- Čas přípravy
- 20 minut
- Délka vaření
- 25 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 3 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 25.10.2016
- 750 g
- dýně hokkaido
- 1 ks
- cibule
- 1 PL
- máslo
- 3 cm
- zázvor čerstvý
- 1 PL
- zakysaná smetana 15%
- voda
- sůl
- pepř
- dýňová semínka
Dýňové specialitky a polévky najdete v současné době v nabídce snad všech restaurací. Osobně mám dýňové polévky moc ráda, tak mi neunikla ani ta v Potrefené huse v Pardubicích, kam celkem často zavítám na oběd. A protože byla opravdu vynikající, mám o to větší radost, že se mi povedlo získat na ni recept. Moc děkuji a recept předávám dál.
Tip: Navrch dáme dýňové gomasio nebo opražená dýňová semínka. (Semínka pražíme na suché pánvi za stálého míchání až do doby, než začnou praskat. )
Pokud si budete dávat polévku k večeři, nezapomeňte si dát ještě nějaký zdroj bílkovin.
Přeji dobrou chuť!
Hanka
- Dýni hokkaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a potřeme olivovým olejem.
- Dáme péct na cca 20 minut do trouby na 200 stupňů do měkka, záleží na velikosti dýně.
- Mezitím zpěníme na másle do zlatova cibulku.
- Do hrnce přidáme na kousky nakrájenou pečenou dýni a zalijeme vodou jen do takové výše, aby dýně byla zakrytá. Více vody by znamenalo, že bude polévka řídká.
- Přidáme 3 cm oloupaného a na jemno nastrouhaného zázvoru. Vaříme asi 5 minut.
- Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, osolíme, opeříme a přidáme zakysanou smetanu.
Zatím žádné komentáře, buďte první!