- Čas přípravy
- 15 minut
- Délka vaření
- 20 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- 100 g
- rýže natural
- 100 g
- quinoa
- 50 g
- lněná semínka zlatá
- 50 g
- sezamová semínka
- 3 PL
- olivový olej
- 2 PL
- sójová omáčka Tamari
Výborné bezlepkové krekry plné zdravých tuků, minerálů a vitamínů. Mohly by se nazvat i jako „šťastné sušenky“, protože vám po nich bude lépe. Mohou skvěle posloužit i dětem ke svačince. Čím více jedí bezlepkově, tím je to pro ně zdravější. O škodlivosti lepku si můžete přečíst článek Proč tloustneme?.
Při vaření rýže a quinoi doporučuji přidat kousek mořské řasy, tak doplníte ještě další potřené minerály. Mořské řasy jsou v podstatě mořská zelenina. Mají vysoký obsah mineralních látek (vápník, hořčík, zinek, železo,…), vlákniny a obsahují i bílkoviny a různé vitamíny (A,B, B17, C, E,…). Pro vysoký obsah těchto výživných látek by se měly mořské řasy stát běžnou součástí každodenní stravy. Navíc jsou mořské řasy zajímavé i svou specifickou chutí, která obohatí jakékoliv jídlo.
Mně se povedla ještě jedna věc. Připravila jsem si již uvařené suroviny a namočený len, ale pro nedostatek času jsem těsto uložila do lednice s tím, že péct budu až druhý den. Při rozvalování těsta jsem si pak všimla, že len mi přes noc v lednici naklíčil! Nemusím snad ani říkat, jak jsou klíčky zdravé, takže tímto je recept ještě o něco bohatší.
Monika
- Rýži si musíme dopředu namočit na 2 až 3 hodiny a pak uvařit dle návodu. Stejně tak quinou. Já přidávám sůl už během této fáze, pak nemusím solit těsto. Ale když zapomenete, nic se neděje, přidejte pak sůl do těsta. Lněné semínko namočíme do vody. Ono ji do sebe natáhne a je takové slizké. Po vychladnutí smícháme rýži, quinou, lněné semínko, sezamové semínko, olej a sójovou omačku, až nám vznikne lepivé těsto.
- Po vychladnutí smícháme rýži, quinou, lněné semínko, sezamové semínko, olej a sójovou omačku, až nám vznikne lepivé těsto.
- Připravíme si pečící papír, na který dáme část těsta a to překryjeme potravinovou fólií. Těsto nám půjde krásně vyválet. Snažíme se, aby bylo rovnoměrně silné, jinak by se nám okraje připekly a prostředek by ještě nebyl hotový. Sundáme fólii a rádýlkem si na těstě vyznačíme tvary krekrů. Přendáme na plech a pečeme na 200 stupňů přibližně 20 minut, čím déle, tím křupavější krekry budou.
- Toto je základní recept. Obohatit jej můžete tak, že na vyválené těsto nasypete to, na co máte chuť, a tím svoje krekry ještě obohatíte: kousky oliv, sušených rajčat, dýňových semínek atd. Fantazii se meze nekladou.
Zatím žádné komentáře, buďte první!