- Čas přípravy
- 15 minut
- Délka vaření
- 45 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 10 porcí
- 130 g
- mleté mandle
- 30 g
- mletý kokos
- 4 PL
- kakao
- 3/4 ČL
- kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- 80 g
- máslo
- 100 g
- řecký jogurt
- 3 ks
- vejce
- 200 ml
- smetana ke šlehání
- 180 g
- mascarpone
- 100 g
- hořká čokoláda 85%
- maliny
Když jsem slíbila oslavenci, že upeču low carb dort naprosto bez cukru a sladidel, který bude chutnat skvěle, tak jsem pochybovala, zda je to vážně reálné. Teď už vím, že ano. Byl to můj první pokus a povedl se. Tu hlavní chuť mu dalo kakao a hořká čokoláda (vím, ta trošku cukru má) a sladkost mu dala šlehačka s mascarpone. Ani jeden recept na zahraničních webech mi nevyhovoval, tak jsem to riskla a trošku poupravila poměry a suroviny. Hlavně jsem naprosto vyřadila cukr, veškerá sladidla a výsledek byl famózní. Kdo ochutnal, hodnotil jen pozitivně: „Dort není sladký, ale vlastně mu to vůbec neškodí“. Navíc, kdo nejí cukr a žije low carb nebo cukrfree, pro něho je dort chuťově sladký opravdu celkem dost.
TIPY:
- Pokud dortík děláte pro děti, přidejte na oslazení třeba stévii nebo banán.
- Dort jsem pekla v malé dortové formě (průměr 18 cm). Je dost tučný a sytý, každému stačí jen kousek.
- Čokoládu jsem použila 85% Lindt.
- Sama nepoužívám mandlovou mouku, ale mixuji si mandle.
- Všechny suché suroviny smícháme v misce dohromady. Místo kypřícího prášku lze použít jedlou sodu.
- V druhé misce vyšleháme do pěny změklé máslo s tučným jogurtem.
- Ve třetí misce vyšleháme bílky s troškou soli do tuhého sněhu a přidáme žloutky. Opět šleháme.
- Smícháme dohromady vajíčka s máslovou pěnou a promícháme.
- Celou misku suché směsi nasypeme do směsi mokré (máslo, vejce) a zamícháme. Nalijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané dortové formy.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 45 minut. Zkontrolujeme špejlí, nesmí se na ni nic lepit. Korpus vyndáme a necháme vychladnout.
- Korpus vyndáme a necháme zchladnout. Poté ho vyjmeme z dortové formy a dlouhým nožem rozkrojíme na dva plátky.
- Na dortový krém si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a necháme ji lehce vychladnout. Pozor, nesmí zase ztuhnout.
- Vyšleháme šlehačku do husté pěny (nešlehejte moc dlouho, začalo by se dělat máslo).
- Přidáme mascarpone a opět šleháme. Vznikne nám hustý krém, který v lednici ještě ztuhne. Krémem ve větší vrstvě promazáváme dort.
- Ozdobíme malinami nebo jiným ovocem a uložíme do lednice.
prej bez cukru a napise banan
Absolutně nevyskočí, jsem zklamaná…
Dnes jsem pekla, dortík se povedl super, jen jsem podle zkušeností dala 1,5 lžičky pr.do pečiva a samozřejmě bílky až nakonec.
po vyzkoušení musím říct, že tady v názvu rozhodně hazardujeme se slovem „úžasny“ – těsto nevyběhlo, bylo suché…taková překližka pod krém
Jedná se již o starší recept, ale věřím, že postup je napsán, jak jsem dort dělala. Případně poprosím ostatní o zkušenosti s přípravou.
Doporučuji žloutky vymíchat rovnou s máslem. Sníh dát úplně na konec, až když jsou promíchané všechny ostatní ingredience, aby směs provzdušnily. Také v návodu není uvedeno, kdy se do krému přidává ta rozehřátá čokoláda. 😉 Já tedy většinou dám rozpustit čokoládu rovnou se šlehačkou, to dám vychladit a chladné vyšlehám a přišlehám nakonec mascarpone. Ale vyžaduje to delší čas chlazení..
Dobry den, muzu se zeptat, zda lze pouzit kokosova a mandlova mouka jako pomlety kokos a mandle? Dekuji.
Sama používám pouze rozmixované ořechy, mouky nekupuji.
Taky se mi nezdá postup, těsto nevyběhne a je z toho jen placka
Recept super, jen postup s bílkama je podle mě špatně. Vyšlehala jsem bílky, ale jak jsem do nich přidala pak zbytek, samozřejmě se zas rozpadly a korpus vůbec není nadýchaný, naopak, je spláclý a když jsem ho rozpůlila, má každá půlka jen 0,5 cm 🙁
Mám dotaz, opravdu mám vyšlehat sníh a do něj přidat žloutky? Nějak mi ten sníh pak ztrácí smysl. Já bych přišlehala žloutky k máslu s jogurtem 😉
Dobrý den, jsem alergická na všechny ořechy a mandle. Jakou alternativu bych mohla použít? Děkuji za odpověď 🙂
Nenapadá mne nic, čím by šlo v dortíku ořechy nahradit.
Zkusit rozmixovat ovesné vločky mají pak oříškovou chuť
tento dort je vynikající.
Dobrý den, jsem alergická na mandle, chtěla bych místo toho použít špaldovou mouku, myslíte, že mám ponechat gramáž? Díky za odpověď
Dobrý den, jsem alergická na mandle, chtěůa bych místo toho použít špaldovou mouku, myslíte, že mám ponechat gramáž? Díky za odpověď
Dobrý den. Do vyšlehaných bílků, se dávají celé žloutky nebo už rozšlehané? Nejsem zrovna odborník na pečení tak si to neumím představit