Přeloženo podle článku https://www.dietdoctor.com/low-carb/for-doctors/difficult-cases, autorů Dr. Evelyne Bourdua-Roy, MD, Dr. Andreas Eenfeldt, MD, Megan Ramos (aktualizováno 28. 9. 2018)
Zhoršily se vám na nízkosacharidové stravě některé zdravotní ukazatele nebo laboratorní výsledky? Na nízkosacharidové vysoce tučné stravě (low carb high fat) nebo ketogenní stravě se většina zdravotních markerů a laboratorních výsledků zlepšuje směrem ke zdraví. Někdy ale přechodně může dojít k jejich zhoršení. Uvádíme výčet několika neočekávaných výsledků na low carb a co můžete dělat.
-
Hladina triglyceridů (TAG) se zvyšuje
Triglyceridy nalačno by na low carb stravě měly klesat, protože jsou tělem využívány pro energii – nahrazují glukózu coby hlavní zdroj energie pro tělo. Avšak triglyceridy jsou výrazně ovlivněny stravou, jejich hladina se tedy během dne může velmi lišit.
Pokud triglyceridy stoupají, může to být pouze dočasný jev z důvodu rychlého a výrazného úbytku na váze. Zaměřte se na vaši stravu, konzumaci alkoholu a to, zda jste při odběru krve byli opravdu nalačno. Test zopakujte po 3 měsících.
-
Celkový cholesterol/LDL stoupá
Nízkosacharidová strava má většinou za následek zlepšení cholesterolového profilu. Typicky HDL cholesterol stoupá, zatímco triglyceridy se snižují a LDL částice se stávají většími a načechranějšími. Všechny tyto změny statisticky snižují riziko budoucích srdečních onemocnění.
Ovšem LDL cholesterol může někdy na low carb nebo ketogenní stravě stoupat. Často tento nárůst není nijak zásadní, někdy však – zvláště u štíhlých lidí – může opravdu vyletět do nebe. LDL je slabým rizikovým faktorem (spíše vedlejším ukazatelem) pro kardiovaskulární onemocnění. Nárůst LDL musí být posuzován v kontextu s ostatními rizikovými faktory.
Nejjednodušší řešení: Zopakujte test během 3 až 6ti měsíců.
Nová analýza: LCHF nejlepší pro dlouhodobé hubnutí a zlepšení zdravotních markerů
Nová studie: Low carb strava opět nejlepší pro hubnutí a zlepšení zdraví!
Více informací:
Často zvýšení celkového a LDL cholesterolu je tak malé, že většina studií se tím ani nezabývá.
Menší počet lidí (1- 2 % populace) má opravdu vážné zvýšení LDL a celkového cholesterolu. Patříte-li do této kategorie, nepodceňujte toto riziko a podnikejte kroky k jeho snížení. Například malá skupina lidí, zřejmě díky genetice, může na low carb skončit s celkovým cholesterolem vyšším než 10 mmol a LDL přes 6,5 mmol. To ale není normální. I když lipidový profil může být jinak dobrý (vysoký HDL a nízké triglyceridy), může to být nezdravé. V takových případech počet LDL částic je vysoký a poměr apoB a apoB/A1 vykazuje abnormálně vysoké hodnoty. Tato čísla znamenají zvýšené riziko srdečně cévních onemocnění.
Co můžete v tomto případě dělat?
- Přestaňte pít kávu s tukem (neprůstřelná káva, tzv. „bulletproof coffee“). Pokud lidé přestanou pít tuk (máslo, kokosový nebo MCT olej) v kávě či čaji, zvláště nemají-li opravdový hlad, jen toto samo o sobě často pomůže normalizovat hladinu LDL a celkového cholesterolu.
- Jezte pouze, když máte hlad, a zvažte zařazení přerušovaného půstu. Přerušovaný půst pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
- Používejte více tuky obsahující mononenasycené mastné kyseliny jako jsou olivový a avokádový olej, jezte více tučné ryby, avokádo, olivy, namísto nasycených tuků. Jestli to zlepší vaše zdraví, není známo, ale sníží to zajisté váš cholesterol.
- Zvažte, zda opravdu musíte být za těchto okolností na striktní nízkosacharidové stravě. Liberálnější low carb (s příjmem sacharidů cca 50 – 100g denně) vám i tak zajistí dobré výsledky a může ve vašem případě snížit hladinu cholesterolu. Pokud se rozhodnete sacharidy navýšit, sáhněte k přirozeným, ne průmyslově zpracovaným zdrojům jako jsou batáty nebo sladká zelenina.
Měli byste užívat léky na snížení cholesterolu?
