Osm důvodů, proč jíst květák

Květák patří do skupiny brukvovitých, často žije ve stínu brokolice. Jistě si zaslouží častější zařazování do jídelníčku. Ve studiii publikované v časopise British Journal of Cancer vědci informovali o protirakovinných účincích květáku. Výzkum prokázal, že konzumace květáku může ovlivnit geny rakoviny. Prokázalo se, sulforan obsažený v čeledi brukvovitých při pokusech na zvířatech brzdil růst buněk rakoviny plic a pomáhal zabíjet buňky rakoviny prostaty a brzdit růst jejích nádorů. U starších žen vědci zjistili, že u těch, které konzumovaly více brukvovité zeleniny, se výrazně snížilo riziko kloubních zánětů

Můžete ho jíst samotný syrový, přidat ho do salátů nebo vařit v páře.

 

  • Chrání proti rakovině

Květák obsahuje sloučeniny síry, u nichž bylo prokázáno že zabíjí kmenové rakovinové buňky a zpomaluje růst nádorů. Výzkum ukázal, že kombinace květáku a kurkumy funguje jako prevence rakoviny prostaty.

  • Podporuje zdraví srdce

Výrazně zlepšuje krevní tlak a funkci ledvin, a to díky látce sulforafan, která je obsažena ve veškeré brukvovité zelenině.

  • Působí protizánětlivě

Květák obsahuje mnoho protizánětlivých látek, které udržují záněty pod kontrolou.  Hlavně díky indol-3-karbinol nebo I3C, které působí na buněčné úrovni, funguje jako prevence proti zánětům.

  • Je bohatý na vitamíny a minerály

Většině z nás chybí spousta minerálů, proto je vhodné zařadit květák do jídelníčku. Uvědomte si, že tělo potřebuje pro správné fungování dostatečné množství vitamínů a minerálů a to nejlépe v přírodní formě (chemické tabletky mohou spíše napáchat škodu). Například jedna porce květáku obsahuje 77% denní dávky vitamínu C. Dále obsahuje vit K, hořčík, fosfor, vlákninu, B6, kyselinu listovou, draslík, magnesium …

  • Vyživuje mozek

Květák má vysoký obsah cholinu a vitaminů B, B1, B2, B6, niacin, kyselinu listovou a pantotenovou, které podporují funkci mozku. Konzumace květáku v těhotenství podporuje mozkovou aktivitu plodu.

  • Detoxikace organismu

Květák pomáhá aktivovat detoxikační enzymy.

  • Podporuje trávení

Květák je výborným zdrojem vlákniny.  Chrání sliznici žaludku a napomáhá trávení. Zabraňuje přemnožení bakterií.

  • Antioxidant

Obsahuje vit. C, beta-karoten, …  Antioxidanty jsou přírodním způsobem jak chránit své buňky. Přísun antioxidantů pomáhá tělu zpomalovat stárnutí.

Mark Twain, který měl květák v oblibě, o něm napsal: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským vzděláním“.

Pokud květák není vaší oblíbenou zeleninou nedělejte si s tím těžkou hlavu, květák lze nahradit mnoha jinými druhy jako je brokolice, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí,  rukola, křen, ředkvičky, wasabi, řeřicha, …

Recepty s květákem najdete zde – RECEPTY – KVĚTÁK

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

Zatím žádné komentáře, buďte první!

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*