Sladký bílý prášek. Jed nebo lék? Udělejte si názor sami. Přináším vám 33 prokázaných problémů, které cukr v těle způsobuje. Nejvíce škodí malému dětskému organismu. Milióny lidí jsou na něm závislí. Zdravotnictví by ušetřilo miliardy, kdybychom ho nejedli …
- Cukr narušuje imunitu a obranu proti infekci
- Narušuje vstřebávání vápníku a hořčíku
- Narušuje hladiny všech minerálů v těle
- Způsobuje u dětí hyperaktivitu, úzkost, potíže se soustředěním, podrážděnost
- Zvyšuje cholesterol – zvýšení špatného cholesterolu a snížení dobrého
- Snižuje elastičnost kůže a tkání
- Zvyšuje hladinu krevní glukózy nalačno
- Může vést k alkoholismu
- Přispívá k obezitě
- Může oslabit zrak
- Způsobuje předčasné stárnutí
- Snižuje hladinu vitaminu E
- Zvyšuje krevní tlak
- Může způsobovat hemeroidy
- U dětí přispívá k výskytu ekzémů
- Způsobuje potravinové alergie
- Může způsobovat žlučníkové kameny
- Může způsobovat křečové žíly
- Přispívá ke vzniku osteoporózy
- Způsobuje ospalost a sníženou aktivitu hlavně u dětí
- Cukr způsobuje mnoho zažívacích problému včetně pálení žáhy
- Zvyšuje možnost onemocnění Crohnovou chorobou
- Je příčinou kyselých slin, které vedou ke zvýšenému výskytu zubních kazů
- Způsobuje autoimunitní nemoci, jako jsou astma, alergie, artritida, roztroušená skleróza
- Způsobuje snížení citlivosti na inzulin a tím zvyšuje riziko cukrovky
- Může ovlivňovat vztřebávání proteinů
- Přispívá ke vzniku dny
- Zatěžuje játra
- Přispívá ke vzniku rakovinotvorných buněk
- Může zapříčinit poškození ledvin
- Může způsobovat srdeční onemocnění
- Může přispívat ke vzniku Alzheimerovy nemoci
- Vyživuje rakovinové buňky
Zdroj: Mercola.com
Kategorie: Zdraví a hubnutí
Dobrý den Hanko, děkuji za článek o cukru. Následující text je pravda, bohužel ani v nejmenším si nedělám legraci. Můj přítel pije cca 8 káv denně a každý hrnek si osladí 2lžičkami cukru. Jako denní nápoj je pro něj coca cola a 1-2týdně sní na posezení bonboniéru – celou. 3 až4x do týdne sní večer po večeři 1/2 vaničky 1kilové zmrzliny. Je vysoký a poměrně štíhlý, jen menší bříško, které mu ale vadí. Tím, že je postavou spíš hubenější, mu denní „příděl“ cukru nevadí. Občas se mu snažím udělat přednášku o škodlivosti jeho stravy, ale zbytečně. Protože je mu 51let, tak se obávám o jeho zdraví.Dost mě to trápí, já se stravuji „zdravě“ a proto bych ho ráda dostala na stranu přírodní stravy a nápojů bez cukru. Můj dotaz je na Xylitol. Toto by přijal jako náhradní alternativu cukru a moc prosím o Váš názor na něj. Jinak moc chválím Vaše stránky, líbí se mi a ráda připravuji jídla dle Vašich receptů, jsou to velké dobroty! přeji hodně úspěchů při Vaší tvorbě. Děkuji za odpověď. Radka
Dobrý den, Vaše řádky se nečtou zrovna nejlépe. Ale bohužel, pokud přítel sám nebude chtít změnu, tak Vy to nezvládnete. Možná mu nadbytek cukru nejde na tloušťku, ale jistě se musí projevit jinak. Často jsou to vážné problémy ve střevech. Xylitol bych řadila mezi lepší sladidla (sama ho doma vyjímečně používám), přesto je to stále sladidlo a lepší je si na sladkou chuť vůbec nezvykat. Držím palce, ať se povede alespoň malá změna.
Dobrý den, paní Hano, gratuluji Vám k velmi vydařenému webu a zároveň děkuji za mnoho užitečných rad. O zdravou výživu se zajímám již pár let, přesto jste mě obohatila o hodně užitečných informací. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor na „přírodní sladidlo sucralosu“. Ke slazení používám výhradně stevii (čistý extrakt, ne tablety – tam je té stevie naprosto zanedbatelné množství a zbytek jsou umělá sladidla) a poslední dobou i sucralosu (vyrábí se s různými příchutěmi a velmi mi chutná, kupuji zde: http://www.4fitness.cz/ochucovadla/liskovy-orisek-prichutova-tableta-s-nahradnim-sladidlem-15tbl-p-233/). Nevím však, zda nezpůsobuje chutě na sladké, případně neumocňuje návaly hladu. Předem moc děkuji za Váš odborný názor, Markéta
Dobrý den Jenny, sukraloza je všeobecně označována jako bezpečné sladidlo. Na druhou stranu je uváděno např. v knize Doba jedová II: Sukralóza je synteticky připravený chlorovaný monosacharid, o jehož bezpečnosti se hodně diskutovalo. Vždyť ve své molekule obsahuje tři atomy chloru a organochlorové sloučeniny jsou obecně považovány za nebezpečné karcinogenní látky. V lidském těle neexistují enzymy, které by ji dokázaly rozštěpit, a proto je oceňováno, že není zdrojem žádných kalorií. Avšak část přijaté sukralózy se ukládá v tucích a zůstává tak v lidském těle, kde může škodit. Ono je potřeba se hlavně podívat na to, proč potřebujete sladit. Nejlepší by totiž bylo, naprosto sladkou chuť tělu nepodstrkovat a využívat jen sladivost ovoce. Veškerá umělá sladidla vždy budou spíše zdroj problémů, objevený možná až po mnoha letech. Děkuji za zajímavý dotaz.
Dobrý den paní Hano, snažím se cukr vynechat, ale úplně mi to nejde, můžu se zeptat na Váš názor na třtinový cukr nebo teď jsem si koupila od firmy natura Glukopur, je to dextróza monohydrát 100%, moc děkuji za Vaši odpověď´Ivana
Dobrý den, na obojí mám názor spíše negativní. Oboje má vysoký glykemický index, zvedá tedy glykemii v krvi. To je pro hubnutí a pro zdraví naprosto nežádoucí. Nejlepší je jíst dostatečně a správně, cukr pak nemusíte násilně vynechávat. nemáte na něj prostě chu’t 🙂
Ahoj, jen bych doplnila informace o hroznovém cukru / dextróze.. Pročti si web: http://www.glukopur.cz/dextroza