- Čas přípravy
- 15 minut
- Délka vaření
- 8 hod 40 minut
- Obtížnost
- střední
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 15.7.2017
- 1 ks
- kuře (celé)
- 1 ks
- cibule
- 1 ks
- cuketa
- 2 x
- zakysaná smetana 30%
- 2 PL
- máslo
- 1 PL
- paprika sladká mletá
Tentokrát jsem opět použila pomalý hrnec. Po 8 hodinách „pomalení“ na LOW se domácí kuře úplně rozpadlo. Kdo nemá pomalý hrnec, tak mohu tohoto pomocníka jen doporučit. Pro mě je nenahraditelný. Ráno zapnu a po příchodu domů mám hotovo. Jistě ale kuře zvládnete udělat i jinak, např v papiňáku nebo troubě. Omáčku jsem potřebovala něčím zahustit, tak jsem použila cuketu. Všechny, kteří nemají cuketu rádi, upozorňuji, že nikdo z rodiny nepoznal, že to ní bylo zahuštěné.
Tip: Podáváme např. s nízkosacharidovým keto knedlíkem.
- Kuře nasolíme a posypeme paprikou. Dáme do pomalého hrnce, přidáme čerstvý libeček, 2 dcl vody, lžíci másla a "pomalíme" 8 hodin na LOW. Po 8 hodinách pomalý hrnec vypneme a vyndáme maso, aby vychladlo a dalo se obrat.
- Oloupeme cibuli a nakrájíme. Oloupeme také menší cuketu a nakrájíme na kostky.
- Na sporáku v hrnci orestujeme na másle nebo ghí nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme cuketu. Když jsou hotové, přisypeme lžíci červené papriky a promícháme.
- Vývar z pomalého hrnce přelijeme do hrnce k cibuli a cuketě. ( pokud tam budou kousky kostí, je nutné to přecedit)
- Necháme zavařit a přidáme 2 zakysané smetany a vše v hrnci rozmixujeme.
- Maso obereme a přidáme do omáčky.
Právě jsme s mou dvouletou dcerou zbaštily tuhle výbornou omáčku! Najela jsem na lowcarb stravování, takže tohle pro mě byla výborná inspirace, hlavně když vařím i malé dceři..Jen se přiznám, že podobné smetanové omáčky jsem zvyklá dělat ze smetany na šlehání, takže tato verze byla na mě trošku kyselejší..Možná zkusím přiště dát jednu zakysanou a jednu „sladkou.“ Ale jak píši-moc jsme si pochutnaly 🙂 děkuji za recept.