny milych postrehu. Je super, ze se Vam lepsi zdravi. Hezky den
chtěla jsem se zeptat jaký rozdíl je mezi kysanou a zakysanou smetanou. když jsem to někde náhodně viděla tak jsem si myslela že je to jen prostě jiný název, ale v lídlu takhle bývají vedle sebe stabilně.
Tak to se přiznám, že sama nevím. Okoukněte prosím složení a kalorické hodnoty a napište mi je sem 🙂
dobrý den. tak jsem se dnes dostala do lidlu a smrkla ty smetany. Hlavní rozdíl je v tom, že zakysaná smetana je z pasterované smetany a kysaná je ze smetany. Jsou tam i rozdíly v procentech tuku(zakysaná 16% a kysaná 14%) a tudíž i v ostatních položkách, ale to je asi nedůležité protože já kupovala velkou zakysanou a ta má 18%.
tak když to tak čtu, mlékem mé problémy určitě nebudou.:-) s chutí se mléka (chlazeného) napiju tak dvakrát do roka. pak mám kombinace jídel ke kterým jsem zvyklá si mléko nalít jako třeba bramboráky, knedle s vejcem a bramborové knedle na cibulce. což není často.teď jsem si oblíbila žervé dle vašeho receptu a jinak snesu akorát bílý choceňský jogurt. sýry jím taky sporadicky.
dobry den, muzu se zeptat, zda bile mlecne vyrobky (bily jogurt, kefir, tvaroh, žerve) jsou vhodne ke pravidelne konzumaci nebo ne? Mam to chapat tak, ze pokud se neumim vzdat mlecnych vyrobku, tak konzumovat max 3x za tyden a max tyto bile, ale i tem se radeji vyhybat? V textu to neni jasne napsano. dekuji
Dobrý den, pokud nemáte žádné zdravotní problémy a nemáte dojem, že by Vám mléčné výrobky vadily, pak je vhodné je zařazovat tak 3 – 4 x týdně. A to jen v té kysané podobě jak píšete – bílý jogurt, kefír, tvaroh, žervé. Nejvhodnější by bylo používat tyto výrobky v domácí podobě čili nejlépe z domácího mléka doma vyrobené zakysané výrobky. Ale, kdo dnes tuto možnost má. Kdyby jste si nebyla jistá, zda mléčné výrobky snášíte dobře. Vyřaďte je na týden až 3 týdny z jídelníčku a pozorujte se. Tak poznáte, zda Vám chybí nebo Vám ubližují. Každý jsme přeci jiný. Hezký den.
dekuji za odpoved, zkusim.
S článkem musím jen souhlasit. Dcerku Martinku 5 let jsem kojila 1,5 roku. Sama jsem spíše na makrobiotické stravě, tak jsem ji pak ani mléko nenutila, nechtěla ho. Občas dostane jogurt nebo tvarohovou pomazánku. Dnes je zdravá a kromě lehkých problémů po nástupu do školky patří mezi nejmíň chybějící děti. Přemýšlejte nad tím maminky. Mléko, mouka a cukr jsou největší zlo dnešní doby. Jsem šťastná, že nemusím řešit nachlazení, alergie a neustálé hlídání při nemoci.
Děkuji, kéž by všechny maminky pochopily, že kupovanými barevnými sladkostmi, jogurty, sušenkami a jinými zvěrstvy své děti pomalu likvidují …
Velice ráda čtu Vaše články :). Před 10 dny jsem mléko ze dne na den vyřadila ze svého jídelníčku. Po roce pociťuji,že se mi konečně odhleňují průdušky a doufám,že to bude mít pozitivní vlivy i jinde. 🙂
Tak to je milá zpráva. Když se zásadně omezí i lepek a cukr, tělo bude přímo jásat :-). O lepku bude jeden z dalších článků.
mohu se zeptat a co máslo? také je považováno za mléčný výrobek?
K máslu bych se stavěla trošku jinak. V případě alergií či intolerance na mléko, je potřeba vyřadit ze stravy i máslo. V ostatních případech je máslo celkem výborně tráveno a je mnohem lepší než margaríny a umělé rostlinné tuky. Přesto, pokud by jsme se na to podívali z pohledu zdraví, volila bych máslo s osvědčeného zdroje nebo BIO máslo. Mezi zdravá másla hlavně z pohledu Ajurvédy patří tzv. přepuštěné máslo ghee (ghí). Sama doma kvalitní máslo používám často 🙂