Cukrovka – jak jí úspěšně předcházet

Diabetes, cukrovka – dieta a stravování

Dalo by se to nazvat epidemií. Podle Světové zdravotnické organizace jí trpí přibližně 347 milionů lidí na světě, což představuje explozivní nárůst během několika let. Do roku 2030 se má počet lidí trpících cukrovkou zdvojnásobit a cukrovka se tak stane sedmou nejčastější příčinnou smrti. Podle posledních údajů diabetes II. typu vzrostl o 700% za posledních 50 let. Navíc cukrovka je už to horší stádium. Na každého diabetika připadají 3 lidé s diagnózou prediabetes ( zhoršená hladina krevního cukru nalačno, zhoršená tolerance glukózy a metabolický syndrom).

Existují dva základní typy – diabetes mellitus 1. typu je autoimunitní choroba propukající již v mládí, která způsobuje, že vlastní imunitní systém ničí buňky slinivky břišní produkující inzulín. Tak tělo přestává tvořit vlastní inzulín. Otázkou je, zda se dá tomuto onemocnění předcházet, a zda  se nejedná pouze o důsledek špatného imunitního systému. Také poslední průzkumy uvádějí velkou souvislost mezi diabetem 1. typu a alergií na lepek.

Diabetes mellitus 2. typu se vyskytuje nejčastěji  a právě jeho rozmach ohrožuje lidstvo- přímo totiž závisí na našem životním stylu! Objevuje se u dospělých jedinců, nejčastěji po 30. roce věku, ale vzhledem k návykům dnešní generace výrazně narůstá počet obézních dětí trpících právě touto chorobou. Sedavé zaměstnání, konzumace chemicky vyrobených potravin, přeslazených nápojů, nadměrná spotřeba sacharidů v čele s pšenicí, sedavý způsob života, to vše jsou příčiny rostoucích tendencí jeho výskytu. Cukrovce II. typu se dá jednoznačně předcházet a ve většině stádií se dá i naprosto zredukovat dokonale nastavenou stravou.

Třetím typem je tzv. těhotenská cukrovka, gestační diabetes mellitus, kterým trpí zhruba 17 % žen v průběhu těhotenství. V tomto případě se slinivka břišní nedokáže vyrovnat se zvýšenými nároky na výrobu inzulínu. Nemoc sice po porodu odezní, její ignorace má však nepříznivý vliv na dítě.

Vzhledem k významu a četnosti rozšíření se dále podrobněji podíváme na cukrovku 2. typu, konkrétně její příčiny, projevy a možné důsledky a hlavně na prevenci, která je v boji s tímto fenoménem zásadní.

Příznaky cukrovky 2. typu

Diabetes 2. typu vzniká nejčastěji u osob trpících nadváhou až obezitou, osob trpících s nedostatkem pohybu či žijících stresujícím, nevyváženým životním stylem. První příznaky spolehlivě rozeznáme až po delší době od prvopočátku choroby. Patří mezi ně zejména:

  • Neutuchající pocit žízně a vydatné a časté močení. Zvýšená hladina cukru v krvi jednak stimuluje centrální nervovou soustavu, která vysílá falešné signály o pocitu žízně. Ledviny zároveň nejsou schopny cukr udržet a propouštějí ho do moči.
  •  Náhlé pocity hladu a trvalá chuť k jídlu. Rychle stoupající a klesající hladina cukru vytváří v těle pocit, že nebylo dlouho nasyceno.
  • Únava, malátnost a možné hubnutí. A to díky zvýšenému spalování tuků v těle. Někteří pacienti ho kompenzují zvýšenou chutí k jídlu.
  • Pocity brnění a znecitlivění v končetinách. Díky postupnému poškozování nervové soustavy.
  • Rozostřené vidění. Sítnice oka citlivě reaguje na změnu hladiny cukru v krvi.
  • Dalšími příznaky mohou být: Suchá, svědivá pokožka, pomalé hojení modřin a zranění

Můžeme svou chorobu svádět na geny?

Odpověď zní jednoznačně- nikoliv! Přesný podíl vlivu dědičné dispozice na výskyt cukrovky 2. typu nelze určit, vzhledem k tomu, že se projevuje převážně v dospělosti a v obvyklých případech po dlouhou dobu probíhá skrytě. Výzkumy vykazují 33% riziko u jedince s jedním rodičem cukrovkářem 70% u osob, jejichž oba rodiče trpí diabetem.  V tomto směru ale nevěřím na genetiku. Výsledky úzce souvisí se životním stylem, který se v rodině pěstuje a který přejímáme z generace na generaci. Prostě stejná kuchyň musí dělat v rodině stejné nemoci.  Mám mnoho klientů, kteří žijí zdravě, ačkoliv oba rodiče mají diabetes. A mám mnoho diabetiků, kteří se ke svým problémům jen vyjedli, protože rodiče jsou zdraví. Jisté je, že správnou životosprávou zahrnující pravidelný pohyb a přírodní, zdravou stravu, se zděděné hrozbě můžeme zcela vyhnout.

