- Čas přípravy
- 15 minut
- Délka vaření
- 15 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 2 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 10.10.2013
- 200 g
- kuřecí BIO játra
- 1 ks
- cibule
- 30 g
- sádlo
- 1 ks
- bujón bez glutamátu
- sůl
- pepř
- 1 ks
- chilli paprička
Musím přiznat, že v dětsví patřila játra k mému oblíbenému jídlu. Mnoho uplynulých let jsem je ale nejedla, protože ten pocit, že jím vnitřnosti nějakého nezdravého kuřete mě docela děsil. Navíc při představě, že se právě v játrech veškeré toxiny filtrují. Nástupem biopotravin a biochovů jsem opět játra zařadila do rodinného jídelníčku, ale jen tak jednou či dvakrát za rok. Doporučuji tedy kuřecí játra kupovat pouze v biokvalitě – kupuji je v Globusu nebo z domácího chovu. Barva, vůně a chuť Vám určitě přesvědčí o správnosti volby.
- Cibuli nakrájejte na proužky a orestujte v hluboké pánvi na kvalitním sádle. Játra očistěte a nakrájejte na menší kousky. Přidejte do pánve. Okořeňte. A restujte bez přidání vody.
- Až budou játra hotova, zalijte je vodou, aby byla celá ponořená. Přidejte kostku bujónu bez aditiv a duste, až se voda lehce odpaří a vznikne řidší omáčka. Pokud chcete, můžete omáčku zahustit např. mandlovou moukou nebo nebo pomletým lněným semínkem, ale není to potřeba.
Recept výborný, ale musím trochu oponovat tím, že nevidím rozdíl mezi kvalitou jater z konvenčních a ekologických farem. Pokud dobře vím, tak v celé EU je zakázáno jakýmkoliv způsobem používat antibiotika či antikokcidika k tomu, aby kuřata rychleji rostla apod. a byla jak vy píšete „chemická“. Všechno jsou to bohužel mýty a na internetu je toho spoustu napsáno a jsou to jen nesmysly. Rozdíl vidím akorát v lepších životních podmínkách pro chov drůbeže, nikoliv v jejich kvalitě! Toť vše a můj názor na biopotraviny obecně. není to o kvalitě potravin, ale o tom, jaké životní podmínky zvířatům poskytneme 😉
Děkuji za komentář, donutil mě více se nad problémem zamyslet a pátrat v odborných studiích. Přesto s Vámi nemohu souhlasit. Ale opravdu děkuji. 🙂
jak funguje „BIO“ ? v principu stačí zvíře se prostě krmit „zdravě“ tak, aby odebrané vzorky neprokázaly sračky v těle.. jakmile pak zemědělec (pardon.. teď si říkají farmáři) dostane nálepku „BIO“, je platná po určité období ve kterém se vesele zvířatům sypou stejné sračky jako jinde… nebo si myslíte, že někdo kontroluje u každého kuřete, zda je BIO ? sorry jako :-))))