- Čas přípravy
- 3 minut
- Délka vaření
- 1 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 6 porcí
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 23.6.2017
- 1 ks
- vejce
- 200 ml
- extra panenský olivový olej
- 1 ČL
- hořčice
- 1 ČL
- šťáva z citronu
- sůl
- pepř
Majonéza, tatarka a grilovací omáčky jsou noční můry většiny hubnoucích, ale přitom je to naprosto zbytečné. Pokud si uděláte domácí majonézu z oleje lisovaného za studena, nemůže vám to žádný výživový poradce zakázat, ať už razíte jakýkoliv výživový směr. Jedná se o zdroj kvalitních tuků, kterých má běžný člověk ve stravě většinou málo. Pokud se navíc stravujete nízkosacharidovou stravou LCHF, pak je přímo žádoucí dát si k masu omáčku, kde bude základ olejová majonéza.
Ve skupině KETO a LOW CARB životní styl se velice často řeší problém majonézy, proto s tímto receptem přicházím a tentokrát navíc ve video podobě.
Tipy :
– doporučuji použít celé vejce. Od té doby, co používám celé vejce i s bílkem, jsem nikdy neměla majonézu řídkou.
– používejte pouze bio vejce nebo vejce z ověřeného domácího chovu. Riziko nákazy salmonelou je u těchto vajec minimální. Více v článku dr. Mercoly. Bojíte-li se, použijte pouze žloutek, pak ale neručím za hustou majonézu. Mně se to vážně jen se žloutkem nikdy nepovedlo.
– hořčici používám hrubozrnnou, přijde mi, že je pak majonéza chutnější.
– olej používejte co nejkvalitnější, tak se z majonézy stane zdroj těch nejlepších tuků.
Sama používám tři varianty olejů. První je nejvíce aromatická, někdo by mohl říct až hořká, mně ale chuť olivového oleje nevadí. Poslední kombinace je aromatická nejméně a je vhodná snad pro každého :
1/ 200 ml olivový extra virgin
2/ 100 ml olivový extra virgin a 100 ml avokádový
3/ 100 ml olivový extra virgin a 100 ml bio řepkový nebo slunečnicový lisovaný za studena
Často se řeší použití olivového oleje POMACE, který je bez vůně a do majonézy by se hodil nejlépe. Jen upozorňuji, olivový olej z olivových pokrutin (pomace) se získává chemickou cestou z výlisků, které zbudou po prvním lisování za studena. Popis olejů najdete např. zde
Majonézu si pak můžete ochutit dle své chuti, třeba jako tatarku nebo jako česnekovou omáčku.
Podívejte se na videorecept.
Mohlo by vás zajímat :
Co je to low-carb a ketogenní strava
FACEBOOK – skupina – KETO a LOW-CARB STRAVA – RECEPTY A ZKUŠENOSTI
- Do nádoby vložte všechny suroviny na přípravu majonézy. Měly by mít pokojovou teplotu. Pokud si to uvědomíte na poslední chvíli, vejce dejte do hrnku a pust’te na něj teplou vodu.
- Tyčový mixér vložte dovnitř nádoby se surovinami, zapněte a pomalu vytahujte. Můžete se i občas vrátit zpět, jak je vidět na videu.
Ahoj, recept jsem už párkrát dělala a je to opravdu moc povedené. Nikdy bych neřekla, že připravit domácí majonézu může být tak rychlé a jednoduché. Já znám ještě tento recept https://erecepty.eu/domaci-tatarka/ na výbornou domácí tatarku. Celá příprava receptu nezabere ani 10 minut a chuťově mi určitě chutná více než kupovaná.
Dobrý den, majolku jsem právě zkusila. Vypadá nádherně, ale na chuť je hořká. Nevím, kde jsem udělala chybu 😔.