Když má pacient vysoký cholesterol, je samozřejmě nasnadě otázka nasazení léků na snížení cholesterolu. Tyto léky sice snižují cholesterol, ale mají také řadu reálných vedlejších účinků jako snížení energie, svalové bolesti, diabetes 2. typu a zhoršení kognitivních funkcí.
-
Zvýšení kyseliny močové v krvi
Hladina kyseliny močové v krvi může stoupat v prvních 6 – 8 týdnech na nízkosacharidové stravě. Poté se většinou opět znormalizuje. Někteří lidé mají přirozeně vyšší hladinu kyseliny močové a nemusí to nutně znamenat, že si přivodí dnu.
Zkuste test zopakovat po 2 – 3 měsících a ujistěte se, že před přechodem na nízkosacharidovou stravu zde nebyly již dříve nějaké zdravotní potíže podobného typu.
-
Zvýšení zánětlivých markerů
Výsledky C-reaktivního proteinu (CRP) mohou být ovlivněny mnoha faktory. Infekce, dokonce i obyčejné nachlazení, může tento ukazatel zvýšit, stejně tak jako střevní potíže (např. potravinové intolerance). Pátrejte po všech možných příčinách a v případě potřeby test zopakujte po 3 – 6 ti měsících.
-
Zvýšení inzulínu nalačno
Hladina inzulínu nalačno je ovlivněna stresem, únavou a ostatními faktory, čili její zvýšení není přímým a důvěryhodným indikátorem inzulínové rezistence. Výsledky je třeba interpretovat v kontextu ostatních markerů inzulínové rezistence, jako jsou například lačná glykémie a HBA1c (glykovaný hemoglobin, tzv. „dlouhodobý cukr“).
Zopakujte test po 3 měsících nebo otestujte postprandiální inzulín (2 hodiny po jídle, resp. po vypití glukózového roztoku).
-
Zvýšení jaterních enzymů
Jaterní enzymy (ALT) mohou v prvních týdnech přechodu na low carb stravu stoupnout, a to i v důsledku výrazného váhového úbytku. Jinak téměř vždy dochází k jejich snížení.
Pokud hodnota ALT neklesá na normu nebo se dokonce zvyšuje i po několika měsících low carb stravy (za předpokladu, že váha je stabilní), zaměřte se na svoji stravu a hledejte další možné příčiny, včetně konzumace alkoholu.
-
Ztučnělá játra na ultrazvuku nevykazují zlepšení
Aby došlo ke zlepšení jaterní steatózy v prvním půlroce, je potřeba výrazně snížit tělesnou hmotnost nebo udržovat hladinu krevního cukru konstantně nízko po několik mnoho týdnů. Lidé, kteří pravidelně drží půst, mají v prvním půlroce lepší výsledky.
U mnoha pacientů to však trvá více než půl roku, aby došlo ke zlepšení tučných jater. Zopakujte ultrazvuk po jednom až dvou letech.
-
Hladina krevního cukru je zvýšená nebo se zvyšuje během dne nad normu
Vyšší cukr v krvi je většinou pozorován pouze v období úbytku hmotnosti. V tukových buňkách je uložen i cukr, a když se tuková buňka vyprázdní, uvolnění tohoto cukru může dočasně způsobit vyšší glykémii. Po čase se to znormalizuje.
Pokud vyšší glykémie přetrvávají, zapisujte si vše, co jíte a pátrejte po skrytých cukrech (alkoholové cukry, skryté cukry v průmyslově vyrobených potravinách…) a nadměrné konzumaci bílkovin, zaměřte se na svačinky a nápoje. Vyzkoušejte „time restricted feeding“ (volně přeloženo jako „časově omezené jezení“), nebo přerušovaný půst.
Může se také jednat o tzv. adaptivní šetření glukózy, více zde: https://www.receptynahubnuti.cz/mate-vyssi-ranni-glykemii-na-nizkosacharidove-nebo-ketogenni-strave-pet-veci-ktere-byste-meli-vedet
-
Krevní tlak se nezlepšuje
Většina lidí po přechodu na nízkosacharidovou stravu zaznamená snížení vysokého krevního tlaku, ale výjimečně se může stát, že krevní tlak zůstává zvýšený nebo dokonce stoupá.
Toto můžeme vidět např. u lidí, kteří drží půst, neboť u nich dochází ke zvýšené produkci adrenalinu. Pokud je to váš případ, zkraťte své půsty nebo s nimi na čas úplně přestaňte, než se vaše tělo adaptuje.
Přeloženo podle článku https://www.dietdoctor.com/low-carb/for-doctors/difficult-cases, autorů Dr. Evelyne Bourdua-Roy, MD, Dr. Andreas Eenfeldt, MD, Megan Ramos (aktualizováno 28. 9. 2018)
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT – NOVÉ ČLÁNKY NA WEBU
Zatím žádné komentáře, buďte první!