- Čas přípravy
- 10 minut
- Délka vaření
- 2 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 2 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 25.10.2013
- 190 g
- tempeh uzený
- 500 g
- kysané zelí
- 200 g
- brambory
- 2 ks
- cibule
- 2 PL
- kokosová smetana
- 1 ks
- bujón (kostka)
- 1 1/2 l
- voda
- 2 ks
- bobkový list
- 2 PL
- olivový olej
Také milujete klasickou českou zelňačku? S kouskem uzeného masa, slaninou a zahuštěné smetanou. Je sice dobrá, ale pokud se snažíte omezovat maso a tíhnete více k vegetariánství,nabízím tuto vyzkoušenou variantu. Kysané zelí je zdrojem mnoha vitamínů a hlavně zdravých probiotických kultur. Má také vysoké množství vlákniny a již v dávných dobách ho jedli naši předci v zimním období. Pokud máte možnost připravit si doma domácí kysané zelí, určitě ji využijte. Mělo by být na jídelním stole denně.
Uzený tempeh je také výborným zdrojem mnoha živin. Hlavně rostlinných bílkovina a důležité B12. Sója se stává poslední dobou velice spornou potravinou, proto bych doporučovala její užívání co nejvíce ve fermentované podobě, právě jako je tempeh. Na etiketách také vyhledávám, zda se nejedná o sóju geneticky upravenou. Na zelňačku je potřeba použít právě tempeh v uzené podobě, pak dá polévce uzenou chuť.
- Na oleji v hrnci orestujeme cibulku, přidáme uzený tempeh nakrájený na malé kousky. Na závěr restování přidáme červenou papriku. Poté zalejeme vodou a přidáme polovinu kysaného zelí. Někdy je potřeba ho ještě pokrájet na menší kousky. Brambory nakrájejte na kousky a také vložte do hrnce. Přidejte veškeré koření. Určitě nezapomeňte na kmín, 2ks bobkového listu a kostku bujónu bez glutamátů.
- Nechte vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Přilejte sójovou smetanu, případně jinou rostlinou například kokosovou. Na závěr nasypte druhou polovinu kysaného zelí a jen chvilinku povařte aby si zachovalo co nejvíce vitamínů.
Zdravím, pani Hanka, ako by sa dal upraviť tento recept, aby spĺňal kritériá Whole30? Ten zeleninový bujón tam asi nemôže ísť, nie? Trochu to začínam praktizovať, ale ešte neovládam veľa receptov…
Obávám se, že aby zelňačka splnila pravidla Whole30, tak už to prostě nebude zelňačka. Nesmíte použít ani rostlinou smetanu, zeleninový bujon, tempeh a šetřit by se mělo i s bramborami. Zůstane nám tedy jen zelí a koření. 🙂 Ale pokud ji nějak vymyslíte, budu ráda za recept a inspiraci.
Dobrý den, já bych z toho zase takovou vědu nedělala… 🙂 Místo zeleninového bujónu bych použila dle receptu 1,5 l zeleninového vývaru, případně i vývar ze zeleniny a kostí (místo té vody), jako rostlinnou smetanu bych použila buď kokosovou nebo mandlovou (případně větší množství tohoto mléka) no a tempeh bych zase nahradila zpátky kvalitní domácí klobáskou (jako to bývá v klasických zelňačkách). Brambory se nějaké snesou, takže bych jich tam pár přidala. Přeji hodně zdařených pokusů. Petra V.
papriku živou nebo sušenou? já teda dala sušenou a taky mi to šmakovalo. a kupodivu i syn toho celkem dost snědl ač jindy zelí nejí. jen mi furt vyďoubává tempeh.
Paprika byla sušená. Synovi dejte čas, děti si potřebují dlouho všechno zkoušet 🙂
Tuhle zelňačku teď mamka vařila o víkendu. No to byla mňamka. Chutnala mi tak, že jsem ji snědla pěknou hromadu a to asi taky není správné. Ale fakt je vynikající.