Úžasný čokoládový dort bez cukru a mouky (low carb, keto, LCHF)

Kategorie: bez lepku, bez masa, lowcarb strava, paleo primal, paleo strava, sacharidy 6 - 10g

Prosím čekejte...
Čas přípravy
15 minut
Délka vaření
45 minut
Obtížnost
střední
Podávání
10 porcí
Jídlo

snídaně

dezerty

pro děti

svátky

Přidal
Přidáno
130 g
mleté mandle
30 g
mletý kokos
4 PL
kakao
3/4 ČL
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
80 g
máslo
100 g
řecký jogurt
3 ks
vejce
200 ml
smetana ke šlehání
180 g
mascarpone
100 g
hořká čokoláda 85%
maliny
Úžasný čokoládový dort bez cukru a mouky (low carb, keto, LCHF)

Když jsem slíbila oslavenci, že upeču low carb dort naprosto bez cukru a sladidel, který bude chutnat skvěle, tak jsem pochybovala, zda je to vážně reálné. Teď už vím, že ano. Byl to můj první pokus a povedl se. Tu hlavní chuť mu dalo kakao a hořká čokoláda (vím, ta trošku cukru má) a sladkost mu dala šlehačka s mascarpone. Ani jeden recept na zahraničních webech mi nevyhovoval, tak jsem to riskla a trošku poupravila poměry a suroviny. Hlavně jsem naprosto vyřadila cukr, veškerá sladidla a výsledek byl famózní. Kdo ochutnal, hodnotil jen pozitivně: „Dort není sladký, ale vlastně mu to vůbec neškodí“. Navíc, kdo nejí cukr a žije low carb nebo cukrfree, pro něho je dort chuťově sladký opravdu celkem dost.

TIPY:

  • Pokud  dortík děláte pro děti, přidejte na oslazení třeba stévii nebo banán.
  • Dort jsem pekla v malé dortové formě (průměr 18 cm). Je dost tučný a sytý, každému stačí jen kousek.
  • Čokoládu jsem použila 85% Lindt.
  • Sama nepoužívám mandlovou mouku, ale mixuji si mandle.

 

 

keto-low-carb-dort-bez-lepku

 

 

  1. Všechny suché suroviny smícháme v misce dohromady. Místo kypřícího prášku lze použít jedlou sodu.
  2. V druhé misce vyšleháme do pěny změklé máslo s tučným jogurtem.
  3. Ve třetí misce vyšleháme bílky s troškou soli do tuhého sněhu a přidáme žloutky. Opět šleháme.
  4. Smícháme dohromady vajíčka s máslovou pěnou a promícháme.
  5. Celou misku suché směsi nasypeme do směsi mokré (máslo, vejce) a zamícháme. Nalijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané dortové formy.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 45 minut. Zkontrolujeme špejlí, nesmí se na ni nic lepit. Korpus vyndáme a necháme vychladnout.
  7. Korpus vyndáme a necháme zchladnout. Poté ho vyjmeme z dortové formy a dlouhým nožem rozkrojíme na dva plátky.
  8. Na dortový krém si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a necháme ji lehce vychladnout. Pozor, nesmí zase ztuhnout.
  9. Vyšleháme šlehačku do husté pěny (nešlehejte moc dlouho, začalo by se dělat máslo).
  10. Přidáme mascarpone a opět šleháme. Vznikne nám hustý krém, který v lednici ještě ztuhne. Krémem ve větší vrstvě promazáváme dort.
  11. Ozdobíme malinami nebo jiným ovocem a uložíme do lednice.

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

18 komentářů

  1. Petr řečeno Září 23, 2020 Odpovědět

    prej bez cukru a napise banan

    Prosím čekejte...
  2. Nikol řečeno Září 4, 2020 Odpovědět

    Absolutně nevyskočí, jsem zklamaná…

    Prosím čekejte...
  3. Ada řečeno Květen 31, 2020 Odpovědět

    Dnes jsem pekla, dortík se povedl super, jen jsem podle zkušeností dala 1,5 lžičky pr.do pečiva a samozřejmě bílky až nakonec.