Dopady na naše zdraví

Možné důsledky onemocnění jsou ve většině případů zveličovány, ale v dlouhodobém horizontu je cukrovka 2. typu velice závažným problémem, který může mít fatální následky. Patří mezi ně:

  • Zvýšená náchylnost k onemocnění srdce a k infarktu (zemře na něj 50% diabetiků)
  • Selhání ledvin (příčina smrti 10 – 20 % diabetiků)
  • Zdvojnásobení rizika předčasné smrti
  • Oteklé nohy, může vést až k jejich amputaci
  • Diabetická retinopatie – nezánětlivé onemocnění oční sítnice způsobené celkovým stavem cév diabetiků. Může vést k oslepnutí.

Jak cukrovce 2. typu předejít, zmírnit její následky či se jí zcela zbavit

Explozivní nárust diabetes a prediabetes je naprosto totožný s nárůstem nadváhy a obezity. Proč se ale počet nemocných stále zvyšuje? Mám podobný názor jako mnoho světově uznávaných lékařů. V 80. letech začala kampaň na omezení tuků a nasycených mastných kyselin ve stravě. Nízkotučné potraviny pojídal každý. A protože když něco omezíte, tak musíte něco přidat, začal ve stravě narůstat příjem sacharidů v popředí s pšeničným lepkem. Po 30 letém experimentu vidíme výsledek. Obezita, tloustnutí, ukládání viscerálního tuku, prediabetes, diabetes a další nemoce.

Správný, vyvážený jídelníček je samozřejmě zcela individuální záležitostí, jedno obecné pravidlo fungující pro každého jedince však existuje- vyhýbejte se co nejvíce uměle vyrobeným potravinám! Čím hůře rozumíte pojmům ve složení výrobku, tím spíše se od něj držte dál. Zvláště to platí pro jídla obsahující rafinovaný cukr. A nejedná se pouze o sladké tyčinky, od kterých bychom tuto vlastnost očekávali. Zaměřte se i na složení omáček a dochucovadel v konzervách a sklenicích, včetně kečupů. Ty tímto „bílým jedem“ překypují. Další NE platí pro pečivo z bílé mouky, námi tolik oblíbené rohlíky a chleby.  Pěstování pšenice a dalších obilnin bylo pro větší výnosnost a efektivnost po staletí hybridizováno, až se z nejdostupnější mouky stala pro tělo zcela neznámá látka. Uvědomme si jednu podstatnou věc. Pšeničné výrobky mají velice vysoký glykemický index. Zvedají tedy náš krevní cukr hodně vysoko. Pečivo navíc obsahuje mnoho lepku, který v těle páchá další problémy.  To znamená, že když se zřekneme pšeničných výrobků a cukru, budeme mnohem lépe svůj krevní cukr kontrolovat. 

Jaké potraviny pomáhají předcházet cukrovce?

  • Zelenina, zejména ta zelená: saláty, brokolice nebo kapusta, denně alespoň k jednomu hlavnímu jídlu. Pouze její konzumace snižuje riziko vzniku cukrovky o 9%-14%.
  • Ostatní zelenina: houby, česnek, cibule, lilek, rajčata, papriky a další. Mají téměř nulový vliv na hladinu cukru ve vaší krvi a jsou bohaté na vlákninu a fytochemikálie, tedy barevné pigmenty, prospívající našemu zdraví podle barvy plodu (např. červená – antioxidační a protinádorové působení)
  • Fazole a další luštěniny: ideální zdroj sacharidů, u kterého nehrozí předávkování lepkem. Tak slouží jako prevence proti cukrovce, ale i proti rakovině tračníku.
  • Ořechy a semena: díky nízkému glykemickému indexu a protizánětlivým účinkům předchází inzulinové rezistenci (tělo nevyužívá inzulin, který vyprodukuje) a v přiměřeném množství působí pozitivně na redukci váhy.
  • Čerstvé ovoce: je bohaté na antioxidanty a vlákninu, musíme však hlídat obsah fruktózy. Čím sladší ovoce, tím méně ho můžeme zkonzumovat. Neomezujte se u brusinek, malin, ostružin, jahod, borůvek, kiwi nebo jablka. Banány, hrušky, fíky či mango raději omezte, ale samozřejmě neváhejte, pokud by vás jinak nedostatek sladkého dohnal k zásuvce se sušenkami.
  • Zelený a černý čaj: zelený čaj jakožto skvělý antioxidant neutralizuje působení škodlivých tuků a dalších látek v našem těle, černý čaj stimuluje buňky zodpovědné za produkci inzulinu

Co se týká cvičení, má rada zní jednoznačně. Začněte, jakkoliv! Nemusíte běhat desítky kilometrů týdně ani trávit hodiny v posilovně. Zkuste jógu, cvičení zpočátku nenáročné, ale člověku velice přirozené. Do pohybu se nenuťte a radujte se z každého, byť sebemenšího pokroku. Děláte to pro vaše zdraví a jako jediný vedlejší účinek „hrozí“, že se budete lépe cítit a vypadat!

 

 

ONLINE KURZY HUBNUTÍ – DOVEDU VÁS KE ŠTÍHLOSTI

VÍCE INFO

Zatím žádné komentáře, buďte první!

Napsat komentář

Komentáře na webových stránkách odrážejí názory svých autorů a ne nutně názory tohoto webového portálu. Tímto žádáme všechny členy, aby se zdrželi urážek, nadávek a vulgárního projevu. Vyhrazujeme si právo odstranit jakýkoli komentář bez předchozího upozornění nebo vysvětlení.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Požadovaná pole jsou označena *

*
*