- Čas přípravy
- 30 minut
- Délka vaření
- 30 minut
- Obtížnost
- snadné
- Podávání
- 4 porce
- Jídlo
- Přidal
- Přidáno
- 13.4.2014
- 1 ks
- špenát mražený
- 3 ks
- vejce
- 4 PL
- pšeničná mouka celozrnná
- sůl
- 3 stroužky
- česnek
- 200 g
- lučina
- 2 ks
- vejce
- cibule
- olivový olej
- 3 ks
- sušená rajčata
- pažitka
Velikonoční svátky máme přede dveřmi a ve většině domácností se začíná připravovat sváteční menu. Zelená špenátová roláda se u nás doma určitě na stole objeví. Špenát patří mezi zelenou zeleninu, patří tedy mezi tu nejzdravější. Veškerá zelená zelenina obsahuje velice důležité barvivo – chlorofyl. Ten pomáhá zlepšovat množství červených krvinek, tělo pak lépe transportuje kyslík. Chlorofyl je také silný antioxidant a neměly by na něj zapomínat důchodci, těhotné ženy a ani sportovci. Roláda by se dala připravit i z čerstvého špenátu, který by se posekal, ale já zvolila tuto jednodušší variantu, i když čerstvý by měl mnohem více živin. V loňském roce jsem do rolády přidala i čerstvě natrhané kopřivy, které jsou nabušené mnoha vitamíny.
Ačkoliv roláda neobsahuje maso, je dostatečným zdrojem bílkovin. Obsahuje vajíčka a lučinu. Doporučuji raději vyhnout se klasickým roztíratelným sýrům a nahradit je právě lučinou. Tavené sýry většinou obsahují fosforečnany a jiná Éčka, a ta jsou pro tělo poměrně dost škodlivá. V dětském jídelníčku by se neměly objevit vůbec. Pokud už chcete dražší lučinu nahradit taveným sýrem, pozorně čtěte složení nebo si udělejte svoji výbornou domácí variantu z jogurtu.
Tato dávka je na roládu na jeden plech. Přibližně asi na 4 porce. Podávejte třeba k večeři se zeleninovým salátem. Nezapomínejte zařazovat zelenou zeleninu co nejčastěji, nejlépe každý den. Nejdokonalejší zdroj živin nám přináší třeba zelené smoothie.
Přeji pohodové hubnutí!
Hanka
- Špenát rozmrazíme a vymačkáme přebytečnou vodu.
- Přidáme žloutky, mouku, sůl a česnek. nakonec zapracujeme pěnu z bílků.
- Vypracované těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a pečeme asi 30 min na 200 stupňů.
- NÁPLŇ: Uvařená vejce nastrouháme na jemném struhadle.
- Rajčátka, cibuli a pažitku nakrájíme na malé kousky.
- Vše smícháme s lučinou a olivovým (nebo jiným kvalitním) olejem. Přidat můžeme i různá semínka
- Upečené těsto ještě teplé pomalu balíme i s papírem do rolády, aby si zvyklo na tvar. Postupně sejmeme pečící papír. Celou plochu potřeme náplní a smotáme do rolády. V lednici necháme vychladnout.
Možná bylo hodně vody ze špenátu? 🙂
Roláda výborná, akorát těsto nešlo odlepit od pečícího papíru. Tak nevím kde jsem udělala chybu.
stejnou roladku jsem videla na „pojdme sa najezt.sk“ ale ta nebude tak zdrava jako tahle Vase
Připravila jsem roládku dnešní návštěvě a všichni se olizovali. Přiště ji vyzkouším s tou domácí lučinou. 🙂
Báječné, to mám radost. Pak napiš, jak se povedla domácí lučina 🙂