    Prosím čekejte...
  4. poschi řečeno Březen 12, 2020 Odpovědět

    po vyzkoušení musím říct, že tady v názvu rozhodně hazardujeme se slovem „úžasny“ – těsto nevyběhlo, bylo suché…taková překližka pod krém

    Prosím čekejte...
  5. Hana Brychová řečeno Srpen 13, 2019 Odpovědět

    Jedná se již o starší recept, ale věřím, že postup je napsán, jak jsem dort dělala. Případně poprosím ostatní o zkušenosti s přípravou.

    Prosím čekejte...
    1. Petra řečeno Září 30, 2019 Odpovědět

      Doporučuji žloutky vymíchat rovnou s máslem. Sníh dát úplně na konec, až když jsou promíchané všechny ostatní ingredience, aby směs provzdušnily. Také v návodu není uvedeno, kdy se do krému přidává ta rozehřátá čokoláda. 😉 Já tedy většinou dám rozpustit čokoládu rovnou se šlehačkou, to dám vychladit a chladné vyšlehám a přišlehám nakonec mascarpone. Ale vyžaduje to delší čas chlazení..

      Prosím čekejte...
    2. Zuzana řečeno Říjen 15, 2019 Odpovědět

      Dobry den, muzu se zeptat, zda lze pouzit kokosova a mandlova mouka jako pomlety kokos a mandle? Dekuji.

      Prosím čekejte...
      1. Hana Brychová řečeno Říjen 21, 2019 Odpovědět

        Sama používám pouze rozmixované ořechy, mouky nekupuji.

        Prosím čekejte...
  6. Petr řečeno Srpen 10, 2019 Odpovědět

    Taky se mi nezdá postup, těsto nevyběhne a je z toho jen placka

    Prosím čekejte...
  7. Martina řečeno Květen 4, 2019 Odpovědět

    Recept super, jen postup s bílkama je podle mě špatně. Vyšlehala jsem bílky, ale jak jsem do nich přidala pak zbytek, samozřejmě se zas rozpadly a korpus vůbec není nadýchaný, naopak, je spláclý a když jsem ho rozpůlila, má každá půlka jen 0,5 cm 🙁

    Prosím čekejte...
  8. Ála řečeno Duben 1, 2019 Odpovědět

    Mám dotaz, opravdu mám vyšlehat sníh a do něj přidat žloutky? Nějak mi ten sníh pak ztrácí smysl. Já bych přišlehala žloutky k máslu s jogurtem 😉

    Prosím čekejte...
  9. Kacenakacka řečeno Březen 7, 2019 Odpovědět

    Dobrý den, jsem alergická na všechny ořechy a mandle. Jakou alternativu bych mohla použít? Děkuji za odpověď 🙂

    Prosím čekejte...
    1. Hana Brychová řečeno Březen 8, 2019 Odpovědět

      Nenapadá mne nic, čím by šlo v dortíku ořechy nahradit.

      Prosím čekejte...
      1. Lucie řečeno Březen 21, 2019 Odpovědět

        Zkusit rozmixovat ovesné vločky mají pak oříškovou chuť

        Prosím čekejte...
  10. Mila řečeno Leden 11, 2019 Odpovědět

    tento dort je vynikající.

    Prosím čekejte...
  11. Katka řečeno Listopad 23, 2018 Odpovědět

    Dobrý den, jsem alergická na mandle, chtěla bych místo toho použít špaldovou mouku, myslíte, že mám ponechat gramáž? Díky za odpověď

    Prosím čekejte...
  12. Katka řečeno Listopad 23, 2018 Odpovědět

    Dobrý den, jsem alergická na mandle, chtěůa bych místo toho použít špaldovou mouku, myslíte, že mám ponechat gramáž? Díky za odpověď

    Prosím čekejte...
  13. Mila řečeno Říjen 26, 2018 Odpovědět

    Dobrý den. Do vyšlehaných bílků, se dávají celé žloutky nebo už rozšlehané? Nejsem zrovna odborník na pečení tak si to neumím představit

    Prosím čekejte...

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*