Zapečená červená čočka

Kategorie: bez lepku, bez masa, bez ořechů, sacharidy nad 15g, staré, strava s nižším GI

Prosím čekejte...
Čas přípravy
15 minut
Délka vaření
30 minut
Obtížnost
snadné
Podávání
2 porce
Jídlo

mimo LCHF

Přidal
Přidáno
300 g
červená čočka
2 ks
cibule
1 ks
pórek
3 ks
vejce
100 g
sýr Gouda
Zapečená červená čočka

Málokoho napadne vyzkoušet zapéct čočku. Přitom je to moc výživné, jednoduché a rychlé jídlo. Vhodné i pro děti nebo vegetariány. Vždycky doma něco vyzkouším a pak na rodině testuji, zda jim to chutná. Tohle jídlo uspělo na jedničku, proto se ho nebojte nabídnout i u vás doma. Čočka je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a mnoha vitamínů a minerálů.

Základ tvoří čočka červená, protože je rychle uvařená. Ale vyzkoušet to můžete i s jiným druhem čočky. Také zapéct můžete vše, co vám chutná. Tahle varianta je se sýrem. Ale máte-li pocit, že mléčné výrobky jíte často, doporučuji vyměnit kravský sýr třeba za sýr kozí. Je mnohem lépe stravitelný.


zapecena_cocka-II

 

 

 

 

 

 

  1. Červenou čočku nasypeme do vroucí vody a necháme tak 2 minuty vařit. Poté ji necháme v hrnci chvilku dojít a zcedíme případnou přebytečnou vodu.
  2. Cibuli s pórkem orestujeme na olivovém oleji. Nemusíte s cibulí šetřit. Klidně jí dejte i více.
  3. Do olejem vymazané a strouhankou ( používám domácí celozrnnou) vysypané formy nasypeme polovinu čočky, posypeme cibulkou a pórkem. Posypeme polovinou sýru. Vlastně skládáme na sebe postupně všechny vrstvy surovin.  Přidáme zbytek čočky.
  4. V hrníčku si rozšleháme 3 vajíčka a čočku zalijeme. Navrch opět nasypeme sýr.
  5. Dáme do trouby a zapékáme asi na 200 stupňů tak 15 minut. Toto jídlo obsahuje dostatek bílkovin, tuků, a správné množství sacharidů.
  6. Zapečená čočka drží krásně tvar a můžete ji krájet jako dort. Podáváme s kysaným zelím nebo kvašenou zeleninou pickles.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

11 komentářů

  1. milena2 řečeno Září 10, 2015 Odpovědět

    ja taky rozvarila cocku a jeste jsem zapomnela na syr a i tak mi to moc chutnalo… kombinace cocka s kysanym zelim by me nenapadla a mnam mnam;)

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Září 16, 2015 Odpovědět

      Jsem ráda, že chutnalo 🙂

      Prosím čekejte...
  2. Betyna řečeno Březen 18, 2015 Odpovědět

    Včera jsem vařila – rychlé, jednoduché, výborné. Chutnalo i rodině! Určitě zařadím do jídelníčku pravidelně. Díky za recept:-).

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Březen 19, 2015 Odpovědět

      Jsem ráda, že chutnalo 🙂

      Prosím čekejte...
  3. Hanis řečeno Srpen 21, 2014 Odpovědět

    Včera jsem k večeři udělala tuhle výbornou zapečenou čočku….moc děkuji za recept, nevěřila jsem, že to bude taková dobrota :)). Bude určitě na stole často!!

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Srpen 25, 2014 Odpovědět

      Skvělé 🙂

      Prosím čekejte...
  4. Kitkami řečeno Únor 3, 2014 Odpovědět

    Můžu se zeptat na kolik porcí to tak výjde? 🙂

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Únor 3, 2014 Odpovědět

      Přibližně na 4 – 5 porcí.

      Prosím čekejte...
  5. TerezieZV řečeno Leden 9, 2014 Odpovědět

    já rozvařila čočku 🙁

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Leden 10, 2014 Odpovědět

      Já ji právě vařím opravdu asi jen dvě minutky a pak ji nechám chvilku dojít. Možná by ji stačilo povařit jen minutu. Vyzkouším a napíšu :-). Hezký den

      Prosím čekejte...
  6. nelca řečeno Prosinec 4, 2013 Odpovědět

    Jednoduché, rychlé a moc dobré.

    Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*